Last news in Fakti

4 Април, 2014 07:53 2 107 2

Европейският гамбит на Франсоа Оланд

  • франция

Икономическа криза на Стария континент дава на крайнодесните още по-добри аргументи срещу утвърдените партии

Европейският гамбит на Франсоа Оланд - 1
Снимки: АП/БТА

Часове след съкрушителната загуба на Социалистическата партия на местните избори във Франция и месец и половина преди гласуването за нов състав на Европейския парламент президентът Франсоа Оланд направи ключови промени в правителството. Едно от символните промени е свиването на броя на министрите от 38 души на 16.

По този начин Франсоа Оланд даде ясна заявка, че няма да се примири с негативния резултат и ще търси реванш. За целта той издигна за премиер бившият вътрешен министър Манюел Валс.

За разлика от предшественика си Айро, чието

правителство бе обвинявано в колебливост и хаотичност,

в лицето на новия премиер виждат един действен политик, коментира „Дойче веле“. Той минава за човек на реда и закона. Като вътрешен министър си спечели симпатиите на много французи заради енергичните си изяви по време на катастрофи и полицейски акции. А с твърдия си курс по отношение на нелегалните имигранти стана любимец на традиционно консервативното вътрешно министерство. В същото време обаче си спечели врагове сред левицата.

Обидните изявления на Валс срещу роми накараха правозащитни организации и собствени партийци да го обвинят в подбуждане към расова омраза, припомня „Дойче веле“.

Евентуален успех на амбициозния Валс би могъл обаче да застраши и позициите на президента Франсоа Оланд. Норберт Вагнер от фондация "Конрад Аденауер" смята, че Валс ще използва времето си като премиер, за да влезе в играта за президентските избори през 2017 година. "Ако популярността на Оланд продължи да пада, Валс със сигурност ще се възполза от своя шанс", казва еспертът.

Очаквано за политическите анализатори Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан запазиха своите постове начело на министерствата на външните работи и на отбраната.

Тази стъпка беше очаквана на фона на ескалацията на напрежението около Украйна и анексирането на Крим от Русия, коментира в. „Гардиън“.

Лоран Фабиюс минава за опитен и уважаван дипломат.

Жан-Ив льо Дриан пък ще отговаря за тежката задача за обща позиция на Париж и НАТО за Крим, коментира в. „Фигаро“.

В опит да се успокоят духовете на французите Франсоа Оланд прати в оставка бившия финансов министър Пиер Московиси. Той събра доста критики с непопулярната си политика за вдигане на данъците, пише в. „Монд“.

Мегаминистерство на Пиер Московиси беше разделено между два социалисти: Арно Монтбур поема министерството на икономиката и промишлеността. Мишел Сапен ще е новият министър на финансите.

На политическата сцена отново излиза Сеголен Роаял.

Тя е добре позната като кандидат за президент на изборите през 2007 година, които загуби от Никола Саркози. Роаял беше министър на екологията през 1992 година. В нейната биография са записани и постове като депутат и генерален секретар на френската Социалистическа партия. През 2007 година Сеголен Роаял обяви раздялата си с Оланд.

Седмици по-късно тя губи битката за лидер на социалистите от Мартин Обри.

През последните години Сеголен Роаял се беше оттеглила от политиката. Политически експерти обясняваха този неин ход с влиянието на доскорошната официална първа дама Валери Трирвильор, която не желаела предшественичката й да има роля в управлението на страната, докато Франсоа Оланд е президент. Именно заради връзката си с Трирвильор Оланд сложи край на 30-годишната си връзка със Сеголен Роаял.

Наскоро обаче президентът се раздели и с Трирвильор след шумно оповестената в медиите афера с актрисата Жули Гайе.

Френските медии отбелязват, че през последните години Сеголен Роаял е запазила дискретно мълчание относно личния си живот с Франсоа Оланд и той е оценил високо това през последните седмици, когато цяла Франция се интересуваше от любовните му забежки.

Икономическа криза на Стария континент дава на крайнодесните още по-добри аргументи

срещу утвърдените партии.

Затова у мнозина европейци се създава впечатлението, че политиците спасяват банките, но са напълно равнодушни спрямо проблемите на обикновените граждани. Високата младежка безработица например тика много хора в прегръдката на партии, предлагащи лесни решения, обобщава Ройтерс.

С Марин льо Пен начело, крайнодесният "Национален фронт" вече не е онова, което беше. Мнозина французи междувременно го смятат за приемлив избор, а това кара и утвърдените партии да залитат по популизма.

Последните местни избори показаха, че Националният фронт се намира във възход. 11 френски града, с население от над 9000 души, ще бъдат управлявани от крайнодесния Национален фронт.

Хората на Марин льо Пен са уверени че партията ще се представи по- убедително на евровота. Страшен за евробюрократите е "анти-ЕС пакта" от Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Швеция и Словакия. От тези страни вероятно ще бъде излъчена политическата група на националистите в Европейския парламент, коментира Блумбърг.

Марин льо Пен оглави Националния фронт през 2011 г., след като баща й Жан-Мари льо Пен подаде оставка. Той основа партията през 1972 г.

В края на май ще е ясна съдбата на Франсоа Оланд в Елисейския дворец, над който през последните седмици продължават да се струпват тъмни облаци. Социологическите прогнози дават преднина на десницата и на националистите, а новият кабинет на Манюел Валс има твърде малко време, за да обърне тенденцията.

Една стара максима казва, че в любовта и в политиката всичко е възможно.... Французите поне минават в експерти в първото...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Стоянов

    1 0 Отговор
    "... Едно от символните промени е свиването на броя на министрите от 38 души на 16..."
    така се прави - а при нас дори и броя на депутатите не се намаля.

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стоян Стоянов":

    При нас зам.-министър си назначава сътрудник, а той си взема още две сътруднички ...:)
Новини по държави: