28 Октомври, 2024 08:15 569 20

Северна Корея обвинява Южна Корея в нарушаване на въздушното ѝ пространство с дронове

  • северна корея-
  • въздушно пространство-
  • дронове-
  • южна корея

Пхенян твърди, че дронове от Юга разпространяват пропаганда и заплашва с „безмилостна офанзива“ при ново нарушаване на суверенитета

Северна Корея обвинява Южна Корея в нарушаване на въздушното ѝ пространство с дронове - 1
Снимка: БГНЕС/Хора гледат новините на гара в Сеул, Южна Корея, 12 септември 2024 г.

Министерството на отбраната на Северна Корея обвини южнокорейската армия, че е изпратила дронове на територията на страната с политически цели, наричайки това нарушение на суверенитета ѝ, предаде Ройтерс, позовавайки се на държавната новинарска агенция КЦТА, цитирано от БТА.

Министерството обяви окончателните резултати от разследването си, като заяви, че южнокорейски безпилотни самолети са прелетели над Пхенян поне три пъти този месец, за да разпространяват пропагандни листовки.

КЦТА също така публикува снимки, за които твърди, че са на разбил се южнокорейски военен дрон.

Севернокорейските власти заявиха, че при анализа на програмата за управление на полетите на дрона са открили над 230 летателни плана и дневници на полетите от юни 2023 г. насам, включително план за разпръскване на "политически мотивационни глупости".

Според записа от 8 октомври дронът е излетял от южнокорейски пограничен остров късно през нощта и няколко часа по-късно е пуснал листовки над сградите на министерството на външните работи и на министерството на отбраната в Пхенян.

Министерството на отбраната в Сеул все още не е отговорило на запитванията за коментар, заявявайки, че едностранните твърдения на Пхенян "не заслужават проверка или отговор", посочва Ройтерс.

Севернокорейски говорител предупреди, че страната ще отговори с „безмилостна офанзива“, ако подобен случай се повтори, съобщи КЦТА.

Напрежението на Корейския полуостров отново се засили, след като в края на май Северът започна да изпраща балони с боклук към Юга, което накара Сеул да възобнови пропагандните излъчвания по високоговорители, отбелязва Ройтерс.

Сеул и Вашингтон твърдят, че Северна Корея е изпратила 3000 военнослужещи в Русия за евентуално разполагане в Украйна, което може да представлява значителна ескалация на конфликта. В петък Пхенян заяви, че всяка стъпка за изпращане на свои войски в подкрепа на Русия ще бъде в съответствие с международното право.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Григор

    8 5 Отговор
    Ротшилдовата империя основана на лъже демокрацията и фалшивите ротшилдови "ценности", трябва да бъде унищожена.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kaлпазанин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Григор":

    И всичко от това племе
  • 5 Тъп @ н @ри стан

    1 2 Отговор
    Украйна и България започват преговори за двустранно споразумение за сигурност Президентската канцелария на Украйна съобщи, че Киев и София са се споразумели за „ключовите разпоредби“ на споразумението. от Администрацията на президента на Украйна а Бахмут Буданов Крим Чернобил партия Слуга на народа Въоръжени сили на Украйна Украйна и България започнаха преговори за формулиране на двустранно споразумение за сигурност между двете нации и вече са постигнали съгласие по ключовите разпоредби, съобщи президентската канцелария на Украйна в петък. „По указания на президента на Украйна и ръководителя на президентската канцелария и в изпълнение на Съвместната декларация на Г-7 заместник-ръководителят на президентската канцелария Игор Жовква проведе първия кръг от преговори с българската страна за сключване на двустранно споразумение. споразумение за сигурност“, гласи прессъобщението на офиса.
  • 6 Васо

    2 2 Отговор
    А офанзива за хляб и нещо за ядене ще има ли? Гладни миз!ерници. Да се благодарят, че са до Китай, иначе отдавна щяха да са ударени...
  • 7 Kaлпазанин

    2 1 Отговор
    Южните корейчета ,да не ревът .ами ако са мъже да пратят и те войничета в укрия импонтипнонв Курск да се бият със северните .ние тука ще залагаме кой кого
  • 8 Шок и ужас за кучетата

    1 1 Отговор
    Сключиха договор с РФ, сега само си търсят повод.
  • 9 Южна Корея са лйоши

    2 1 Отговор
    Много лйоши галйоши
  • 10 След като Русия

    3 1 Отговор
    обучи северно-корейците, южнокорейските пудели ще мирясат. Сега събират данни с дронове за господарите си.
  • 11 Големуту БУМ

    3 2 Отговор
    Я чака Южна окупирана Корея
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Две ядрени подводници

    4 2 Отговор
    Подари Путин на Северна Корея

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А защо

    4 2 Отговор
    Южна Корея нарушава въздушното пространство а? Май си го търси. А Израел защо нарушава въздушното пространство на Сирия, Иран, Ирак и Ливан?
  • 16 Васо

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Две ядрени подводници":

    А Дебелия подари на Тъпия 10000 тънки и гладни корейчета. Те са тамън за фронта. Толкова са тънки от глад, че украинците не могат да ги уцелят.

    Коментиран от #17

  • 17 Алооооу

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Васо":

    Северно корейците средно са с 3см по високи от българите. Ти някога кореец на живо виждал ли си ?
  • 18 И на Индия

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Две ядрени подводници":

    Путин даде 2 ядрени подводници или бяха 3
  • 19 Южна Корея

    1 1 Отговор
    Пример за модерното робство. А уйкендите 35 чартъра организирано извозват проститутки до Австралия и вбпонеделник организирано ги прибират обратно и на тръстиката
  • 20 Павел пенев

    1 0 Отговор
    Няма смисъл да протестирате, а просто започвайте старата ваша програма за активно изпращане на боклуци.
Новини по държави: