Last news in Fakti

21 Декември, 2020 21:23 3 599 33

Какво знаем за новия щам SARS-CoV-2 VUI 202012/01?

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • нов щам

Щамът за момента има локално разпространение в определени територии в Обединеното кралство

Какво знаем за новия щам SARS-CoV-2 VUI 202012/01? - 1
Снимкa: Shutterstock

През последните няколко седмици в Обединеното кралство се наблюдава бързо покачване на новите случаи на COVID-19. На места болните от 100 на 100 000 души са се увеличили до 400 на 100 000 души. Правителството там е въвело програма за масово секвениране (прочитане на генетична информация) на вирусна геномна РНК, изолирана от до 10% от новите случаи, пише 6nine.net. Това дава богата база данни, която може да се използва за проследяване на еволюцията на вируса. Анализът на данните показва, че голяма част от болните са били заразени с щам, който принадлежи към нов филогенетичен клъстер. Вариантът е бил наречен s SARS-CoV-2 VUI 202012/01 – (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01).

Според достъпните данни до 13 декември 2020 са идентифицирани 1108 човека, заразени с новия щам. Най-ранно идентифицираният е от 20 септември. Щамът за момента има локално разпространение в определени територии в Обединеното кралство, но именно на него се дължи бързото увеличаване на новите случаи в именно тези територии. Има доказани случаи и в други държави – 9 случая в Дания, един случай в Нидерландия, един случай в Австрия. Именно бързото разпространение на новия щам наложи затягане на мерките в Кралството.

Генетика на новия щам

Характерното за новия щам е, че притежава множество мутации особено (но не и единствено) в областта на S шипчестия повърхностен протеин. Това са няколко делеции (премахване на нуклеотиди) на позиции 69-70 и 144 и мутации N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H. Смята се, че най-значима мутация е N501Y. Това е малка промяна в секвенцията, кодираща рецептор свързващия домен на шипчестия протеин. Смята се, че тази промяна подсилва афинитета на протеина към ACE2 (ангиотензин конвертиращ ензим 2). Тоест чрез тази мутация вируса се свързва по-лесно с клетките на гостоприемника, което би обяснило и неговото по-лесно разпространение.

Трябва да се отбележи, че когато се говори за нов щам, всъщност става дума за множество близкородствени и сходни вариации, обединени в нов клъстер. В този ред на мисли изолираните вариации от Дания и Нидерландия са част от този клъстер, носят ключовите мутации, но имат и своите различия. Те са хомолози и показват, че между отделните държави е имало пренос на тези варианти. Новите варианти се различават от основния Ухан щам с цели 29 нуклеотида. Но не трябва да забравяме, че за вирусите подобна висока изменчивост е доста характерна.

Епидемиология на новите разновидности

Макар бързото разпространение на новите разновидности в Англия, добрите новини са, че не се забелязва по-висока смъртност от вече установената. Случаите с VUI 202012/01 се откриват към момента основно сред хора под 60 годишна възраст. Статистически анализи показват, че там където се наблюдават новите варианти, разпространението на вируса е много по-интензивно, което подсказва, че новите варианти са вероятно по-инфекциозни. Личното мнение на епидемиолозите е, че щом до този момент не са забелязали повишение на смъртността, вероятно причиняваното заболяване няма да протича по-тежко, но предстои това да бъде доказано емпирично. Смята се (или по-скоро се надяваме) и че ваксините ще предоставят защита и срещи новия клъстър от вируси.

За произхода на вируса към момента има само предположения. Отхвърля се идеята, че той е следствие от спонтанно и постепенно натрупване на мутации една след друга, поради наличието на голям брой вариации (цели 29). Отхвърля се и тезата мутациите да са резултат от натиск от ваксинационните кампании. Възможно е този щам да е възникнал в пациент с понижена имунокомпетентност и удължено протичане на заболяването, което е вече наблюдавано. В тези условия вирусът може да остане активен по-дълго време и да добие повече изменения. Друга възможност е новите варианти да са възникнали след инфектиране на възприемчиви диви или домашни животни, които в последствие са заразили отново хора. Така са възникнали две нови мутации след инфектиране на норки в Дания – делеция 69-70 и мутация Y453F.

Поради новите мутации е възможно наличните qPCR методики за диагностика да се променят. Делеция 69-70 може да попречи на PCR реакцията, което да доведе до фалшив негатив при анализ на база гена за S повърхностния протеин. Има описани такива случаи. Смята се, че конкретно тази мутация е наблюдавана в множество страни в ЕС и не е характерна само за новия открит клъстер. Положителното е, че много малко qPCR методики се основават само и единствено на гена за S повърхностния протеин.

Макар да има изказани мнения, че новите вариации няма да променят ефективността на създадените ваксини, все пак е нужно да се извършат още изследвания, за да се стигне до консенсусно становище. Тъй като мутациите в гена, кодиращ S повърхностния протеин са чести, трябва да има постоянен мониторинг чрез секвениране на циркулиращите щамове.

