Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 10:00 4 043 26

Какво е общото между Ковид-19 и неандерталеца?

  • неандерталеца-
  • covid-19

Гени, останали у нас още от неандерталците, могат да доведат до особено тежко протичане на Ковид-19, сочи ново проучване. Ще се отразят ли новите научни данни на терапията?

Какво е общото между Ковид-19 и неандерталеца? - 1
Снимка: БГНЕС

Това проучване събуди голям интерес не само в научните среди: двама шведски изследователи са открили у неандерталеца ген, който повишава до три пъти риска от тежко протичане на Ковид-19.

Щефан Шифелс от института „Макс Планк“ за история на човечеството смята, че проучването е много убедително. „Става дума за мутация в един-единствен ген, която може да повлияе на степента на заболяването, и още по-точно: два пъти нараства рискът да се наложи болнично лечение.“

Но защо от този генетичен вариант произтичат по-високи рискове за зараза с Ковид-19, засега не е известно.

Ползите за медицината

Който се надява, че проучването ще подпомогне лечението на Ковид-19, ще остане разочарован – целта на шведските изследователи е да постигнат напредък в познанията за човешкия геном.

„Проучването се опитва да установи до каква степен геномът на неандерталеца се различава от този на днешните хора и на кои места сме наследили същия геном“, посочва Шифелс. За него ползата от труда на шведските учени е, че подпомага отговора на въпросите – откъде идваме и как функционира човешкият произход. „Това е абстрактно знание, от което не би могло да има пряка полза, но то придобива голяма актуалност покрай Ковид-19“, уточнява той.

Какво разкриват експертите

Автори на проучването са шведските изследователи Хуго Зеберг и Сванте Пебо, които отдавна изучават неандерталците. Сванте Пебо е смятан за основател на палеогенетиката.

През 2010-а година той и неговият екип успяват да реконструират първата версия на генома на неандерталеца на основата на кости на възраст 10 хиляди години. Чрез направеното сравнение между генома на неандерталеца и този на съвременния човек, учените стигат до извода, че ние имаме около два процента от ДНК на неандерталеца и това е повлияло на човешката еволюция.

Така например то е укрепило нашата имунна система, но и до днес е причина за податливост към определени заболявания – включително Ковид-19. Двамата шведски експерти са установили, че тази версия на генния клъстер, която е свързан с повишен риск, е много сходна с генетичната секвенция на един неандерталец от Хърватия, живял преди 50 000 години.

„Както личи – генетичното наследство на неандерталеца има трагични последствия по време на актуалната пандемия. И трябва час по-скоро да се разбере защо това е така“, казва Сванте Пебо.

Различия и сходства

Генетичният рисков вариант не е разпределен равномерно в различните части на света. „Мутацията на гена, който е имал неандерталецът, и който ние сме наследили от него, се носи в Европа от всеки дванайсети. Докато в Африка почти не се среща“, обяснява Шифелс.

Според него от особено значение е хромозомата 3, която учените свързват с Ковид-19. Хромозомите съдържат хиляди гени. И така наред с другото може да се установи дали у пациентите, при които заболяването протича по-тежко, определена мутация се среща по-често, отколкото при останалите.

Всички ние носим в себе си милиони мутации – т.е. генетични отлики. Тези мутации не се наследяват индивидуално, а принципно като блок. Този блок, който учените сега са идентифицирали, показва голямо сходство с неандерталците. „Сега, покрай Ковид-19, изведнъж се забелязва, че тази мутация, която носим от десетки хиляди години, до момента не е причинила нищо лошо. Но сега води до този трагичен ефект“, констатира Шифелс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    16 1 Отговор
    че само неандерталците се страхуват от него
  • 2 БЕНОВСКА ЛАПА

    6 3 Отговор
    БАЦО.....
  • 3 д09е9

    19 3 Отговор
    Щом видиш Дойче Веле, изобщо не си прави труда да четеш и слушаш.
  • 4 Неандерталец

    14 3 Отговор
    Дойче веле е нашият вестник.
  • 5 Пепи

    15 2 Отговор
    Дойче веле вече станаха неандерталци.

    Коментиран от #25

  • 6 5527

    25 1 Отговор
    Внушава се, че гените на неандерталците са лоши ли, как да го разбирам? Неандерталците са просъществували 300 хил. години. Ако гените им са били толкова лоши, едва ли са щели да населяват земята толкова дълго време.
  • 7 5527

    20 1 Отговор
    Някои хора ядат прилепи, гущери, мишки, котки и изобщо каквото хванат, а виновен генът на неандерталците.
  • 8 перничанин

    29 1 Отговор
    Т.е. от цялото изследване правим извода, че държавите с висока смъртност (САЩ, Индия,Испания..) са повече неандарталци. За американците бях сигурен, за другите съм изненадан.

    Коментиран от #21

  • 9 глупости на търкалета

    13 1 Отговор
    То ако беше така,в Африка нямаше да има толкова умрели от Ковид
  • 10 РЕАЛИСТ

    23 2 Отговор
    Значи мутацията на гена на неандерталците , който се среща само в Европа е причината за по тежки последици от Ковид 19. Защо тогава най голяма смъртност в Европа регистрират при малцинствата с азиатски и африкански произход?

    Коментиран от #15

  • 11 Д-р Менгеме

    13 2 Отговор
    Въртят, сучат, тези кабинетни плъхове, накрая ще докажат, че неандерталците са изчезнали заради Корона вирус.... С това ли си оправдават заплатите?!
  • 12 неандерталеца

    8 1 Отговор
    Боко.. Тиквуна
  • 13 БРЦК

    5 0 Отговор
    По големи глупости ..... няма . Манипулации до дупка . Който има акъл да мисли който има сърце да действа.
  • 14 Оставете ни още 6 месеца...

    2 1 Отговор
    Дали Тръм ще оживее🤣🤣
  • 15 Глупости

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Това е долнопробна лъжа
  • 16 Ники

    1 0 Отговор
    Добре де - това за конструктивните дебати или го слагайте на всяка статия или изобщо не го слагайте - така излиза, че за някой статии се оправдавате...
  • 17 Учен

    8 1 Отговор
    Боко е свързващото звено между ковид и неандерталците
  • 18 случаен

    2 0 Отговор
    проблема основно е в неандерталците ламтящи за власт и без морал,дето ги измислят тез вируси
  • 19 гост

    5 0 Отговор
    Това е поредния опит да се привлича внимание, като се заиграва със страховете на хората. Така направи Грета Тумберг, а сега и поредния псевдо учен от Швеция. Добре е да се знае, че генома на всички живи организми е много подобен - генетично сходство е установено при сравнение на човешкия геном с този на шимпанзетата (98,8 процента), орангутаните (97%), плодовата мушица Дрозофила Меланогастер (50%) и дори с краставицата имаме 40% еднаквост на генома, което не ни кара да се разболяваме от листна мана например.
  • 20 Ягуар

    1 0 Отговор
    Абе не знам за общото между ковида и неандерталеца, обаче общото между дойче веле и неандерталците е, че на новините от дойче веле вярват само неандерталците!
  • 21 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "перничанин":

    Защо Индия???Индия не е крала либийски петродолари,нито е виновна за смърта на фамилия кадафи!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Всички

    0 0 Отговор
    говорят за тях, но никой не ги е виждал !
  • 25 Тойота

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пепи":

    Не обиждай неандерталците, защото те са имали по-голям мозък от този на всички журналисти в DW взети заедно.
  • 26 Димитър общи

    1 0 Отговор
    Общото е, че искаш не искаш използвайки ковид, те принуждават да се държиш като неандерталец