Last news in Fakti

2 Април, 2014 13:57 916 0

Експриятелка на Оланд стана министър на екологията

  • франция-
  • манюел валс-
  • франсоа оланд

Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан запазват своите постове начело на министерствата на външните работи и на отбраната

Френският президент – социалист Франсоа Оланд даде ясна заявка, че ще се бори за повишаване на своята популярност, отбелязва в. „Фигаро“.

По този начин изданието коментира включването в новото правителство, оглавявано от бившия вътрешен министър Манюел Валс, на Сеголен Роаял. Тя ще е министър на екологията. Заема поста след като Зелените във Франция отказаха да влязат в кабинета. Сеголен Роаял се спрягаше за министър на младежта и спорта.

Лоран Фабиюс и Жан-Ив льо Дриан запазват своите постове начело на министерствата на външните работи и на отбраната.

Бившият финансов министър Пиер Московиси напуска правителството. Неговото мегаминистерство е разделено между два социалисти: Арно Монтбур поема министерството на икономиката и промишлеността. Мишел Сапен ще е новият министър на финансите.

Сеголен Роаял беше кандидат за президент в изборите през 2007 година, но загуби от Никола Саркози. Роаял беше министър на екологията през 1992 година. В нейната биография са записани и постове като депутат и генерален секретар на френската Социалистическа партия. През 2007 година Сеголен Роаял обяви раздялата си с Оланд.

Седмици по-късно тя губи битката за лидер на социалистите от Мартин Обри.

През последните години Сеголен Роаял се беше оттеглила от политиката. Политически експерти обясняваха този неин ход с влиянието на доскорошната официална първа дама Валери Трирвильор, която не желаела предшественичката й да има роля в управлението на страната, докато Франсоа Оланд е президент. Именно заради връзката си с Трирвильор Оланд сложи край на 30-годишната си връзка със Сеголен Роаял.

Наскоро обаче президентът се раздели и с Трирвильор след шумно оповестената в медиите афера с актрисата Жули Гайе.

Френските медии отбелязват, че през последните години Сеголен Роаял е запазила дискретно мълчание относно личния си живот с Франсоа Оланд и той е оценил високо това през последните седмици, когато цяла Франция се интересуваше от любовните му забежки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: