Last news in Fakti

13 Май, 2014 09:56 1 139 0

"Пътната карта" на ОССЕ получи подкрепа от ЕС, САЩ, Русия и Украйна

  • пътна карта-
  • украйна-
  • подкрепа-
  • украйна-
  • ес-
  • оссе-
  • сащ-
  • русия
"Пътната карта" на ОССЕ получи подкрепа от ЕС, САЩ, Русия и Украйна - 1
Дидие Буркхалтер. Снимка: АП/БТА

ЕС, САЩ, Русия и Украйна подкрепят предложената от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) "пътна карта" за разрешаване на украинската криза.

Картата, изготвена миналата седмица, показва прагматичен начин за преход от логична ескалация към логично сътрудничество и стабилизиране на ситуацията в засегнатите райони, поясняват от ОССЕ.

 „В хода на консултации на най-високо ниво с участниците в международните преговори в Женева през последните дни действащият председател на ОССЕ, швейцарският президент Дидие Буркхалтер, очерта контурите на пътната карта. Той получи позитивен отклик от страна на Украйна, Русия, САЩ и ЕС”, се отбелязва в изявлението, цитирано от украинското издание Лiга.

ОССЕ потвърди също, че украинското правителство и швейцарското председателство са работили в тясно сътрудничество при определянето на спецификата на националния диалог и при организирането на кръгли маси за разрешаването на кризата в Украйна. Посредник на преговорите ще бъде германският дипломат Волфганг Ишингер.

От ОССЕ подчертават, че предложеният от председателя на организацията документ има за цел да помогне за намирането на изход от кризата, прекратяването на насилието, разоръжаването, започването на национален диалог и провеждането на президентски избори на 25 май. 

Първата стъпка от картата включва да се приеме опитният германски дипломат Волфганг Ишингер за посредник, който ще опита да стартира диалог между различните страни в кризата в Украйна във формат кръгла маса.

Очаква се организацията да изпрати около 1000 наблюдатели за изборите на 25 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА