Last news in Fakti

20 Април, 2014 12:19 1 449 0

Папа Франциск призова да преоткрием смисъла на живота си (обновена)

  • папа франциск-
  • базиликата "свети петър"-
  • кръсти-
  • папа йоан павел іі

Следващата неделя папа Йоан Павел ІІ ще бъде канонизиран за светец

Папа Франциск призова да преоткрием смисъла на живота си (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

По време на великденското бдение в базиликата "Свети Петър" в Рим папа Франциск призова католиците да разпространят посланието на Бог до всяка точка на земята. В проповедта си папата подчерта, че Великден означава "нещо хубаво", "даващо "нова сила на корените на нашата вяра".

Папа Франциск призова вярващите да бъдат и "свидетели" на възкресението на Христос, като добави: "Това не е крачка назад, това не е носталгия. Това е да се върнем към първата любов, за да получим огъня, който Исус запали по света, и да го донесем до всички, чак до края на Земята".

Главата на Римокатолическата църква отслужи днес Света Великденска литургия, като по стара католическа традиция Светият отец кръсти 10 души в християнската вяра – три деца и седем възрастни. Тази година избраните бяха от Италия, Сенегал, Ливан, Франция, Беларус и Виетнам. Най-младият от тях беше на 7 години, а най-възрастният на 58. 

В своя хуманистичен стил папа Франциск отслужи Празничната великденска литургия и призова десетки хиляди християни по цял свят да преоткрият целта и смисъла в своя живот. Той отбеляза за втори път Възкресение Христово в своя понтификат пред 10 000 поклонници в базиликата във Ватикана. В своята проповед Франциск припомни библейския разказ за изпитанието пред вярата на апостолите след смъртта на техния Учител.

"Тяхната вяра е сериозно разклатена, всичко изглежда загубено, увереността им се стопява, надеждите им умират. Но вестта за чудото, донесена от жените, колкото и невероятно да звучи, ги спохожда като лъч светлина в мрака. Поел ли съм по път, който ме е накарал да забравя вярата?", заяви папа Франциск.

Днес папа Франциск води неделна меса на площад “Свети Петър”, в която ще отправи традиционното послание „Урби ет Орби” (”Към града и света”), последвано от благословия от централния балкон на базиликата. Стотици хиляди вярващи се стичат днес в Рим към площад „Свети Петър“ за събитието.

Папата пожела мир в Украйна, Ирак, Близкия Изток, изрази надежда за нормализиране на ситуацията в Сирия, чието население се нуждае от хуманитарна помощ, и се помоли за всички страдащи по света. Той спомена засегнатите от болести като страшната ебола в Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, призова за прекратяване на кръвопролитията в Нигерия, Южен Судан, Централно-африканската република и др.

Следващата неделя папата ще канонизира за светци двама свои предшественици на Светия престол – папа Йоан Павел II и Йоан XXIII.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: