17 Май, 2024 11:17 1 308 7

Зехтинът предпазва от деменция

  • зехтин-
  • деменция-
  • здраве

Редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият и диабет

Зехтинът предпазва от деменция - 1
Снимка: Shutterstock

"По-високият прием на зехтин се свързва с по-нисък риск от смъртност, свързана с деменция, независимо от качеството на диетата", според екипа на Harvard T.H. Chan School of Public Health, чиито резултати са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (AMA).

На всеки четири години участниците са били питани за приема на зехтин и за общата им диета.

Според изследователите тези, които рядко или никога не са употребявали зехтин, са били по-склонни да развият състояния като болестта на Алцхаймер, като според тях резултатите от дългогодишното им проучване "предполагат, че приемът на зехтин представлява потенциална схема за намаляване на риска от смъртност и деменция".

"Заместването на консумацията на маргарин и майонеза с зехтин е свързано с по-нисък риск от смъртност и деменция и може да бъде потенциална стратегия за подобряване на продължителността на живота", заключава екипът.

Маслото от пресовани маслини е с по-високо съдържание на антиоксиданти и леко преработено, по-близко до природата, отколкото растителните масла, при които хранителните вещества и вкусът обикновено са намалени чрез преработка и смесване, пише dariknews..bg.

Резултатите сочат, че редовните потребители на зехтин са по-малко склонни да развият диабет, отколкото тези, които са по-склонни да използват други растителни масла или масла от семена, и че е вероятно готвенето със зехтин "да е показателно за по-здравословен хранителен режим".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виж ся

    6 4 Отговор
    Ако Бай Дрън беше пил зехтин сега нямаше да е перко 😂😂😂

    Коментиран от #5

  • 2 Гост

    4 0 Отговор
    Зехтина е злато,стига да можеш да си го позволиш...

    Коментиран от #7

  • 3 ПоКУРко

    4 2 Отговор
    Дрън Дрън ... че Пляс! За това гледам всички болници с инсталирани големи резервоари пълни със зехтин!
  • 4 Пенчо

    2 0 Отговор
    Само да не забравиш къде си го сложил
  • 5 Сикрет сървис

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виж ся":

    Той е кръволок!
  • 6 Дементирал

    0 0 Отговор
    С тъз мойта деменция, забравих да си взема зехтина.
  • 7 Венци

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Един литър Екстра вържан е 20тина лева - колкото 3 кутии цигари. Позволи си го!