Last news in Fakti

16 Май, 2014 18:53 2 208 0

Ердоган обиди демонстрант в Сома

  • ердоган-
  • сома-
  • протест-
  • демонстранти

Турската полиция е използвала сълзотворен газ срещу 10 хиляди демонстранти

Ердоган обиди демонстрант в Сома - 1
Снимки АП/БТА

Турският премиер Реджеп Ердоган попадна в поредния скандал със записи. Той бе заснет в сряда как крещи антисемитски обиди и извършва физическо посегателство срещу демонстрант по време на протест в района на въгледобивната мина в Сома, където при трудова злополука загинаха 284 души, съобщават световните агенции.

Видеото бе разпространено от електронното издание Sozcu TV. На него се вижда как група демонстранти заобикалят и започват да блъскат Ердоган и охраната му. В един момент министър-председателят изпуска нервите си и се нахвърля върху един от недоволните.

„Къде отиваш, израелско семе?”, крещи Ердоган към своя сънародник и посяга, за да го удари.

За антисемитската ругатня съобщиха много медии в Турция и Израел. Да те нарекат „семе” (в смисъла на сперма) в Турция е голяма обида, отбелязва израелският вестник „Аруц Шева”.

Днес говорителят на управляващата партия опроверга информацията за нападението, като все пак не отговори на уточняващите въпроси на журналистите.

Видеото излезе в същия ден, в който фотограф засне как един от съветниците на премиера рита друг демонстрант в Сома, докато двама турски войници го държат на земята.

Днес АФП съобщава, че турската полиция е използвала сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия срещу близо 10 хиляди души в района на въгледобивната мина.

Преди силовата намеса демонстрантите в града отказаха да се разпръснат въпреки призивите на полицията. Те са крещели „Оставка за правителството” и „Сома, не заспивай, не забравяй своите миньори”. В отговор на полицейските действия демонстрантите са започнали да хвърлят камъни по силите на реда.

Общественото недоволство срещу управляващите в Турция избухна отново след трагичната гибел на стотици миньори при експлозия във въгледобивната мина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: