За възрастните хора е от изключително значение да си набавят така важния за паметта и цялостното здраве на мозъка витамин B3. Витамин В3 е незаменим витамин, който може да си набавим от различни видове храни. Той играе важна роля във функционирането на храносмилането и спомага за поддържането на здравето на сърцето, кожата и нервната система.
Витамин В3 има различни форми, всяка от които по свой начин влияе на организма. Но всички тези форми се трансформират вътре в организма във важен коензим (NAD +), който предпазва клетките от уврежданията, свързани с напредването на възрастта.
Никотиновата киселина (ниацин) е една от основните форми на витамин В3, която лесно може да си набавим от храната. В тази форма витамин В3 помага за понижаване на холестерола и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
Никотинамид (ниацинамид) е друга форма на витамин В3, която присъства в храната. Никотинамидът е известен със способността си да намалява възпалението при артрит и диабет.
Никотинамид рибозид е наскоро открита форма на витамин В3, която се намира само в малки количества в храните.
Храни, богати на витамин В3
В3 е водоразтворим витамин, който тялото не съхранява и не произвежда по естествен път. Може да се получи само от външни източници и трябва да се приема ежедневно.
Препоръчителното количество витамин B3 е 16 мг за мъжете и 14 мг за жени. Бременните и кърмещи жени се нуждаят съответно от 18 и 17 мг витамин В3.
За да получите достатъчно витамин В3, трябва да имате следните храни в диетата си:
• пуешко месо - съдържа 10 мг витамин в 100 грама
• пилешко - 9 мг на 100 грама
• консервирана риба тон - 8,5 мг на 100 грама
• сьомга - 8,5 мг на 100 грама
• трици - 5 мг на 100 грама
• говеждо месо - 4,5 мг на 100 грама
• фъстъци - 4 мг в 30 грама
• гъби - 2,5 мг в 30 грама
• кафе - 2 мг в една чаша
• пълнозърнест хляб - 1,5 мг в една филия.
Какво ни дава витамин В3?
Под различни форми витамин В3 може да предпази организма от разстройства, да облекчи болезнените състояния, а именно:
• понижава нивата на холестерола;
• предпазва кожата от рак, поради прекомерно излагане на слънце. Високият прием на витамин В3 също може да предотврати развитието на някои видове рак на кожата;
• помага да се справите с акнето, което е следствие от неговата противовъзпалителна активност;
• облекчава подуването и болките в ставите, причинени от възпаление например при хора с артрит;
• предотвратява свързаните с възрастта мозъчни заболявания. Тежкият дефицит на витамин В3 е свързан с деменцията, докато консумацията на достатъчно витамин В3 прави по-добра защита срещу Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Б Б
11:31 08.02.2020
2 точно
12:01 08.02.2020
3 5555
Пак реклама на храни, които залежават в търговската мрежа!
Моята рецепта е домашно вино, греяна домашна ракийка, добро мезе и сготвени ястия от домашно произведени: грах, зелен фасул, боб, картофи, лук,чесън, домати, пипер, краставици, лют пипер и ябълки, круши, праскови, кайсии, череши, смокини, дюли, малини, френско червено грозде, ягоди и сливи!
И пак повтарям ДОМАШНО ПРОИЗВЕДЕНИ !
12:30 08.02.2020
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Джи Пи
13:05 08.02.2020
6 Дядото с петте корема
14:41 08.02.2020
7 Един ....
20:33 08.02.2020