Last news in Fakti

16 Юни, 2014 09:19 3 469 3

„Газпром“ спря газа за Украйна

  • газпром-
  • нафтогаз-
  • газ-
  • доставки

Кремъл ще подаде иск от $4,5 млрд. в Стокхолмския арбитраж срещу „Нафтогаз“ заради просрочените задължения. Киев атакува с насрещни претенции

Изтече срокът, който „Газпром“ даде на „ „Нафтогаз Украйна“ за заплащането на $1,95 млрд. за получените през последните месеци доставки на синьо гориво, съобщи РИА „Новости“.

Това трябваше да стане до 9 часа бълг. време (10 московско), уточнява ИТАР-ТАСС. От този час са спрени газовите доставки за Украйна, уточнява РБК.

Официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов съобщи, че европейските потребители продължават да получават руски газ в пълен обем въпреки предприетите рестриктивни мерки срещу Украйна. Малко след 12 часа българско време Украйна призна, че Русия е спряла газовите доставки.„Газовите доставки за Киев са сведени до нула“, заяви пред Би Би Си енергийният министър на Украйна Юрий Продан.

Това е трета газова война между Русия и Украйна за последните години.

На 1 януари 2006 г. Кремъл спря газовите доставки за Киев.

След преговори те бяха възобновени на 4 януари. Причина за конфликта стана решението на Москва да вдигне шоково цената на синьото гориво от $50 за 1000 куб. м. на $230 за 1000 куб. м. Изход от ситуацията беше намерен в включването на посредник в газовите доставки в лицето на Росукренерго, 50 собственост на „Газпром“ и 50% на украинския бизнесмен Дмитро Фирташ. Посредникът използва системата на микс между руски и средноазиатски газ, който го продаваше на Украйна за $95 за 1000 куб. м. Причина за газовата война беше загубата на президентските избори в страната от проруския кандидат Виктор Янукович и победата на прозападната Оранжева революция.

Втората газова война избухна в края на 2008 г.

Двете страни отново спореха за газовите задължения. „Газпром“ настояваше за $2,1 млрд., а Киев признаваше едва $1,5 млрд. Това довете до решението на Кремъл от 1 януари 2009 г. да спре газовите доставки за Украйна. На 7 януари беше спрян и транзитът на синьо гориво за Европа. Едва на 19 януари тогавашният премиер Владимир Путин се договори с колегата си от Украйна Юлия Тимошенко за сключването на нов договор. Следствие на споразумението посредникът Росукренерго беше премахнат.

Русия ще реши бъдещите си действия по газовия дълг на Украйна след като изслуша доклад на ръководителя на Газпром Алексей Милер пред президента Владимир Путин. Това заяви пред журналисти на Световния петролен конгрес вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Ако няма постъпил транш, то доставките за Украйна автоматично преминават на предварително заплащане“, заяви по време на среднощните преговори в Киев официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов.

Газовият дълг на Киев възлиза на $4,458 млрд: $1,451млрд — за ноември -декември 2013 г. и $3,007 млрд — за април-май 2014 г., се посочва в официалното съобщение на руския газов монополист.

Газовите преговори в Киев, в които участваха еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, председателят на „Газпром” Алексей Милер и премиерът на Украйна Арсений Яценюк, които започнаха късно през нощта в неделя, завършиха отново без резултат, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според председателя на „Нафтогаз” Андрий Коболев украинската страна предлага компромисен вариант. „Компромисна е средна цена – това е временна цена, която би ни позволила да платим, а „Газпром” да ни доставя газ. Тя е в диапазона 300-385 долара за 1000 куб метра“, отбеляза председателя на „Нафтогаз”.

Той потвърди намерението на украинската страна да се обърне към международен съд с иск за преразглеждане на условията за доставка на газ за Украйна. „Нафтогаз Украйна“ се е обърнала към международния арбитраж в Стокхолм с иск от $6 млрд. срещу „Газпром“.Делото цели възстановяването на "надплащането за газа" в миналото. Компанията допълни, че ще поиска от съда да установи "справедлива цена" за бъдещите доставки на руски газ.

„Газпром“ ще подаде иск от $4,5 млрд. в Стокхолмския арбитраж срещу „Нафтогаз“ заради просрочените

От „Газпром“ припомнят, че „Нафтогаз“ е задължен да осигури транзита на природен газ за трети страни в пълен обем спрямо условията на действащите договори.

Руската компания подчерта, че Европейската комисия е „била своевременно уведомена за възможни спирания с транзита на газа“, ако „Нафтогаз Украйна“ „несанкционирано отклонява газ от транзита“.

задължения, съобщава в официалния си профил в Twitter руската газова компания.

Еврокомисията дори предложи Украйна да плати на Русия около $1 млрд. от дълга. Останалата част трябваше да се раздели на шест части, които да се покрият до края на годината. Освен това Брюксел смята, че „Газпром“ трябва да въведе две цени за синьото гориво: зимна около $385 за 1000 куб. м. и лятна - $300 за 1000 куб.м.

По-рано Европейската комисия предложи временна цена от $326 за 1 000 куб. м – средноаритметически вариант между исканите от „Газпром“ ($385) и предлаганите от Украйна $268,5. Предложението беше подкрепено от шефа на „Нафтогаз“, който заяви, че при тази цена Киев е готов както да погасява дълга си, така и да заплаща редовно за направените доставки.

Над 340 млн. кубични метра активен газ са налични в хранилището в Чирен и могат да се ползват при нова газова криза, показват данните на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" към началото на миналата седмица. От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че нито в газовите дружества, нито при тях е постъпвало предупреждение за спиране на доставките към Украйна.

Въпреки това от данните в сайта на "Булгартрансгаз" става ясно, че през последните седмици се нагнетява все повече газ. Запълването на хранилището след зимата започна през март, като на седмица бяха нагнетявани по 5-6 млн. кубични метра.От началото на май се нагнетяват по над 10 млн. куб. метра седмично, като за последната седмица от 2 до 9 юни, за която има данни, в хранилището са вкарани 17 млн. куб. метра.Според шефа на борда на "Булгаргаз" Ботьо Велинов дори да бъдат спрени руските доставки за Украйна, до криза с газа у нас няма да се стигне. По думите му от Украйна нямат намерение да създават проблем за доставките към Европа, така че транзитните доставки ще продължат.

Прогнозата на Велинов е, че при среднодневна консумация от 3 млн. куб. метра, колкото е през лятото, количествата газ в Чирен ще стигнат за над 100 дни. Според други експерти запасите ще осигурят потреблението за около месец и половина.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    6 0 Отговор
    Хохол не может не воровать. Хохол ворует и кичится этим. И платить не будет и воровать продолжит. Будет отсасывать из трубы газ,предназначенный для Гейропы. В итоге гейропейцам придется выставлять наблюдателей у каждого крана на территории укропитеков. И проводить посуточную сверку перекачанного газа от наших границ до конечного получателя. А оно им надо? Им легче раскрыть пасть на Россию, тем более что за это их еще и похвалит обезьянка. А эти укродебилы и газопровод могут взорвать! Задача то одна - сорвать поставки российского газа в Гейропу.
  • 2 Stone Kold

    5 0 Отговор
    браво
  • 3 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    "По-рано Европейската комисия предложи временна цена от $326 за 1 000 куб. м – средноаритметически вариант между исканите от „Газпром“ ($385) и предлаганите от Украйна $268,5" - ама това е ге-ни-ал-но!!!! а ако украина беше предложила 1 долар, какво щеше да стане?! гейропейска комисия щеше да предложи средноаретметична цена от 193 долара???