Last news in Fakti

6 Юни, 2014 10:32 5 291 1

Оланд стисна ръката на Путин, Камерън - не

  • франция-
  • нормандия-
  • владимир путин-
  • франсоа оланд-
  • дейвид камерън-
  • разговори

Британският премиер настоява руският държавен глава да признае легитимността на украинския си колега Порошенко, за да спре агресията

Оланд стисна ръката на Путин, Камерън - не - 1
Ръкостискането между Владимир Путин и Франсоа Оланд. Снимки: АП/БТА

Визитата на руския президент Владимир Путин във Франция, където днес тържествено се отбелязва 70-годишнината от началото на освободителните действия от немската окупация, започна със срещи с френския президент Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън.

Разговорът между Оланд и Путин продължил повече от час и половина и завършил с ръкостискане между двамата държавни глави, съобщи „Интерфакс“. След това президентите не направили никакви изявления, но се сбогували дружески на верандата на Елисейския дворец. В разговорите участие взели и външните министри на двете държави – Сергей Лавров и Лоран Фабиюс. Източник от Елисейския дворец определя разговорите като „наситени“, а централна тема, разбира се, е била украинската криза.

Прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков, също отбелязва конструктивния характер на срещата с Оланд. Те обменили мнения и за състоянието и перспективите на двустранните отношения и доста подробно обсъдили различните аспекти на урегулирането на кризата в Украйна.

Преди вечерята с Путин Оланд подчертал, че „не е забравил и никога няма да забрави, че руският народ е дал милионни жертви във Втората световна война“. На свой ред Путин нарекъл участието на Русия в тържествата в Нормандия „знаково“. В интервю за телевизия TF1 и радио "Европа 1" той припомнил за ролята на страните от антихитлеристката коалиция в борбата против нацизма. Според руския лидер паметта за миналото трябва да да спомага за изграждането на днешните и бъдещите отношения“.

Преди разговора с Оланд руският държавен глава се срещна и с британския премиер Дейвид Камерън. Разговорът обаче започнал без традиционното ръкостискане. Путин и Камерън са се ръкували обаче след края на разговора си, но това станало "без телевизионни камери", обяснил Дмитрий Песков.

Путин и Камерън обсъдили пътищата за нормализиране на ситуацията в Украйна и възможностите за възраждане на руско-британския диалог, който в момента е във фаза на замръзване, съобщи Песков, цитиран от „Интерфакс“.

Пред Би Би Си Дейвид Камерън заяви, че в хода на преговорите е призовал руския президент Владимир Путин да признае легитимността на новия държавен глава на Украйна Петро Порошенко и да започне да си сътрудничи с него.

По думите на Камерън, на състоялата се среща на върха на групата Г-7 в Брюксел се е стигнало до извода, че понастоящем „се е появила възможност за развитие на успешна, мирна и стабилна Украйна след избирането на президент на страната“. Сегашното положение е неприемливо и трябва да се промени, категоричен е Камерън.

"Изисква се деескалация на ситуацията. Нужно е да се сложи край на използването на оръжие и проникването на въоръжени хора през границата. Необходими са действия в тези посоки и, ако те бъдат предприети, ще се появи възможност за дипломацията, за установяване на добри отношения между Украйна и Русия и успешно бъдеще за украинския народ. Той го заслужава“, коментира Камерън.

В Нормандия пътищата на Путин и украинския му колега Порошенко само ще се пресекат, отделна среща между тях не е планирана, предава Би Би Си. В хода на мемориалните прояви така или иначе лидерите ще бъдат в една група, ето защо контакти между тях не бива да се изключват, заяви прессекратарят на Путин – Песков, цитиран от Би Би Си. На въпроса дали двамата ще си стиснат ръцете, Песков отговорил, че регламент за това не съществува. По-рано президентът на САЩ Барак Обама също призова своя руски колега Путин да се срещне с победилия на президентските избори в Украйна Порошенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Тошев

    5 0 Отговор
    Като не му стискат ръката ще му стискат д§довия тия западни п.....чета!!!!
Новини по държави: