18 Октомври, 2024 11:59 3 290 146

Икономиката на Русия процъфтява, докато Украйна и Европа изпитват трудности, пише FAZ

  • русия-
  • икономика-
  • европа

Влиянието на войната и западните санкции върху икономическите перспективи в региона

Икономиката на Русия процъфтява, докато Украйна и Европа изпитват трудности, пише FAZ - 1
Снимкa: Shutterstock

Украйна все повече страда от недостиг на квалифицирана работна ръка и разрушена инфраструктура. Спадът в германската автомобилна индустрия засяга много страни в Източна Европа, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, предава "Фокус".

Две години и половина след началото на войната в Украйна, руската икономика все още процъфтява. Русия е сред страните с най-бърз икономически растеж в Централна и Източна Европа. В четвъртък, Виенският институт за международни икономически изследвания (WIIW) отново ревизира нагоре икономическата си прогноза за Русия.

Според прогнозата брутният вътрешен продукт на страната, подложена на западни санкции, ще нарасне с почти 4% през тази година. Това е четири пъти по-бързо от средното за Европейския съюз. Очаква се растежът да се забави до 2,5% през следващата година. Русия почти не изпитва разходи по време на война: бюджетният дефицит ще бъде 1,5% от БВП тази година и ще падне до 1% през 2025 г.

От друга страна, икономиката на Украйна, която се сви с почти една трета през 2022 г., едва постига целите си. Ръстът на брутния вътрешен продукт се очаква да бъде 2,7% през тази година и 3,3% през следващата.

С мобилизирането на допълнителен военен персонал, страната се сблъсква с недостиг на квалифицирани работници и унищожаване на енергийната инфраструктура. "През зимата Украйна може да липсва около една трета от необходимата електроенергия“, посочва Олга Пиндюк, икономист в WIIW.

Поради високите военни разходи, страната може да се финансира само чрез западна помощ. През следващата година новият дълг вероятно ще бъде около 16% от БВП. Западната военна помощ обаче ще донесе икономически ползи на самите западни страни. "Всички пари, които Съединените щати харчат за отбраната на Украйна, остават в Америка“, допълва Пиндюк.

Последствията от войната ще бъдат опустошителни за Украйна. Но за региона икономическите последици ще бъдат незначителни, казва Ричард Гривсън, заместник-директор на WIIW. Институтът прогнозира, че конфликтът ще продължи поне до 2026 г.

Предполага се, че Китай ще продължи да подкрепя Русия, а САЩ ще продължат да подкрепят Украйна. Това обаче може да се промени, ако Доналд Тръмп спечели изборите, което би направило поражението на Украйна по-вероятно.

Затягането на изискванията за продажба на активи на чуждестранни компании затруднява напускането на руския пазар. Василий Астров, експерт на WIIW за Русия, обяснява: "Компаниите ще трябва да отпишат почти всичко."

Според Астров австрийската Райфайзенбанк и италианската финансова институция Уникредит са системно важни банки за Русия. "Руското правителство ще направи всичко възможно тези банки да останат в Русия“, добавя той.

Някои страни в Централна и Източна Европа бяха силно засегнати от рецесията в Германия. Въпреки това, техните икономики растат по-бързо от тези в еврозоната. Бившите комунистически страни обаче продължават да изостават икономически.

Освен Чехия, Словакия и Унгария, Румъния също е свързана с парализираната германска индустрия. "Кризата в Германия тежи на много икономики в региона и ограничава техните перспективи за растеж“, казва Ричард Гривсън.

Спадът в производството на автомобилната индустрия, която е от голямо значение за тези страни, също се отразява негативно. Например, износът представлява около една трета от икономическото производство в региона. Забавянето на растежа на производството обаче има ефект с отложено действие, затова икономистите очакват допълнителни проблеми.

В сравнение с лятната си прогноза, WIIW понижи очакванията си за растеж на източните икономики на ЕС с 0,4 процентни пункта. В момента прогнозата е за среден растеж от 2,2% до 2,9%.

Това означава, че тези страни вероятно ще надминат значително еврозоната в рамките на две години и ще продължат процеса на икономическо наваксване. Полша води сред източните страни-членки на ЕС по отношение на растежа.

Въпреки близостта си до Германия, полската икономика отбелязва напредък. Това отчасти се дължи на размера на икономиката, което я прави по-устойчива. Новото правителство във Варшава получава много повече средства от еврофондовете.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значи не знам кво става!

    96 18 Отговор
    Първо Шигел путинисти, след това Билд, сега и ФАЗ.
    Еми започвам да чета само Бесарабския фронт и УНИАН и това е.

    Коментиран от #3, #27

  • 2 Смех в блатото

    31 69 Отговор
    "руската икономика все още процъфтява"

    Набиулина не мисли така, курса на рублата и основната лихва в Русия доказват, че Набиулина е права. :)))

    Язък за напъните. :)))

    Коментиран от #7, #21, #137

  • 3 Смех в блатото

    26 53 Отговор

    До коментар #1 от "Значи не знам кво става!":

    Колко е основния лихвен процент в Русия? :))

    Коментиран от #8, #9, #48

  • 4 Някой

    93 17 Отговор
    AAAA, не така. Това е гадна руска пропаганда. Няма как да е вярно, при все, че вчера от института за изследване на войната (наш и адски неутрален), каза че руската икономика се задъхвала, и аха-аха да рухне. Аз на тях вярвам. Нали съм евроатлантик умен почти колкото Аналена 360-те градуса!

    Коментиран от #12

  • 5 Германия

    90 21 Отговор
    Сбогом Русия, сбогом Газпром , здравей мизерия
  • 6 Червен кхмер

    37 68 Отговор
    Егати и процъфтяване та чак цъфнали от щастие в крепостния свят.
    Скоро ми звъняла познати руснаци и молят да им купя лекарства щото там нямало, а и е пълно с фалшификати .

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    81 28 Отговор

    До коментар #3 от "Смех в блатото":

    Какъвто и да е, но в Русия се строят все повече и повече заводи, безработица няма. Цените в магазините са наполовина спрямо нашите, а магазините им пълни - и с хора, и със стока. Не чувам да има спад на икономиката, а даже обратно (за разлика от цял ЕС+Великобритания).
    Айде, живи и здрави!

    Коментиран от #29, #68, #116

  • 9 ЛЕНИН

    26 29 Отговор

    До коментар #3 от "Смех в блатото":

    21% И ПРОЦЪФТЯВАТ КАТО НАС ПРЕЗ 1995Г.

    Коментиран от #16

  • 10 az #СВО

    65 21 Отговор
    "Санкциите" постигат целта си - потапят ЕС!

    Коментиран от #34

  • 11 Сдялана

    21 35 Отговор
    Инфармация ,расията цъфти и връзва
  • 12 Смех в блатото

    25 52 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Все още нито един руски петоколонник не се е възползвал от предложението на руския фашист в Кремъл за емиграция в Русия срещу гражданство и даже земи в окупираните територии :)))

    Да се чуди човек при тая процъфтяваща икономика и страхотни предимства защо така.

    Някакво обяснение, ама такова, което да не звучи налудничаво? :)))

    Коментиран от #38

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    59 12 Отговор

    До коментар #6 от "Червен кхмер":

    Тук пък купуваме лекарства от Турция, щото сме цъфналЕ и забогателЕ, та там ги има и са по-евтини ❗
  • 14 КуКу

    25 47 Отговор
    Процъфтява единствено руската пропаганда, друго не виждам...🤓🤓🤓

    Коментиран от #32

  • 15 Директора

    24 47 Отговор
    Какво точно процъфтява? Стига глупости? Отидете да живеете в Русия и тогава говорете.

    Коментиран от #24, #31, #90

  • 16 Смех в блатото

    12 24 Отговор

    До коментар #9 от "ЛЕНИН":

    Точно :))))
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хех

    21 34 Отговор
    Ей така пишеха и за икономиката на СССР, че процъфтява до последния ден на съществуването му. Чак после стъкмистиките излязоха на яве и се оказа, че без помощ от Запада ще умрат от глад.
  • 19 мдаа

    14 35 Отговор
    Така процъфтява, че направо е вързала. Кажи му български журналист, па не го обиждай повече...
  • 20 А Ве

    20 30 Отговор
    Капейките кво чакат ,чи не са на вакзала с чамаданите

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 стоян георгиев

    21 38 Отговор
    Няма умора от руските прпксита.що не обясните другаре защо няма бюджетен дефицит в русия? Щото 90%=от бюджета отива за войната.няма пътища училища болници ...голяма работа нали дефицита е нула...няма заплати извън армията ....голяма работа дефицита е нула...има ръст в руската икономика но в производство на танкове и бомби а да кажем цели сектори като автомобилостроенето изчезнаха...голяма работа руснака може и пеш да върви ...от другата страна европа и сащ имат малък ръст заради отказа от руски суровини и пазар...голям проблем...хахахах та шофьора на ромчетата ще е впечатлен.той много разбира от икономика и много ще е наясно след тази статия.

    Коментиран от #51

  • 23 стоян георгиев

    11 20 Отговор

    До коментар #20 от "А Ве":

    Те че са ненормални е ясно ама не са чак толкова...
  • 24 Кой да отиде в Русия,

    15 21 Отговор

    До коментар #15 от "Директора":

    в този форум няма русофили.
  • 25 СССР

    14 32 Отговор
    също "процъфтяваше" до последния момент преди разпада. русия е жив мъртвец.
  • 26 Ужас

    21 35 Отговор
    Шок и ужас! Няма нито един регистриран българин да желае да отиде в Русия във връзка с новоприетия от Путин закон за приемане на хора от Европа, които са против "неолибералните ценности"! Папурчета-мехурчета, защо така? Едно време хората с риск за живота си бягаха от комунистическа България и биваха убивани на границата, само и само да се отърват от режима и да живеят в свободните страни! Вие сега не отивате в Русия при положение, че Путин ви кани и осигурява безпроблемно пребиваване и никой няма да ви спре, камоли да ви застреля на границата! Защо така папагалчета сладки? Излиза, че вие копейчици мили мамини сте най-големите "неолиберали" и само симулирате и лицемерничите, че обичате Путин и сте против "неолибералните ценности"!

    Коментиран от #50, #54, #139

  • 27 Хахахаха

    21 30 Отговор

    До коментар #1 от "Значи не знам кво става!":

    Навсякъде кремълска пропаганда и шпиони! Соросоидите чакат Русия да фалира и да се разпадне, вместо това гейсъюзът ще си замине скоропостижно! В сащ обещаха 750$ на пострадалите от урагана, оказа се че парите за бедствия ги няма😅😅😅 Всичко е изядено и изпито!
  • 28 дон Вито

    15 11 Отговор
    Ау, каква дезинформация, пропаганда и хибридна война, хахаха.
    Лукови глави....
  • 29 ЛЕНИН

    21 29 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    ПУТИН ОБЯВИ ЧЕ ДАВА ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ И РУСКО ГРАЖДАНСТВО НА ВСЕКИ КОЙТО РЕШИ ДА СЕ ЗАСЕЛИ В РУСИЯ ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТАЗИ АМНИСТИЯ А ВСЕКИ БЯГА В Е.С. ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПРИ КРАВАРИТЕ ОТВЪД ОКЕАНА И Т.Н. ВСЕ ПРИ МИЗЕРСТВАЩИ И В НЕДОИМЪК СТРАНИ СПОРЕД КРЕМЪЛСКАТА ПРОПАГАНДА?

    Коментиран от #41, #58

  • 30 Щом

    14 14 Отговор
    Щом агенция "Фокус" казва- вервам.
  • 31 Абе

    15 23 Отговор

    До коментар #15 от "Директора":

    Ако дойдеш за един месец да поживееш в Русия ще разбереш какао процъвтява. Даже съм сигурен че след това няма да искаш да се върнеш обратно.

    Коментиран от #79

  • 32 Явно Симонян

    11 18 Отговор

    До коментар #14 от "КуКу":

    е в борда ан директорите на ФАЗ, друго обяснение нямам за про-руската пропаганда
  • 33 Някой?

    10 21 Отговор
    Някой знае ли КОЙ пречи на Ботокса с пълните потури да унищожи енергийната инфраструктура на Украйна и тя да капитулира?

    Коментиран от #56

  • 34 Ночко

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "az #СВО":

    Потапят ти изкривената куха глава
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да бе

    23 13 Отговор

    До коментар #12 от "Смех в блатото":

    Много германци вече бягат в Русия! Информирай се!

    Коментиран от #45

  • 39 Голям праз

    24 12 Отговор
    Центаджиите , четете ли ?! Не ви отърва написаното и сега ще леете злобата си тук , но -ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ! А колкото до уКрайна - НЯМА ДА Я БЪДЕ , ДА ЗНАЕТЕ !

    Коментиран от #42

  • 40 Хасковски каунь

    14 8 Отговор
    България как е ?
  • 41 Дядо Тръмп

    17 11 Отговор

    До коментар #29 от "ЛЕНИН":

    Аз също ще поканя всички българи които искат да се установят в САЩ ,тъй да сравня дали ще има желаещи
  • 42 стоян георгиев

    9 13 Отговор

    До коментар #39 от "Голям праз":

    Айде да провериш де.....ние четем и се смеем ама ти с рейса нещо нещеш да смениш работата.дайте да видим колко ще избягате от германия в русия.

    Коментиран от #83, #84

  • 43 На ФАЗ ли да вярвам

    8 11 Отговор
    или на корифеите във форума?
    Толкова мъдрост в тоя форум, че не е истина.
    Икономика-сичко ти обясняват.
    Самолети-все едно Микоян, Гуревич и главните инженери на Боинг пишат тук.
    Ракети-Корольов, Вернер фон Браун и Годард.
    Стратегия и тактика-Суворов, Жуков и ген. Патън.
    Абе не му трябва на човек да чете, стига да следи форума.

    Коментиран от #49

  • 44 Хаха

    18 13 Отговор
    ФАЗ да го обясни това на обикновените руснаци.

    Коментиран от #60

  • 45 Смех в блатото

    9 7 Отговор

    До коментар #38 от "Да бе":

    Аз питам вас не се интересувам от опитите за отклонение от въпроса с диви фейкове :)))

    Коментиран от #53

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мдаааа

    14 19 Отговор
    Икономиката на Русия така разцъфтява, че освен ракети и танкове вече всеки ден пуска нов модел Москвич и Лада. Само дето спря производството на СУ57, че липсват чипове от Америка.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Смех в блатото

    13 11 Отговор

    До коментар #43 от "На ФАЗ ли да вярвам":

    "или на корифеите във форума?"

    Аз вярвам на шефката на Руската централна банка.

    Тя какво казва по въпроса :))))

    Коментиран от #66

  • 50 Не отиваме

    11 12 Отговор

    До коментар #26 от "Ужас":

    Никъде - тук ще си направим това, което е направено в Русия и което ни харесва, а ти ще трябва да отидеш някъде, ако щеш на…..!

    Коментиран от #59, #69

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 име

    21 11 Отговор
    Козяци, не забравяйте че изразите "до няколко месеца Русия ще фалира", "скоро почват да се разпада федерацията щот няма яйца", или "до края на година ще загубят войната" са бесмислени. От 2014 ги чакам някои хрогнози, веднъж за нищо не сте познали. Отучете се да използвате и "следва". Какво следва, кое преди това е станало от вашите прогнози, че да следва следващата?!

    Коментиран от #89

  • 53 стоян георгиев

    16 10 Отговор

    До коментар #45 от "Смех в блатото":

    Те си имат работа.иначе много искат даже познават един дето отишъл и му било много добре...щели и лада да си купят ама като пуснат новия модел.

    Коментиран от #57, #144

  • 54 Това го драскаш от месеци

    12 8 Отговор

    До коментар #26 от "Ужас":

    И какво като няма какво! На теб като ти работа да пишеш едно и също за някой цент това дали оправи живота та ти джендър .я да питам освен да ядеш и после да се..ш друго способен ли си

    Коментиран от #72

  • 55 Путин х,у.йло тумора на цялата планета

    8 14 Отговор
    е сготвен. Въпрос на време.
  • 56 Некои

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "Някой?":

    Не е поискал и не го е направил
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Чърчил

    15 9 Отговор

    До коментар #29 от "ЛЕНИН":

    А защо ниго едни евроатлантик не отиде на фронта да помогне на любимите си бaндepи в борбата им срещу омразните yшaнки, ами само тpoлите из сайтовете?

    Коментиран от #63

  • 59 стоян георгиев

    12 14 Отговор

    До коментар #50 от "Не отиваме":

    Вие първо си оправете оградата на къщата и си боядисайте кухнята.само льохмани сте фенове на путлер.щелинтук да направят...вече сте го направили.селата ви са алкохолишко сборище същото и местата дето живеете в града
  • 60 Абе

    16 8 Отговор

    До коментар #44 от "Хаха":

    Хората тук в Русия живеят нормально,магазинте са забити със стока и храта си имат достаточно пари. А ФАЗ това го пише за такива невярвщи като теб.

    Коментиран от #64

  • 61 В.В.П.

    12 5 Отговор
    Санкциите работят.
  • 62 В.В.П.

    10 5 Отговор
    Санкциите работят.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 стоян георгиев

    8 12 Отговор

    До коментар #60 от "Абе":

    Да и ти си там...хахахаха ладата как е?
  • 65 В.В.П.

    9 8 Отговор
    Това в пирон в демокрацията на кака Стоянка Георгиева
  • 66 А теб какво те интересува какво казва?

    11 7 Отговор

    До коментар #49 от "Смех в блатото":

    шефката на руската банка?
    Да не би да живееш в Русия?
    Или имаш родинини там?
    Затънал си до шия в територията ама си се замислил за Русия.
    Или си немуемн или си електрическо превозно средство за обществен транспорт.
    И двете не са за завиждане.

    Коментиран от #71

  • 67 В.В.П.

    6 8 Отговор
    Важното е че Окристан е добре.
  • 68 Пародия

    9 7 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Това,за което говорите е незначително.
    Важното е друго и статията трябваше да е със следното съдържание:
    ,,Пропагандата на Русия се задъхва,докато тази на Европа и Украйна процъфтява"
    Важното е, руската пропаганда да е в дефицит.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Един

    13 17 Отговор
    Колхозниците преизпълниха петилетката отново. Газпром е пред фалит. Планираха да фалират след пет години, ама преизпълниха плана за една. Хахаха!
  • 71 Смех в блатото

    8 10 Отговор

    До коментар #66 от "А теб какво те интересува какво казва?":

    "шефката на руската банка?"

    Ми, щото тя това работи :))))

    Некви вестници ли да слушам? :)))
  • 72 Ужас

    12 14 Отговор

    До коментар #54 от "Това го драскаш от месеци":

    Ние сме против агресията и призоваваме фашиста да напусне Украйна. Ти като подкрепяш войната му защо не си при него да се биеш?

    Коментиран от #81

  • 73 Aууу

    10 10 Отговор
    Копейките рязко налазиха форума

    Коментиран от #74

  • 74 Мишел

    10 10 Отговор

    До коментар #73 от "Aууу":

    Е колко копейки да са? 2 копейки със 7-8 имена...
  • 75 Хахахаха

    8 15 Отговор
    Незнам какво процъфтява в рашата, но рашаните си живеят в ко чи на!

    Коментиран от #78

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Марко

    11 1 Отговор
    Това защо не е в раздела "Путинска пропаганда"?
    А защо въобще няма раздел "Путинска пропаганда", питам аз???
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #31 от "Абе":

    Абе аз не съм тръгнал за раша, ама поне дано копейките те чуят и да тръгнат. Ама нещата да му е.. май..!

    Коментиран от #80

  • 80 Смех в блатото

    7 9 Отговор

    До коментар #79 от "Хахахаха":

    "ама поне дано копейките те чуят и да тръгнат"

    Да не са луди. :)))
  • 81 Ти мека кит

    13 6 Отговор

    До коментар #72 от "Ужас":

    Не си против агресията а за някой цент ,второ мека кит не подкрепям никой но и не харсвам лгблт пар,,като теб сега наясно ли си или да те поканя да седнеш в скута ми а последно ти защо не си на фронта имат нужда от нежна душа като теб! Все пак Украйна има нужда от боец с меко сърце

    Коментиран от #82, #91

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Днес галя е събрала

    8 4 Отговор
    Всички момичета от diddy party на фронта в факти бият с зъби нокти бранят краварските .момичета внимавайте да не счупите някой нокътче че замина маникюра ви .няма да изброявам никове
  • 86 Смех в блатото

    11 11 Отговор
    Руските фашисти засекретиха държавния бюджет и информацията за големите си предприятия, ако имаше как щяха напълно да засекретят и макроикономическите си показатели, за да не се издават колко е зле положението, но засега още има малко резерви от добрите времена, когато руския фашист в Кремъл не беше скъсал синджира и още Запада си плащаше пребогато за получаваните сурвини.

    Обаче тези резерви са стопени бая, както и Набиулина каза: "резервите са изчерпани"

    Както се казваше: най-доброто тепърва предстои :))))

    Коментиран от #92

  • 87 процъвтяват бомбите

    7 12 Отговор
    в русия само бомбопроизводството процъвтява! Свинарника руски е във възход :)))))
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Той и Союза беше

    6 8 Отговор

    До коментар #52 от "име":

    нерушимий ама сега республиките свободни почнаха да се бият помежду си и най-вече с РСФСР.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Ужас

    5 6 Отговор

    До коментар #81 от "Ти мека кит":

    Какво да се коментира с такъв като теб. Нямаш доводи и изпадаш в истерия, употребявайки обиди и квалификации. Признак на безсилие.

    Коментиран от #93

  • 92 Хахахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #86 от "Смех в блатото":

    Само да не ударят по Америка, че няма да има кой да им праща месото след това, да ядат.

    Коментиран от #99

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хахахаха

    8 9 Отговор
    Между другото, вчера гледах и видеото, в което казват - че седмичните разходи за войната в Украйна, надвишават годишните бюджети на 80 процента от губерниите в раша! СЕДМИЧНИТЕ РАЗХОДИ, ПО-ГОЛЕМИ ОТ ГОДИШНИТЕ БЮДЖЕТИ! Как то искате, така си го смятайте копейки.

    Коментиран от #105

  • 96 8888

    4 5 Отговор
    твоята колежка Мария така силно се мъчи да почерни Путин, ти сега показваш какъв лидер е....
    Мичеее, набии Елито
  • 97 Ужас

    5 4 Отговор

    До коментар #93 от "Нямам доводи":

    Казах ти и продължаваш. Ти си едно сбъркано човече. Няма и грам истина в думите ти. Въздух под налягане.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Кико

    7 10 Отговор
    Владимир Путин е в паника. Той е разпоредил охраната на Кремъл да бъде увеличена драстично, а спецслужбите да следят всяка крачка и дума на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Всичко това се случва след като Кадиров обяви Москва за „престъпен център“, а на трима руски политици обеща "кръвно отмъщение". Тях той обвинява в заговор той да бъде убит. Затова прекратява отношенията си с Путин. Това факти няма да ви го кажат.
  • 101 .....

    4 5 Отговор

    До коментар #98 от "Хахахаха":

    Като укра.
  • 102 пешо

    7 4 Отговор
    да 4 процента ще нарастне колкото и северна кореа са световен шампион по футболнеси спомням коя година
  • 103 Смешник

    5 5 Отговор
    От тази война в Украйна печелят атовете Русия и САЩ а магаретата От ЕС губят
  • 104 Стана тя

    5 6 Отговор
    Едно време във вестник работническо дело изобилстваше от подобни статии за "процъфтящата" социалистическа икономика. Крайният резултат го знаем.

    Коментиран от #108

  • 105 Антитрол

    3 4 Отговор

    До коментар #95 от "Хахахаха":

    "седмичните разходи за войната в Украйна, надвишават годишните бюджети на 80 процента от губерниите в раша"

    И "видеото" беше публикувано от "счетоводителя" на Путин че той е запознат със "седмичните разходи" нали а не от укропропагандата. Та това те наведе на мисълта че Русия до седмици фалира пък и така те увериха от посолството и ти вече си сигурен.
  • 106 Мишел

    6 7 Отговор
    Растежът на БВП на Русия за първото полугодие на годината е 4.6% . Той е по -висок от този на дъ живите-члеки на ЕС и е 16 пъти по-висок от този на Германия. Доклад на МВФ от началото на м.август 2024
    Анализи на тези резултати показват, че основна причина за ниския растеж на БВП в ЕС, е отказът да се ползват евтините руски суровини.
  • 107 Хахахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #99 от "Зевзек":

    Ти за западняците не се притеснявай. Гледай рашата как са. Само незнам, защо не ходите да живеете там, като те са ви на сърцето?

    Коментиран от #114

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Ясно

    4 4 Отговор
    Австрийците лобират за Райфайзен банк. Една руска шпионка подкупи канцлера на Австрия. Бързо забравят..
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Пълни глупости

    7 6 Отговор
    30% от бюджета на руснаците отива за война. Нито една икономика няма да издържи дълго.

    Коментиран от #121

  • 112 ха ха ха

    6 5 Отговор
    много скоро съвсем ще цъфне руската т.нар "икономика"
  • 113 Предстои трансформация и то голяма

    6 6 Отговор
    Русия под тази си форма на съществуване си заминава безвъзвратно. В момента тя се управлява от един кръг възрастни хора от кгб. Те са в сянка, Путин е поставен начело, а под него олигарсите, които също са поставени, за да оперират с определен финансов ресурс. Решенията се вземат от този кръг стари на възраст хора, а знаете че старите хора преди смъртта си, особено ако имат власт, правят много глупости. Този модел е изчерпан и скоро ще видим неговия край както биологичен така и идеологически. Същият модел в умален вариант се практикуваше и все още донякъде се практикува и в бившите социалистически страни.

    Коментиран от #118

  • 114 Зевзек

    6 6 Отговор

    До коментар #107 от "Хахахаха":

    "Само незнам, защо не ходите да живеете там, като те са ви на сърцето?"

    Ами ние сме българи и живеем в България а не сме продажници и национални предатели че да искаме да живеем в чужда държава като нашите козячета. Те искат в краварника обаче господарите им не ги искат - на кого ли са му притрябвали продажници. А това че господарите им направиха България по-бедна и от Гана това не ги интересува - за тях важни са интересите на господарите.

    Коментиран от #120

  • 115 баба Гинка

    4 5 Отговор
    Швабите не са изобщо доволни относно тактиката да им се хвърлят паричките от данъците в обречена кауза, и май май недоволството расте. Шолц да му мисли.....
  • 116 Бай Дончо

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    То хора няма ти безработни, всички наторядат украиската земя.
  • 117 az #СВО

    4 7 Отговор
    Разликата в икономическите показатели между БРИКС и Г7 непрекъснато нараства в полза на БРИКС.

    Пак сме в лагера на бедняците и изоставащите...

    Коментиран от #124

  • 118 Зевзек

    3 6 Отговор

    До коментар #113 от "Предстои трансформация и то голяма":

    "В момента тя се управлява от един кръг възрастни хора от кгб"

    А в краварника само млади хора управляват да знаете - те в "дълбоката държава" са на 20-30 години максимум - ето чичко Сорос е на 25. Да не говорим че назначените от тях "президенти" са младоци и изобщо не ги тресе деменцията.

    Коментиран от #122

  • 119 Васил

    7 2 Отговор
    Ама какво произведат рашистите че икономиката им цъфти?????
  • 120 Ночко

    5 2 Отговор

    До коментар #114 от "Зевзек":

    То и русия е по бедна от Гана

    Коментиран от #126

  • 121 Антитрол

    2 4 Отговор

    До коментар #111 от "Пълни глупости":

    "30% от бюджета на руснаците отива за война"

    От посолството ли ти казаха че били 30% или ти работиш като икономист на Путин та си много запознат.

    Коментиран от #123

  • 122 Има много разлики

    5 0 Отговор

    До коментар #118 от "Зевзек":

    Има много разлики между САЩ и Русия. Както в историческото развитие, така и в политиката и в икономиката, но най-вече в системата. Системно те са различни. Темата е дълга.
  • 123 Всъщност

    7 1 Отговор

    До коментар #121 от "Антитрол":

    Всъщност са 40%. Информацията е на Руската централна банка.

    Коментиран от #130

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Гого

    6 1 Отговор
    Има една дума "стъкмистика"
  • 126 Зевзек

    4 4 Отговор

    До коментар #120 от "Ночко":

    Въпроса е че ние бяхме по-богати а под вещото ръководство на господарите ви станахме по-бедни. Ето това е разликата че за вас интересите на господарите ви Русия да е бедна са по-важни от това ние да сме богати. Общо взето "ще си запаля къщата че да изгори на Вуте плевника" - България не ви интересува изобщо.
  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 явер

    4 3 Отговор
    Какво произвеждат руснаците, че да имат растеж. Набулина, описа положението като преди дефолт. Няма хора за работа, произвежда се военна техника, която на фронта се унищжава и го обясниха просто все едно караш колело на едно място, почваш да се изморяваш постепенно, но до никъде не си стигнал, а ти трябва почивка. Русия е пред финансов и икономически фалит, дори и министъра външните работи на Саудитска Арабия заяви, че страната му ще свали петрола на и под 50 долара, а при тази цена руския петрол се продава на загуба, а 40% от бюджета на Русия е от петрол газ.

    Коментиран от #131

  • 129 Голем смех

    3 2 Отговор
    Да, ама хората кат са прости, нито напират да емигрират в русия, нито си обменят спестяванията в рубли и въпреки,че бункерния гном покани всички, които споделят "руските ценности" да се преселят в русия все още не се забелязват опашки за визи пред руските конслуства :) хахахахахахахахахахахахха

    Коментиран от #132

  • 130 Антитрол

    2 4 Отговор

    До коментар #123 от "Всъщност":

    Информацията е на Руската централна банка.

    Хайде бе че от кога централната банка на някоя държава определя бюджета на някое министерство като военното например. В България БНБ ли казва колко да отделяме за въоръжаване или публикува някакви отчети колко сме отделили. Бюджетът на правителството даже не е в БНБ. Можеш ли ми показа отчет на БНБ колко от бюджета отива за нещо си а да не говорим за военния.

    Ловите се на пропагандата като шарани на бастун.

    Коментиран от #135

  • 131 Запознат

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "явер":

    "Какво произвеждат руснаците, че да имат растеж"

    А какво произвеждат краварите че и при тях има растеж за разлика от ЕС. А какво произвеждаме ние че нашите също отчитат растеж можеш ли ми каза а нямаме даже петрол и газ.
  • 132 Запознат

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "Голем смех":

    "нито напират да емигрират в русия"

    Стига с лъжите и опорките - в Русия има повече мигранти отколкото в Европа и имат повече проблеми с тях отколкото "инджинерите" от Африка в Германия например.

    Ама като са ви спуснали някоя опорко като "три дня" няма отърване колкото и да не е вярна - някак си трябва да върви пропагандата нали даже и с лъжи.
  • 133 Харон

    0 1 Отговор
    Кой ги вярва тези глупости? Хайде тогава всички на война. С цветя и музика на фронта, както през ПСВ....
    Глупусти на търкалета....
    От къде знаят какво става вътре в РФ? Нищо.
  • 134 Атина Палада

    0 1 Отговор
    Нашите ш.ороши не вярват на МВФ, не вярват на СБ, сега не вярват и на ФАЗ:))
    Вярват само на вожда им -Д.Пеевски,първи евроатлантик в България..
  • 135 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #130 от "Антитрол":

    "Хайде бе че от кога централната банка на някоя държава определя бюджета на някое министерство като военното например."

    Бюджета мже да се определя от който е отговорен за това, но Централната банка има информацията къде колко отива, защото това й е работата - да регулира финансовите потоци и да се грижи за макроикономическата рамка.

    Това са елементарни икономически реалности, които всеки, който е тръгнал да дискутира този въпрос трябва да знае. Иначе няма защо да се опитва да се прави, че разбира нещо от материята.
  • 136 Феникс

    0 1 Отговор
    Европа отдавна е приключила дейност тотално. В момента, тя съществува в някаква гъста мъгла на еврейската пропаганда.
    Глупави и необразовани платени васали дирижират цирка в който заблудените европейски овце, все оше вярват.
    ..... Надеждата умира последна за тях.......!
    Хахахааа.......... тежка ще е съдбата на всички онези, които са в Европа.
    Бягайте към Казахстан, Узбекистан, Русив докато сте млади.
    Тук на територията бъдеще няма.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Много сме

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ужас":

    Има и нпмци и италианци и даже американци в Русия. Има и японка фигуристка предпочела Русия. Руските немци масово бягат от ягермания обратно в Казахстан и Русия.
  • 140 Хахаха

    2 0 Отговор
    Да, един мармот завива...
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 😂😂😂

    4 0 Отговор
    Нещо (икономиката) което го няма в Русия... няма как да процъфтява...
    1/3 от всичко което се провежда в империята на злото е за войната в Украйна...
  • 143 🤣🤣🤣🤣

    0 0 Отговор
    Икономиката на Русия процъфтява а 🤣..... Еми браво на братушките, сега след цъфтежа ще чакаме и да върже 🤣.
  • 144 Стоянчо

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    И аз аркадаш не обичам блондинки и харесвам магрибци. Не ми дават , а магрибците ме уважават !
  • 145 Айде, бе

    0 1 Отговор
    Не може да бъде. Тази рашистания от 100 години цъфти, та връзва! То е напредък, то е прогрес, то е стандарт на живот, то е свобода на мисъкта. То е мечтата на всеки един жител на планетата Земя! Кочина!
  • 146 един

    0 0 Отговор
    Що за идиот е писал тая статия,или си мисли че ние сме идиоти и ще му повярваме!?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания