Last news in Fakti

7 Април, 2014 11:04 1 949 0

Могат ли националистите да вземат победата на Орбан?

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • габор вона

Една четвърт от унгарците следят страниците на Габор Вона и партията му във Фейсбук

Могат ли националистите да вземат победата на Орбан? - 1
Снимки АП/БТА

Партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан печели проведените в неделя парламентарни избори с 45%, съобщи Би Би Си.

Медията се позовава на данни от Централната избирателна комисия.

Лявоцентристката опозиция събира едва 25% подкрепа, а крайната десница в лицето на „Йобик“ -21%.

По този начин Виктор Орбан убедително печели втори последователен мандат. Партията ФИДЕС ще има 135 места в 199 местния парламент, Левицата - 38, националистите – 23 и зелените – 3 депутати, уточнява Ройтерс.

Анализатори отбелязват, че

левицата не може да се възстанови от загубата,

която претърпя на изборите за парламент през 2010 г.

„Без съмнение ние печелим“, заяви Виктор Орбан пред събралите да празнуват успеха на вота негови съпартийци. Той посочи, че унгарците ясно заявили своята воля да бъдат част от Европейския съюз, но да имат силно национално правителство.

„Аз ще работя всеки ден, за да може Унгария да стане прекрасно място“, посочи Орбан.

Анализатори обаче тревожно отбелязват, че крайната десница в лицето на Йобик може да се окаже големия победител на вота в Унгария. След месец унгарците отново ще отидат до урните, за да изпратят своя представител в Европейския парламент.

Вотът през май ще е истинското предизвикателство за Виктор Орбан да мобилизира своите поддръжници да гласуват отново.

Лявата опозиция едва ли ще се възстановила напълно от поредното изборно поражение, а

крайната десница даде заявка за активно участие в гласуването.

Поддръжниците на ФИДЕС заявиха, че вярват лидерството на Орбан отново ще спечели избирателите. Опозицията репликира, че премиерът е погазил демокрацията в Унгария само и само да остане на власт.

Към Орбан се сипят критики в ограничаване на гражданските свободи и свободата на словото. От ФИДЕС пък отговарят, че предприетите реформи имат за цел да изкоренят наследството на комунизма в страната и да свалят бюджетния дефицит под границата от 3%, каквито са изискванията на договорите от Маастрих.

Популистките и евроскептичните изказвания на Орбан се подкрепят от мнозина унгарци. В тази ниша обаче все повече популярност набира крайната десница. Преди четири години Йобик имаше 15,86% подкрепа, а през уикенда 21%.

Лидерът на партията Габор Вона (в средата) не крие амбициите си на вота за Европейски парламент

тя да бъде втора политическа сила

след премиера Виктор Орбан.

През последните месеци те загърбиха своята антисемитска и антициганска реторика и се представяха по-умерено. Десните екстремисти обаче не оставят съмнение какво ще стане, ако дойдат на власт: излизане на Унгария от ЕС, повторно въвеждане на смъртното наказание, проверки на политици и държавни служители за евентуално притежаване на израелско гражданство, както и интерниране на ромските деца в държавни приюти, отбелязва Дойче веле.

Дори и да смекчи риториката Йобик служи като гръмоотвод за настроенията на унгарците към евреите, циганите и чужденците, отбелязва Ройтерс.

Анализатори предупреждават, че икономическата криза в Унгария далеч не е преодоляна. Унгария е разединена в социално отношение. Една трета от десетте милиона унгарци живеят в бедност, а практика досега е показала, че те гласуват предимно за крайнодесни формации.

В момента

Йобик има най-доброто представяне сред крайнодесните партии в Европа

на избори. Миналата година австрийската Партия на свободата получи 20,5% подкрепа, коментира пред Ройтерс професорът по публични и международни отношения към Университета Джорджия в САЩ - Кас Мъд.

Лидерът на крайната десница в Унгария Габор Вона води успешна публична кампания като от време на време работи като сервитьор или общ строителен работник, за да покаже, че се стреми да бъде част от ежедневието на обикновения унгарец и разбира неговите страхове и болки.

В същото време Йобик се радва на бюджет за партийната каса в размер на $2,4 млн. Постъпленията идват предимно от държавната субсидия, но има и постъпления от симпатизанти. Една четвърт от унгарците следят страниците на Габор Вона и партията му във Фейсбук. За сравнение победителят Виктор Орбан може да се похвали едва с 270 00 последователи.

Крайната десница може да използва ресурса на социалната мрежа, за да спечели скептичната част на обществото срещу ЕС на предстоящия вот през май, предупреждават анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: