Last news in Fakti

16 Юни, 2014 15:05 833 1

Папа Франциск скочи срещу финансовия терор и корупцията

  • папа франциск-
  • финансовите пазари-
  • корупцията-
  • бедните

Не можем повече да толерираме финансовите пазари да ръководят съдбите на народите, заяви той

Папа Франциск скочи срещу финансовия терор и корупцията - 1
Снимка: АП/БТА

"Не можем да толерираме повече финансовите пазари да ръководят съдбите на народите вместо да служат на техните нужди, или малцина да просперират, прибягвайки до финансови машинации, докато мнозинството понася тежки последици“. Това заяви папа Франциск днес пред участниците в Конвента на справедливостта и мира във Ватикана, предаде Агенция АНСА.

Главата на Римокатолическата църква остро се обяви срещу корупцията. „Щетите, нанасяни от корумпираните икономисти, корумпираните политици и корумпираните духовници ги изплащат бедните“, каза той. Всички сме изкушени от корупцията и трябва да си кажем истината: корупцията е грях, оказващ се най-достъпен за онези, които имат власт над другите – икономическа, политическа или духовна“, категоричен бе Светият отец.

„Спекулата с цените на хранителните продукти е скандал със сериозни последици върху достъпа до храна за най-бедните. Правителствата по целия свят трябва да се ангажират да развиват международна рамка, която да е в състояние да наложи пазар на инвестиции с висока социална значимост, така че да противодейства на съвременната икономика на алчността, изключваща от обществото милиони млади хора, които не могат да намерят своето място в света на труда, както и възрастни, отхвърлени от него, заяви папа Франциск.

Той заклейми и трафика на хора и различните други форми на съвременно робство, като призова различните църкви да си сътрудничат в борбата в тази област. „Пълното единство на християнските църкви може да изглежда далечна цел, но все пак е целта, към която трябва да насочим всяка своя крачка“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикишлийски

    0 0 Отговор
    Докато има религии , ще има и финансови пазари , каква е разликата между двете понятия ?

    .........
    Папата да каже на простолюдието защо Бог дава на едни Мерседес а на други - бедствия..
Новини по държави: