Last news in Fakti

5 Март, 2014 15:07 2 694 8

Фрацузите са най-лошо образованата нация

  • франция-
  • образование-
  • висше образование

За някои може да е изненада, а за други – не, но най-лошо образованата нация в Европа е френската. Едва 72.5% от населението има висше образование. За сравнение, средният европейски показател е 74.2%.

Във възрастовата категория между 18 и 24 години, 13.4% от момчетата и 9.8% от момичетата нямат диплома за средно образование. Проведеното изследване обхваща данни за последните няколко десетилетия.

Резултатите не говорят добре за френската образователна система и са едно напомняне към правителството да се замисли за реорганизация на образователната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    4 0 Отговор
    Знаех си...
  • 2 Монго

    5 0 Отговор
    Но ние ще ги настигнем, и пак ще бъдем първи...

    Коментиран от #5

  • 3 иван иванов

    4 0 Отговор
    И какво кара авторът на статията да твърди тези откровени глупости?! Не се сдържах да коментирам явната лъжа - Вие осъзнавате ли какво сте написала, госпожо Богданова?! Само за сравнение, в нашата страна около 20% от населението е с диплома за висше образование, във Франция цифрите са подобни, макар и с проценти нагоре. Да приведа и линкове в подкрепа на твърдението ми -

    http://dnes.dir.bg/news/obrazovanie-visshisti-visshe-obrazovanie-11060447 Данните са според преброяване на населението от НСИ;

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Education_statistics_at_regional_level/bg, като дори ще си позволя да цитирам - 'През 2011 г. малко над една трета (34,6 %) от лицата на възраст 30 — 34 години в ЕС-27 са завършили висше образование. Тези данни потвърждават тезата, че в ЕС нараства делът на населението, което се обучава в по-високо образователно равнище. Това е в съответствие с една от целите на стратегията „Европа 2020“, а именно, че до 2020 г. най-малко 40 % от лицата на възраст 30 — 34 години в ЕС-27 следва да са завършили висше образование. '

    Мисля, става ясно, че ако материалът Ви не е умишлена лъжа, то поне е или грешка или откровено изфабрикувана статистика!
  • 4 иван иванов

    4 0 Отговор
    През 2011 г. средно 26,8 % от лицата в трудоспособна възраст в ЕС-27 (25 — 64 години) са завършили висше образование. Това може да бъде съпоставено със съответния дял (34,6 %) на лицата на възраст 30 — 34 години, за да стане ясна разликата в завършеното образователно ниво между поколенията.

    Това е цитат от същия този източник
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Education_statistics_at_regional_level/bg
  • 5 иван иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Монго":

    Няма в какво да ги настигаме - у нас 50% от завършилите висше образование не се реализират като такива. Висшето образование въобще не се цени, а не че е на такова отчайващо ниво - просто хората не виждат възможност да практикуват придобитите знания и умения, а и стандартът на живот е мизерен! Иначе, като % от населението резултатите са подобни - около 20% висшисти у нас и 26% средно за европейските държави.

    Завършвайки, младият човек се оказва пред липса на стажове при качествени работодатели, липса на мотивиращи работни места, липса на финансиране на рискови проекти, както и ниски доходи. Кръгът се затваря! Има, разбира се, изключения, но явно не са достатъчни - висока младежка безработица и подхранване на бедността, това е реалността в страната!
  • 6 The Bear

    1 0 Отговор
    Уважаема Г-жо Богданова,
    обикновено сте много екзактна в публикациите си и сте един от харесваните автори на факти. Трябва да си призная, че за първи път Ви намирам грешка, но за това пък грешката е доста голяма - даже посоката е сгрешена.... Франция е една от най-образованите нации в ЕС. Там например медицинското образование се слави с най-високото си ниво - най-трудно се завършва. Но пък висшистите не са повече от 35% - като си помислите в България колко много хора са въобще без образование (даже основно) - само мургавите събратя са около 20% от населението - да има 1% среднисти между тях. Отделно турско говорящото население е още 14%, а от тях 1% са висшисти, и около 20% среднисти. От останалия "лош матриял" висшистите се увеличават, но за това пък кави висшисти са - доста по-зле от среднистите от преди 25 години. Простата математика показва, че в България няма как висшистите да са повече от 22-25%. А сме в ЕС - е дали франция е по-необразована от нас!?
  • 7 ТО ШИБА

    1 0 Отговор
    и аз да ви кажа нещо на френски; кон пасе а муха го хапе.
  • 8 Дошo

    0 0 Отговор
    Не е вярно.Просто там е пълно с църни доскачали от Африка, които са тъпи като гъби и освен корана, исляма и социални помощи друго не ги интересува.