15 Октомври, 2024 09:31 477 8

Иран осъжда новите санкции на ЕС и Великобритания, отрича трансфери на балистични ракети към Русия

  • иран-
  • санкции-
  • европейски съюз-
  • великобритания-
  • балистични ракети-
  • русия-
  • трансфери

Техеран отхвърля обвиненията за участие във войната в Украйна и критикува санкциите като нарушение на международното право

Иран осъжда новите санкции на ЕС и Великобритания, отрича трансфери на балистични ракети към Русия - 1
Снимкa: Shutterstock

Иран категорично осъди новите санкции, наложени от Европейския съюз и Великобритания, като отрече обвиненията, че е доставял балистични ракети на Русия за войната в Украйна. Според говорителя на иранското външно министерство, Есмаил Багайе, тези твърдения са неоснователни и липсват доказателства за участие на Иран в конфликта между Русия и Украйна. В публикация в социалната мрежа X, той подчерта, че налагането на такива санкции е в нарушение на международното право, цитирано от News.bg.

Санкциите, одобрени от Европейския съюз, обхващат седем лица и седем организации, включително ирански авиокомпании като Iran Air, Saha Airlines и Mahan Air, както и заместник-министърът на отбраната на Иран, Сейед Хамзе Галанзари. Великобритания също разшири своите санкции, добавяйки девет нови лица към списъка.

Обвиненията, че Русия е получила балистични ракети от Иран, бяха първоначално изнесени от САЩ, които се позоваха на разузнавателни данни. Въпреки това, Иран продължава да отхвърля тези твърдения и критикува санкциите като необосновани и противоречащи на международните норми. Санкциите на ЕС включват замразяване на активи и забрана за пътуване в съюза за лицата и организациите в списъка.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко логика

    6 2 Отговор
    Когато санкционираш целия свят, изолираният оставаш ти.
  • 2 Путин закъса

    2 7 Отговор
    моли се на Иран и сев. Корея за оръжия! Този път САЩ и Англия не помагат както Втората Световна!

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Перо

    7 3 Отговор
    Еврейският съюз на какво основание налага тези санкции, без никакви доказателства, а подкрепя ционисткия тежим в избиването на миротворческите сили на ООН и незачитане на решенията за Близкия изток, на световната организация!
  • 4 Сталин

    7 3 Отговор
    НАТО са терористична организация на евреите с която ционисткия банков кабал тероризират суверенните държави които не си дават парите на тези бандити
  • 5 касапина

    2 3 Отговор
    Повече оп половината свалени дронове в украйна са ирански м@сюлите да не се оправдават.
  • 6 касапина

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Путин закъса":

    Няма нужда да се моли, просто ги купува, никой не дава даром ,само нато на украйна.
  • 7 Абе кво има да

    5 1 Отговор
    им се кланя?
    Направо да си им каже: ДА, дали сме и ще даваме още ракети и кво от това? Правете санкции, те вас ви убиват, понеже нашият съюз с Китай, Русия, Индия, Бразилия, Южна Африка, Северна Корея, Турция, Сирия, Белорусия, арабите... сме много повече и по-голяма територия от вас! Самоизолирайте се!
  • 8 Мухаа ха!

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин закъса":

    Смешник! Ако беше толкова " слаба" да са е сдъвкали и погълнали отдавна,твойте кумири.В момента,тя не воюва с Незалежная,а с целият англосаксонски свят.И ги накара да се задъхат,само за една година.Без да използва и една десета от военния си потенциал.Задай си въпрос: Защо предишният генсек на натю,публично ,в прав текст поиска руската РЕБ система" АЛАБУГА" да премине под " Международен контрол",а? Сигурно,защото са слаби и немощен противник.