29 Май, 2020 18:52 7 861 33

Защо да ядем амарант?

  • амарант-
  • храна-
  • полезен-
  • тревисто растение-
  • древна култура-
  • ацтеки-
  • южна америка-
  • щир-
  • зърна

Семената на тази древна южноамериканска култура са с много висока хранителна стойност

Защо да ядем амарант? - 1
Снимка: shutterstock

Растението амарант притежава наистина впечатляващи хранителни качества, макар вкусовите му качества да са много нищожни. Амарантът /Amaranthus/ всъщност близкоък роднина на познатата у нас като плевел трева щир.

Тази древна зърнена култура идва от Южна Америка и е тясно свързана с традициите и бита на хранене на ацтеките. Напоследък тази суперхрана набира все по-голяма популярност.

Защо да ядем амарант?
Снимка: shutterstock

Растението съдържа голям брой незаменими аминокиселини, а количеството лизин в него е три пъти по-голямо от това в другите зърнени култури. Амарантът е богат на фосфор, желязо, магнезий и калций, витамин Е. В него има голямо количество полезни фибри, но няма глутен. Съдържа още витамини от група В и фолиева киселина.

Сготвен, амарантът става значително по-вкусен, а и хранителните вещества в него се усвояват доста по-добре. Обикновено амарантът се вари, като времето за сваряването му е около 25 минути. Ако не желаете да го варите, може да го накиснете в студена вода за 10-12 часа, след което е готов за консумация.

В 100 г амарант се съдържат 375 ккал, 66 г въглехидрати, 9.3 г фибри, 6.5 г мазнини, 14 г белтъчини.

Защо да ядем амарант?
Снимка: shutterstock

Амарант е особено полезен за хора, които страдат от глутенова непоносимост, защото не съдържа глутен. Той е богат на аминокиселини съдържащи сяра, които са важни за нормалното функциониране на черния дроб и нормалното развитие на бебетата. Амарантът е предпочитана храна от вегетарианците, които си набавят необходимите протеини чрез него.

Амарант се препоръчва за консумация при бременност, активно спортуващи хора и хора, които работят тежък физически труд. Той подобрява дейността на стомашно-чревния тракт. Полезен е за всички, които поддържат балансиран и здравословен режим на хранене.

Цъфналото растение се използва с лечебни цели. То има потогонно, адстрингентно, диуретично и стимулиращо действие. Прилага се при обилна менструация, кръвоизливи, рани в гърлото и устата, гастроентерит и диария.

Защо да ядем амарант?
Снимка: shutterstock

1. Няма глутен - Чудесен избор за хората с глутенова непоносимост. Той не съдържа глутен и с него може да заместите пшеницата, ръжта и ечевика. Може да застройвате супите с брашно от амарант и да месите с него.

2. Намалява холестерола - Мазнините и фитостеролът в амаранта помагат за намаляване на нивата на холестерол в кръвта.

3. Бори се с възпаленията - Тази суперхрана има антивъзпалителни свойства, защото съдържа определени мазнини и пептиди. Амарантът може да намалява болката и възпалението и е много полезен за хора, страдащи от диабет, сърдечни заболявания и такива, прекарали инфаркт.

4. Нормализира кръвното налягане - Фибрите и фитонутриентите в растението помагат за намаляване на кръвното налягане, показват проучвания.

5. Източник на протеин - Амарантът съдържа много протеин и важни аминокиселини. Протеинът в състава на амаранта се храносмила по-лесно от този в други семена и зърнени продукти.

6. Съдържа лизин - Аминокиселината лизин не се съдържа в много зеленчуци и зърнени храни. Но амарантът е страхотен източник на лизин, който помага на оранизма да абсорбира калций и да произвежда енергия.

7. Подпомага храносмилането - Богат е на фибри, което лекува подутия стомах и подпомага храносмилането. Заради фибрите, амарантът ви засища и няма да огладнеете бързо.

8. Богат е на минерали - Растението е чудесен източник на много минерали - калций, магнезий, мед. Съдържа и цинк, калий, фосфор. Тези минерали правят костите и мускулите здрави, хидратират организма, дават ви енергия.

9. Пълен е с витамини, помпа имунитета - Освен на минерали, амарантът е богат на витамини, важни за здравето ви. Това са витамините A, C, E, K, B5, B6, фолиева киселина, ниацин, рибофлавин. Някои от тях действат като анитоксиданти, а и подсилват имунната система.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    6 4 Отговор
    Знаете ли че един от първите укази на Петър 1-ви/както руснаците го наричат-велики-не е ясно защо/ след завръщането му от Германско-холандските земи- е за унищожаването на това растение.Много ясно-гледа се лесно не е претенциозно много е хранително и много други плюсове така че зависими и гладни няма да има -трудносе управляват сити хора...

    Коментиран от #7, #11, #32, #33

  • 2 нашия

    6 1 Отговор
    Та те такива са АНГЛОСАКСОНСКИТЕ съвети за управници дето ги раздават
  • 3 нашия

    10 1 Отговор
    Миленче много добре си се сетила да пишеш за това растение-около него е една от най големите измами в съвременния свят-не се додава на кръстоска с ГМО-голям проблем за управниците на света
  • 4 Голяма работа

    7 2 Отговор
    Като чели тези съставки ги няма в местните зеленчуци и билки.

    Коментиран от #6

  • 5 нашия

    5 0 Отговор
    само дето не е южноамериканска-расла е по целия свят и още расте-провери ако се интересуваш наистина
  • 6 нашия

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Голяма работа":

    само че изисква минимални ако не никакви усилия за отглеждане-а ти си решавай какво да ядеш -нищо лошо
  • 7 Рошко

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    А пък и от гмо-то се печели повече

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    точно за това става дума
  • 11 нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Тези пук с минусите какви аргументи имат-изредих проверими факти само
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Съсетката 🐷

    2 0 Отговор
    Аз съм вечно,, бременна,, къде да го намеря...чак в Африка ли да ходя, може би ще имам полза..!
  • 14 цербер

    0 1 Отговор
    Растението амарант притежава наистина впечатляващи хранителни качества, макар вкусовите му качества да са нищожни. ЯЖТЕ СИ ГО ВИЕ! Аз си ям ягоди,череши,кайсии и банани. Достатъчни са ми. НЯМА ТАКЪВ ИЗРАЗ: МНОГО НИЩОЖНИ!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Радослав

    0 0 Отговор
    Четете руски и английски сайтове, и се ограмотявайте. В България ситуацията е Бай Ганьо.
  • 32 Радослав

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Петър 1-ви е сменен с двойник при завръщането си в Русия от Запад. И започва антируска политика. Затова изкореняване амарантът.
  • 33 Радослав

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Петър 1-ви е сменен с двойник при завръщането си в Русия от Запад. И започва антируска политика. Затова изкоренява амарантът.