Last news in Fakti

8 Май, 2020 12:27 1 435 0

DIHK: 60% от немските компании страдат от намалено търсене

  • dihk-
  • германия-
  • коронавирус-
  • намалено търсене-
  • спад

Около 43% от фирмите са изправени пред анулирани и отказани поръчки, а повече от една трета са били принудени да намалят инвестициите си

Около 60% от немските компании страдат от намалено търсене, а 80% от фирмите в най-голямата европейска икономика очакват спад в приходите през тази година, показва проучване на Търговската и индустриална камара на Германия (DIHK). Причината за това е икономическата криза, породена от коронавирусната пандемия, предаде Reuters.

Анкетата, в която са участвали повече от 10 000 фирми, установи, че предприятията в сектора на индустрията, строителството и услугите очакват понижение в приходите през 2020-а. Една четвърт от тях дори предвиждат спад от над 50%.

Около 43% от компаниите са изправени пред анулирани и отказани поръчки, а повече от една трета са били принудени да намалят инвестициите си.

Германското правителство очаква пандемията да потопи икономиката в най-дълбоката рецесия след Втората световна война, прогнозирайки свиване от 6,3%. За сравнение, през януари управляващите прогнозираха, че икономическата продукция ще нарасне с 1,1% през тази година.

Повече от една трета от компаниите очакват да се върнат на предишното си бизнес ниво най-рано през 2021-а, докато 1 на 20 фирми считат това за невъзможно, установи още проучването на DIHK.

„Тези данни показват колко големи са предизвикателствата, пред които сме изправени. Все още сме далеч от икономическо възстановяването", заяви президентът на Търговската и индустриална камара на Германия Ерик Швайцер.

Също така, според анкетата, една трета от ресторантите и почти половината от туристическите фирми се страхуват от изпадане в несъстоятелност.

Припомняме, че през март Германия въведе карантина, като магазините, ресторантите, спортните съоръжения и други неключови предприятия затвориха, а много компании спряха производството си, за да помогнат за забавянето на разпространението на вируса. Някои ограничения бяха отпуснати през последните няколко седмици.

Проучването на DIHK установи, че почти половината компании в Германия е трябвало частично или напълно да преустановят работа по време на блокадата. Според данните, една четвърт от тези фирми са рестартирали дейността си, когато карантината бе облекчена в края на април. 80% от компаниите, които все още са затворени, очакват да могат да започнат да работят в рамките на следващите две седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА