16 Май, 2014 12:09 1 040 0

Операторът на турската мина: Не е имало небрежност

  • турция-
  • мина-
  • загинали-
  • сома

Според операторът на мината пожа е причинил частичния срив

Операторът на турската мина: Не е имало небрежност - 1
Снимки АП/БТА

Операторът на турската мина, която рухна и уби около 300 души, отрече да е била проявена небрежност, съобщава Би Би Си.

По време на пресконференция днес, представители от „Сома Холдинг“ защитиха компанията и своите действия като заявиха, че техен приоритет е спасяването на човешки животи.

Пред журналисти, мениджърът на мината Акин Челик заяви: "Все още не знаем как се е случило произшествието. Със сигурност обаче не е заради небрежност от наша страна."

Той добави: "Ние също искаме да намерим отговори на въпросите. До този момент не се бяхме изправяли пред такава ситуация и не сме спали в продължение на 3 дни, защото на първо място се опитваме да спасим човешки живот..." 

Те добавиха, че необяснимо натрупване на топлина в мината изглежда е причинило пожара и последвалото срутване, а не както първоначално се смяташе – срив в електрическата инсталация, съобщава Ройтерс.

"Това е невероятна катастрофа на място, където през последните 30 години не е имало почти никакви инциденти", заяви председателят на „Сома Холдинг“ Алп Гюркан и добави: "Това е мина, в която работят едни от най-добрите миньори и винаги е била приемана като най-надеждната и организирана от към работа."

До момента най-малко 284 души са загинали в най-лошият минен инцидент в страната, предизвиквайки гневни протести срещу правителството.

Смята се, че в капан под земята остават десетки други след пожара, който избухна в мината в западния град Сома. Не е ясно дали те са живи или мъртви.

От компанията заявиха, че 363 души са били евакуирани, а още 122 миньори са били хоспитализирани. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: