Last news in Fakti

20 Юли, 2020 13:47 4 304 30

Скъпите PCR тестове удрят по джоба на българина

  • коронавирус-
  • тест-
  • pcr тест-
  • цена

Не са малко хората, които заради скъпите проби се отказват от ваканции в Гърция

Скъпите PCR тестове удрят по джоба на българина - 1
Снимка: БГНЕС

За разлика от повечето европейци, българите плащат от джоба си PCR тестовете, когато са по желание. В Германия, Франция, Великобритания, Испания и Холандия разходите са за сметка на здравните осигуровки. Румъния заплаща пробите на своите граждани срещу показване на резервация за почивка, пише "Труд".

В България, семействата, резервирали почивки в южната ни съседка, плащат между 300 и 500 лв. само за тестове. Не са малко хората, които заради скъпите проби се отказват от ваканции в Гърция. В частни и държавни лаборатории PCR изследването струва между 100 и 120 лв.

Поръчките с ускорен срок на резултата стигат до 200 лв. Лабораториите спряха извършването на PCR анализ за SARS-CoV-2 по метода на пуловете след като стана ясно, че пробите, обработени по този начин не се признават от гръцките власти. Средно с около 2000 на ден се увеличиха PCR тестовете, от 14 юли заради изискването на Гърция за влизане в страната с отрицателен резултат от изследването.

Румъния пусна безплатни тестове за тези, които ще почиват в Гърция. Пробите се плащат от държавата и се правят срещу представяне на валидна резервация. В частни клиники в Букурещ PCR тестът по желание струва от 90 до 115 лв.

В Турция проба за коронавирус се плаща 110 лири, или около 30 лева. Туроператори разказаха, че съветват клиентите си да си направят тест в курортите където почиват 3-4 дни преди да си тръгнат обратно за България.

Във всички големи хотели има пунктове, където се вземат секрети за PCR. Причината сънародниците ни да си правят тестове в Турция е по-ниската цена. От РЗИ изискват отрицателен резултат от всички пристигащи от Турция, а онези които не са си направили тест, трябва да останат за 14 дни под карантина.

В Гърция цената на тестовете по желание за коронавирус започва от 120 евро и може да достигне до 300 евро. Времето за излизане на резултатите в обществения и частния сектор зависи от обема на пробите, получени от всяка лаборатория. В най-добрия случай резултатът може да излезе за 5-6 часа, като не е изключено да надвишава 7 часа.

На Промахон продължава избирателното тестване на туристи, независимо че те носят отрицателни тестове за коронавирус. И заради подозренията, че може да се правят фалшификации, гърците отново станаха иноватори, сега искат от туристите да представят и касовите бележки за направените тестове.

„Ако ще и клизма да ни правят на границата, пак ще пътуваме за Бяло море, харесва ни повече от нашето, по-близко е, отношението на хотелиерите е добро към нас, казва благоевградско семейство, наредило се на опашката за влизане в Гърция.

Въпреки това потокът от българи към Гърция е драстично спаднал след като въведоха изискванията и за отрицателни тестове. Секнеха еднодневните пътувания за плаж, границата минават само нашенци, които имат резервации за пет или 7 дни почивка.

От 1 август у нас

Цената на пробата влиза в клиничната пътека

От 1 август стойността на PCR теста ще влиза в цената на клиничната пътека, която от 680 лв. бе увеличена на 1200 лв. В момента болниците плащат консумативите и транспорта на тестовете от различни градове на страната.

Болниците във Великотърновска област три пъти седмично изпращат проби в специализирана лаборатория в Плевен. PCR тестовете за Covid-19, които се правят по желание в лабораториите във Велико Търново, струват 100 лв. Такава е и цената в Благоевград.

От 14 юли във вирусологичната лаборатория на Университетската болница в Стара Загора се предлага платена диагностика с PCR тест по желание. Цената е 110 лева.

В Европа се плаща от здравните осигуровки 

В Германия здравните власти са определили цена от 59 евро за PCR тест. Разходите са от личните здравни осигуровки на пациентите.
Във Франция е определена цена от 54 евро като 70% се поемат от солидарната здравна каса, а 30% от допълнителното здравно застраховане. Общините пращат покани на регистрираните жители да си направят тест безплатно.

Във Великобритания, Испания, Холандия тестовете са за сметка на здравните застраховки.
'Регулирани цени от местното правителство в Палма де Майорка за PCR тест са 100-160 евро, но частни лаборатории предлагат изследване и по 80-90 евро.

Заради ръста на заразени от последните дни във Варна, лични лекари заявиха, че очакват да им се разреши директно да назначават PCR-тестове на свои пациенти, при които има изявени индикации за COVID-19. Общо 4 лаборатории във Варна правят PCR тестове за коронавирус.

Три от тях са частни - Лаборекспрес, Лина и Сити лаб. До 5 души цената варира от 130 до 150 лв., като при положителен резултат участниците в пула трябва да се изследват индивидуално.

Частните лаборатории правят превод на резултата на английски, ако клиентът предварително обяви такова желание. Резултатите излизат за срок от 24 до 36 часа. Цените за индивидуален PCR-тест са от 95 до 120 лв. Тестове прави и лабораторията на УМБАЛ „Св. Марина”, но тя обслужва само насочени от РЗИ пациенти и изследва проби от цяла Североизточна България.

Датчаните си вадят корона-паспорт

В Дания вече е възможно да получите корона-паспорт, за да се придвижвате свободно между държавите. Паспортът за местните може да бъде изтеглен и отпечатан от sundhed.dk, а условието е PCR-тестът да бъде направен до 7 дни по-рано. Паспортите за коронавирус видяха бял свят в началото на юни месец след като паднаха карантините по границите.

Общо 17 тестови центъра в цялата страна ще продължат да работят до края на 2021 г. В летните месеци извънредните лаборатории са на открито, но с настъпването на зимата властите ще ги преместят в закрити пространства.

Отделно, в много аптеки вече се предлагат и тестове на място за антитела. Последните струват 299 крони или около 78 лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гларус

    45 0 Отговор
    Само за сравнение в Истанбул PCR тестът струва 120 турски лири или 29,90лв а в Германия 18 Евро, а у нас с помоща на тиквата слънчице и мафиотското управление на ГЕРБ 120ЛВ интересно е къде отива разликата?

    Коментиран от #4, #17, #29

  • 2 КОЙ

    23 6 Отговор
    ИНТЕРЕСНО МИ Е КОЙ С АКЪЛА СИ ЩЕ ТРЪГНЕ ДА СИ ПРАВИ ТЕСТ ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩ ВИРУС.САМО СЕКТАНТ МОЖЕ ДА ХОДИ ДА СИ ДАВА ГЕННИЯ МАТЕРИАЛ ДНК ЗА ЧУЖДИ СЛУЖБИ!!!!
  • 3 Хуйлиган

    26 5 Отговор
    Значи много интересно, има тестове за корона вирус обаче, няма лекарство за него малко е странно! Няма логика!

    Коментиран от #18

  • 4 Това е

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гларус":

    ... пазарна икономика. Има търсене има и предлагане. Ако ги питаш ония от т. н. Институт за пазарна икономика така ще ти отговорят. После ще ти кажат че сме малък пазар затова тук е толкова скъпо. Но истината е че това е капитализъм и се гледа да се вземе, колкото се може повече от народа.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 глоги

    25 2 Отговор
    "Скъпите PCR тестове удрят по джоба на българина." Не са само тестовете. Влади Горанов е основният удряч по джобовете на българите. Ударник.
  • 7 гражданин

    26 2 Отговор
    истината е че цените на услугите са същите като в Дания и Франция, а заплатите са като в Бангладеш, и държавата нищо не ти плаща, нищо че и даваш около 40% от доходите си, ето това е истината
  • 8 ИЗВОД И ФАКТ

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Това е":

    ЗНАЧИ КАПИТАЛИЗМА Е НАЙ ДОЛНАТА НАТИЧОВЕШКА СИСТЕМА !СРАВНЕНИЕ С КОМУНИЗМА ИЗЛИЗА ,ЧЕ КОМУНИЗМА Е ПО ХУМАННАТА СИСТЕМА!
  • 9 адаша

    7 0 Отговор
    В статията пише ,че тестовете за излизане са се увеличили с 2000 бр. на ден. Интересно ми е дали тези 2000бр. влизат в общия брой за страната-3500.И има ли заразени от тия ,които искат да отидат в Гърция?
  • 10 Друго интересно

    6 2 Отговор
    Колко много журналистите са загрижени за гръцката икономика, че не може българина да остави там малко евро. А българската икономика е в г...!
  • 11 Наблюдател

    13 1 Отговор
    Най-грабителското управление не само в ЕС за пореден път става ясно е българското! Като се има предвид че мафията е на власт това не е изненада!
  • 12 Някой

    11 1 Отговор
    А в България ,кога ще са безплатни?

    Коментиран от #14

  • 13 Хиляди...

    19 1 Отговор
    Една от хилядите причини да разкараме мафията ГЕРБ. Най-скъпия тест в Европа е в единствената държава, в която не се даде субсидия на всеки гражданин. Дори държави извън ЕС, подкрепиха покупателната способност на народа си.
  • 14 Защо?

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Някой":

    Защо някой да ти плаща тест, който ти е нужен за почивка и то не е изискван от българските власти?

    Коментиран от #15

  • 15 ...

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Защо?":

    В другите страни го покриват здравните ... Кое не схващаш? Я прочети пак статията!

    Коментиран от #16, #25

  • 16 Защо?

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    Искат го, покриват го! Тук защо да го покриват? Защото нашето море не ти харесва? Ами ако искаш и почивката в Гърция да ти платят?

    Коментиран от #19

  • 17 Албатрос

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гларус":

    Още ли има хора които не виждат машината за пари която задвижижва се от измисления вирус
  • 18 Хкнб

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хуйлиган":

    За хуйлиган в нищо няма логика.
  • 19 бг брат

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Защо?":

    а защо е такава разликата в цените на тестовете?

    Коментиран от #20

  • 20 Защо?

    2 6 Отговор

    До коментар #19 от "бг брат":

    Ами направи си теста в Гърция! Там е 300 евро!

    Коментиран от #30

  • 21 Covid 20

    4 3 Отговор
    Значи не стига че трябва да си го платиш, а ми и рискуваш сам да си се вкараш в карантина, ако се вреш в шамарите, после вместо море, полиция пред вратата - е това ако е държава...???
  • 22 Госあ

    3 1 Отговор
    Реалната цена на пробата е 35-40лв. Всичко над тази цена е надценка. От самото начало го пиша.
  • 23 ТРОПЧО

    2 5 Отговор
    КОИ ГИ КАРА ДА СЕ ТЕСТВАТ НИКОИ КО РЕВЪТ ДА НЕ СЕ ТЕСТВАТ ИМА ЛЕСНО АМА НАЛИ СА МОДЕРНИ И ИСКАТ ДА МИЗЕРСТВАТ В ГЪРЦИЯ ТАКА Е ДА ДАМ 400 ЛВ.ЗА ТЕСТОВЕ ДА ИДА ЗА ТРИ ДЕНА В ГЪРЦИЯ И ДА СИ ГОТВЯ В НЯКОЯ КЪЩА ЗА ГОСТИ С ОЩЕ ТРИ СЕМЕИСТВА ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАМ ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ Е С 1000 ЛВ НА НАЩО МОРЕ СИ ИЗКАРАМ ДОБРЕ НЯМА ДА МИЗЕРСТВАМ И ЩЕ СЕ ХРАНИМ НА РЕСТОРАНТ А НЕ ДА СЕ ВМИРИСВАМ НА МАНДЖИ 😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣
  • 24 Анти- Ционист и АНТИ - САТАНИСТ

    6 1 Отговор
    Не се правете тестове, още повече да си плащате затова!!! Това, което се случва сега е генерална репетиция за това, което престой да се случи, а именно ваксинира е и чипиране. Във момента изпитват хората дали ще се подадът на шантажа.... - пример, ако искаш да влезеш в магазина носи маска, ако искаш да пазарувам трябва да има био-чип, защото навсякъде ще има четци през, който трябва да се регистрираш за да можеш да платиш!!! Също така в болници и всички възможни институции от, който имаме нужда понякога!!!! Та в ред на мисли в момента изпитват дали хората ще подадът и ще се съгласят с тея правила НЕНОРМАЛНО, за да знаят дали да преминат в следващия етап от плана, а именно НОВ СВЕТОВЕН РЕД ИЛИ В ПРЕВОД - ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НАД МАСИТЕ--МОДЕРНОТО РОБСТВО!!!!

    Коментиран от #27

  • 25 Защо?

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "...":

    И още нещо! Прочети пак добре и ще намериш разликата! Във Великобритания, Испания и Холандия го покриват здравните....! Какво? Застраховки! Ти здравната застраховка, няма нищо общо със здравната каса! Здравната застраховка, се прави от застрахователните дружества! Ти здравна застраховка плащаш ли си?
  • 26 ран

    4 0 Отговор
    Извинете, не съм знаял че пътуването до Гърция е като слънцето и въздуха за всяко живо същество. Почивката ви ми прилича на задължителна бригада или читалищно мероприятие.
  • 27 Антидемократ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Анти- Ционист и АНТИ - САТАНИСТ":

    Мъдър коментар Никой обаче не схваща дълбочината на проблема Нас които познаваме ционистките приоми ни смятат за луди Това е огромен експеримент който трябва да удари няколко цели За сега не виждам изход а Вие
  • 28 Гребена

    0 0 Отговор
    Както казва Слави Нема такава Държава.Некой Яко пълни джоба!
  • 29 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гларус":

    точно!!!!даже не знам как не са го пуснали /слънчицето тиквено/ да каже как сме най-добре пред всички!!!!!!!!!!!!!?????????!!!!!!!!
  • 30 а ти

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Защо?":

    направили си,та знаеш?