Last news in Fakti

6 Април, 2014 11:22 911 0

Парламентарни избори в Унгария

  • унгария-
  • избори-
  • парламентарни-
  • орбан-
  • фидес

Очаква се управляващите да спечулят

Парламентарни избори в Унгария - 1
Будапеща. Снимка: Факти.бг

В Унгария се провеждат парламентарни избори. Според последни допитвания на общественото мнение, Унгарския граждански съюз /ФИДЕС/, която сега управлява, ще получи 32 процента, Съюза на левите партии - 23 процента, а крайнодясната партия "Йоббик", Движението за по-добра Унгария - 11 процента.

Според Франс прес, партия ФИДЕС е направила много активна кампания с акцент върху намаляване на сметките на газ и ток. Правителството твърди, че икономиката е с растеж от 1,2%, безработицата е на най-ниските си нива от пет години насам, дефицитът е под прага от 3%. Лидерът на формацията и премиер на Унгария Виктор Орбан дългосрочно си подсигури властта със стотици закони и правителствени разпоредби, коментира „Дойче веле".

През последните години Орбан и неговото правителствено мнозинство радикално прекроиха Унгария. Те смениха управляващия елит в държавния апарат, в публичния сектор и в обществено-правните медии. Виктор Орбан дългосрочно си подсигури властта със стотици закони и правителствени разпоредби. Между другото беше гласувана парламентарна реформа и реформа на избирателното право, скроени точно по мярката на Орбан и неговия съюз с християндемократите. В избирателното право беше засилен мажоритарният принцип, а избирателните райони бяха разпределени наново. В много от бастионите на ФИДЕС е достатъчен по-малък брой гласове за спечелването на мандат, отколково в лявоориентираните избирателни райони.

"ФИДЕС прекрои избирателното право така, че относителното мнозинство от гласове се превръща в парламентарно мнозинство", казва Роберт Ласло от будапещенския Институт Political Capital. В течение на годините Виктор Орбан подмени ръководствата на много важни институции с хора от собствената си партия. Близкото партийно обкръжение получава привилегирован достъп до доходни сделки и лицензи за търговия с тютюневи изделия или покупки на земя. Широкото население пък печели от т.нар. борба срещу повишаването на режийните разноски. Виктор Орбан на няколко пъти намалява цените на природния газ, еректроенергията, водата и общинските услуги предимно за сметка на чуждестранните доставчици.

Парламентарните избори в Унгария днес се провеждат за пръв път по новия избирателен закон. Според него, броят на депупатите в парламента е намален наполовина. Променени са избирателните райони. За пръв път в изборите могат да участват и онези 550 хиляди унгарци от чужбина, които получиха унгарско гражданство през последните две години. Също за пръв път в изборите участват със свои листи и малцинствата в Унгария. В резултат на тази промяна в Унгарския парламент ще има и български представител с непълен мандат, без право да гласува.

Променена е и избирателната система, която е изцяло пропорционална и няма да има втори тур. За пръв път няма и ден за размисъл. Пропагандата продължава и  през изборния ден. Има ограничение единствено в радиоус от 150 метра от мястото на гласуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: