Зехтинът е един от най-често използваните овкусители от всички, които обичат здравословния начин на живот и вкусните салати. Но знаем ли как да го съхраняваме правилно? И има ли срок на годност, след който просто не става за консумиране? Ето отговорите на тези въпроси, както и какво трябва да знаете за правилното съхранение на зехтина:
Гледайте на зехтина като на прясно изцеден сок, какъвто е. Какво знаем за този тип сокове? Известни са с краткия си срок на годност. За щастие, за разлика от другите сокове, зехтинът ще се запази свеж около 20 месеца след като е бутилиран, при условие, че го съхранявате правилно, пише actualno.com.
Затова ето някои добри практики, така че бутилката ви от течно злато да запази вкусовите и хранителните си качества максимално дълго:
- Дръжте го на хладно, тъмно място, като под тезгяха или вътре в шкафа. Светлината и топлината ускоряват стареенето, така че дори не мислете за съхранение на прозореца или до кухненската фурна.
- Дори да ви се иска да го прелеете в красива бутилка, не се изкушавайте да го правите. Има причина зехтинът да е бутилиран в тъмно зелена бутилка и тя е, че зеленото стъкло предотвратява проникването на светлина, което запазва зехтина за по-дълго.
- Завийте капачката възможно най-плътно. Това ще предотврати проникването на въздух и окисляването на маслото и също ще му помогне да се запази свежо за по-дълго време.
- Ако изпитвате затруднение да разберете дали зехтина е годен за ползване или вече е неизползваем, помиришете го. Ароматът му със сигурност ще ви даде правилният отговор.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Защо моя зехтин
Коментиран от #16
17:52 06.10.2020
2 Правилно
18:03 06.10.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Емил
18:06 06.10.2020
5 АЧО
Коментиран от #6
18:32 06.10.2020
6 Дълбоко Виждащ
До коментар #5 от "АЧО":
Да,гръцкия зехтин горчи,защото се мачкат маслините в Дървени преси!Зехтинът е като Златото и Орехите..и Меда...Лош зехтин няма!Ако се биете с онкозаболяване-единствената мазнина,която трябва да ползвате е Зехтин!Защо пазарувате от Метро??Най качествен според мен е Сирийския зехтин-много благ!Всякакъв зехтин е прекрасен!Коментиран от #8, #17
19:07 06.10.2020
7 Курбанколи Пардимагомедов
19:34 06.10.2020
8 Дървена главата ти
До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":
Горчи защото го мелят с костилките .Коментиран от #11
20:34 06.10.2020
9 Българче
20:39 06.10.2020
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Карагьозi
До коментар #8 от "Дървена главата ти":
Много вятър фучи м/ду ушите ти...зехтинът не се добива с ''мелене'' бе, т..пчо, а чрез пресоване. Анадън му? И гръчкият е един от най-качествените, наред с испанския. Най-скапан е турския.Коментиран от #13, #15
21:13 06.10.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Иван
До коментар #11 от "Карагьозi":
Най скапан не е турският, а всеки евтин зехтин. Това, че ганчо си брои стИинките и търси евтин зехтин си е на ганчо проблем. Все едно да купуваш евтино кисело мляко и да очакваш качеството на скъпото. Не купувай турски зехтин произведен за бедни. А, да ганчо с таз мизерна заплата какво друго да купи. Евтино кисело мляко, направено не от мляко, кучешки салам, направен не от месо, което даже и купето не го яде...., и евтин зехтин, направено не от маслини.22:15 06.10.2020
14 Диверсант
Коментиран от #18
22:55 06.10.2020
15 Жестоката истина
До коментар #11 от "Карагьозi":
Ганю е голям разбирач!00:27 07.10.2020
16 Да, качественият,
До коментар #1 от "Защо моя зехтин":
натурален, истински зехтин винаги нагарча леко и даже малко люти (но едва доловимо)! Ако горчи много и мирише на старо, мястото му е в кошчето.09:13 07.10.2020
17 Лош няма,
До коментар #6 от "Дълбоко Виждащ":
ако е истински (испански, гръцки, турски - стават). НО ИМА МНОГО ФАЛШИВИ, ето това е проблема в случая. За съжаление и злато има фалшиво, и мед, и което е най-гадното: ХОРА фалшиви - колкото искаш...09:21 07.10.2020
18 Абсолютно вярно:
До коментар #14 от "Диверсант":
Слагала съм го в хладилника, уж на тъмно и студено и като го извадих беше като кристализирал, почти като захаросан мед. Между другото истинският мед след време трябва да се захароса, иначе има боклуци в него и остава течен.09:28 07.10.2020