Last news in Fakti

25 Май, 2014 18:17 830 0

Папата покани Аббас и Перес на молитва за мир

  • израел-
  • западния бряг-
  • махмуд аббас-
  • шимон перес-
  • папа франциск

Главата на римокатолическата църква се помоли на разделителната стена на Западния бряг

Папата покани Аббас и Перес на молитва за мир - 1
Снимка АП/БТА

Папа Франциск се помоли на бетонна бариера, която Израел построи около Западния бряг, пише Би Би Си.

Непланираната спирка на папата дойде, след като той призова за край на "все по-неприемливия" палестинско-израелски конфликт.

Той покани израелския президент Шимон Перес и неговия палестински колега Махмуд Аббас в дома си във Ватикана за „искрена молитва” за мир.

„Иска да ви поканя да се присъедините към мен за искрена молитва към бог да ни дари с мир”, ката папата в края на меса на открито на площад в град Витлеем, на Западния бряг. „Предлагам дома си във Ватикана за място за тази среща за молитва. Изграждането на мир р трудно, но животът без мир е постоянно мъчение. Мъжете и жените в тези земи, и в целия свят, всичките искат от над да донесем до бог техните горещи надежди за мир”, допълва той

Официална цел на обиколката из Светите земи е да се подобрят отношенията с православната църква.

Папата ще се срещне  в Йерусалим с Вартоломей I, православния патриарх на Константинопол, за да отбележи 50-годишнината на историческа среща на католическите и православните лидери.

Посещението на папата идва само няколко седмици след като мирните преговори между Израел и Палестина се провалиха.

След литургията във Витлеем, папата прелетя с хеликоптер до Тел Авив, където бе официално приветстван в Израел от президента Шимон Перес и премиерът Бенямин Нетаняху. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА