15 Май, 2014 09:56 1 604 0

Трагедията в Сома предизвика протести в Турция

  • турция-
  • мина-
  • сома
Трагедията в Сома предизвика протести в Турция - 1
Снимка: АП/БТА

Профсъюзите в Турция обявиха еднодневна стачка в знак на протест срещу условията, довели до инцидента в мина Сома, който отне живота на 282 души, съобщи Би Би Си.

Говорители на синдикатите отбелязаха, че скорошната приватизация на мините само е внушила нещата и условията за труд са станали много по-опасни, отбелязва в. "Заман".

От четвъртък започна тридневен траур в страната. Президентът Абдулах Гюл и премиерът Таийп Реджеп Ердоган отложиха свои визити в чужбина. Експлозия от вторник затрупа 700 миньори в Сома. Правителството обяви, че са спасени 363 души. Броят на жертвите достигна над 280 души.

Спасителните операции трябваше да бъдат спрени в продължение на няколко часа в четвъртък сутринта заради високи концентрации на газ - въглероден окис.

Бушуващият в мината пожар възпрепятства спасителните операции, отбелязва в. "Хюриет".

Трагедията в мината предизвика протести из цялата страна. В град Сома протестиращите изпотрошиха офиса на управляващата партия в града. Дори и пристигането на премиера Ердоган не успокои напрежението, а предизвика ескалация на насилието. Протестиращите се опитаха да изкарат Ердоган насила от колата като я удряха и ритаха.

В столицата Анкара и Истанбул силите на реда бяха принудени да използват водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: