26 Октомври, 2024 05:14 383 0

Вашингтон и Пекин се обвиниха взаимно в кибератаки

  • сащ-
  • китай-
  • кибератаки

Не се месим в изборите в САЩ, заяви официален представител на китайското посолство в американската столица

Вашингтон и Пекин се обвиниха взаимно в кибератаки - 1
Снимка: YouTube

Китай не се опитва и не планира да се намесва в президентските избори в САЩ, а също така се противопоставя на кибератаките под каквато и да е форма. Това заяви пред ТАСС официален представител на китайското посолство във Вашингтон.

"Не сме запознати с конкретната ситуация. Не можем да коментираме това“, отговори той на молба за коментар на твърденията на американския вестник The New York Times. По-рано изданието, позовавайки се на свои източници, очерта версия, според която китайски хакери са се опитали да получат неоторизиран достъп до телефоните на кандидата за президент на САЩ републиканец Доналд Тръмп и неговия вицепремиер в изборната надпревара Джеймс Дейвид Ванс.

"Като цяло Китай е една от основните жертви на кибератаки. Позицията на Китай е последователна и ясна. Китай решително се противопоставя на кибератаките и киберкражбите под всякаква форма и се бори с тях, подчерта представител на китайското посолство. - Президентските избори са вътрешен въпрос на САЩ. Китай не се намесва и няма да се намесва в изборите в САЩ. Надяваме се, че американската страна няма да отправя обвинения срещу Китай по време на изборите.”

„През последните години Съединените щати събраха и разпространиха голямо разнообразие от дезинформация относно така наречените китайски хакерски заплахи. Тези обвинения са пълни със злонамерени спекулации, насочени към Китай. Китай решително им се противопоставя“, казаха от посолството.

„Самите Съединени щати са източникът и най-големият извършител на кибератаки“, отбеляза той, коментирайки изявление на Федералното бюро за разследване и Агенцията за киберсигурност и инфраструктура. Твърди се, че властите на САЩ разследват хакери, за които се твърди, че са свързани с Китай, получили достъп до телекомуникационна инфраструктура в Съединените щати.

Според него командването на САЩ "открито заявява, че критичната инфраструктура на други държави е легитимна цел" за американските кибератаки. „Китайските институти за киберсигурност публикуваха редица доклади за кибератаки от властите на САЩ срещу Китай и други страни. Правителството на САЩ обаче не обясни и не изясни нищо, подчерта представителят на посолството. „Призоваваме Съединените щати да спрат кибер шпионажа и кибератаките по света и да спрат да очернят други държави под предлог за киберсигурност.“

Следващите общи избори в Съединените щати ще се проведат на 5 ноември. Тръмп и демократът Камала Харис ще се борят за президентския пост. Тръмп беше 45-ият американски президент, управлянал страната от 2017 до 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА