Last news in Fakti

24 Май, 2014 12:12 3 999 1

В Тенеси се връщат към електрическия стол

  • електрически стол-
  • смъртно наказание

В Тенеси ще може да се използва електрически стол за екзекуции, ако властите не могат да получат препаратите, необходими за смъртоносната инжекция, съобщи Интерфакс.

Всички 35 щата в САЩ, в които се изпълнява смъртна присъда, използват инжекция като метод за умъртвяване. В  8 от щатите е разрешено използването на други способи за умъртвяване-разстрел, а в изключителни случаи и обесване.

Преди близо година и властите в щата Тексас се блъскаха с недостиг на препарат за инжекции, тъй като много фармацевтични компании отказват да го доставят от етични съображения.

Електрическият стол е изобретен от Харолд Браун - служител от екипа на Томас Алва Едисон. По професия Браун бил зъболекар. С помощта на проводници, по които тече електрически ток с напрежение до 2000 волта, той успява да превърне зъболекарски стол в инструмент за бърза и сигурна смърт. Изобретението било монтирано през 1889 г. в няколко щатски затвора, а първата екзекуция с електрически стол е осъществена година по-късно в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Май трябва да поръчаме 240 такива стола за нашия парламент...