Експертите съветват да се спазват строго немедикаментозните мерки за ограничаване на новите вариации – носене на лични предпазни средства, бързо идентифициране на нови заболели и тяхното изолиране, спазване на дистанция и други. За изминалата година не за пръв път се появяват клъстъри с подобни множествени мутации. Подобен вирусен клъстер бе възникнал и в Сингапур. За него бе характерно, че притежава множество мутации, сред които и делеция 382. Това води до по умерено протичане на инфекцията и по-слабо изразени възпалителни процеси. Този клъстер бе унищожен още в края на март благодарение на приложените строги мерки.

Положителното е, че в момента разполагаме с достъпен инструментариум, който ни позволява бързо идентифициране на малки, понякога незначителни промени в циркулиращите вируси. Преди 20 години това може би не би било възможно и би било изключително скъпо. Тъжното е, че макар в западните страни секвенирането и скринингът да са нещо фундаментално, в България едва сега открихме какво е PCR, а секвенирането и анализът на генетична информация за много лекари е все още тъмна материя.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    29 18 Отговор
    Знаем че е виртуален като стария.Живее в телевизора.

    Коментиран от #10, #21

  • 2 Политолог

    17 9 Отговор
    Знаем, че Ганьо вече го е изследвал и има всичката налична информация за него. Знаем, че и той се третира с липов чай и таратор...
  • 3 майтапчийски

    20 6 Отговор
    звъннете на кунчев и оня ангелов,те ще ви обяснят всичко с алгоритми ,плата,синосуиди и др научни методи
  • 4 Ани

    21 6 Отговор
    Не ни интересува, оставете хората да живеят

    Коментиран от #24, #29

  • 5 елементарно

    32 9 Отговор
    Нарочно ви пускат мухата за нов щам , та белким повече от простолюдието се ваксинира ...

    Коментиран от #11

  • 6 Джи

    29 10 Отговор
    Провалят се със ваксинацията, и започнаха да си измислят нови глупости!!
  • 7 Ботокса

    12 1 Отговор
    Знам само че имам ваксини за 300 000 000 и ако не му действат ще си е.е мама.та.
  • 8 СВЯТ ДАЛАВЕРРА

    15 3 Отговор
    ТОВА......💰💰💰💰💰... ЗНАЧИ ..... НОВА......... ДАЛАВЕРА..........🌍🍗💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🧻🚾🚾🚾🚾😂🤐👏😉🍻👍👌🎈🚀
  • 9 РЪМПЕЗИ

    13 4 Отговор
    ЗАЩО ПОД 60 ГОДИНИ..ЗАЩОТО НАД 60 ХОРАТА КАЗВАТ , ЧЕ ГИ БОЛИ ОНАЯ РАБОТА...ЗАТОВА НОВИЯТ СТАР ВИРУС СЕ Е НАСОЧИЛ КЪМ ХОРАТА КОИТО ИМАТ МЕЧТИ И БЪДЕЩЕ...ДЕМЕК ПО МЛАДИТЕ...СЪВЕТ КЪМ МЛАДИТЕ..КАЖЕТЕ, ЧЕ И ВИЕ ВИ БОЛИ ОНАЯ РАБОТА И ТОЙ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ...НАЗДРАВЕ ЗА МЛАДИТЕ...
  • 10 Георги

    10 20 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    Бог да прости тези който разбраха че не е само в телевизора.
  • 11 Дельо Хайдутин

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "елементарно":

    Защо за нов щам да ползвам ваксина за стария?

    Коментиран от #15

  • 12 Дълбоко виждащ

    7 1 Отговор
    Не бойте се!НеЩОТО не ни харесва!Бях ви писал нещо още през март....Вие го знаете,нали сте гогъл спиииициииалисти!Весели Празници!!По тези земи хората никога не са били подчинени от мамон!още от богомилите,после и Балдуин се е пробвал,та до англосаксонците.....
  • 13 Iviviv

    7 6 Отговор
    Като стария лъжа и измама.
  • 14 Jeymi

    8 3 Отговор
    От новия щам е бумът на зараза у нас през октомври и ноември !
  • 15 елементарно

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дельо Хайдутин":

    те вече заявиха гордо ,че ваксината става и за уж новия "щам" , става въпрос за мъни ...

    Коментиран от #17

  • 16 Йосиффф

    12 5 Отговор
    НЯМА НОВ ЩАМ,А ТОВА Е НАТИСК ВЪРХУ АНГЛИЧАНИТЕ ДА ПРИЕМАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО С ЕС КОЕТО АНГЛИЯ ТВЪРДО ОТКАЗВАИ ЗАТОВА ПО ГРУБИЯ НАЧИН ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ НА КРАЛСТВОТО .ПОДОБНА МПРКА НЯМА ОТ СТРАНИ ИЗВЪН ЕС.МРЪСНА И ПОДЛА ИГРА.
  • 17 Дельо Хайдутин

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "елементарно":

    И как разбраха?Те за стария още нищо не знаят.
  • 18 Леля Билка

    4 0 Отговор
    Знаем ,един VUI !
  • 19 Мир

    8 1 Отговор
    Продължавате да потъвате, бавно но сигурно. Хубаво! Нов щам ? Кой ви вярва ? Току що в италианските новини съобщиха че правителството се готви за тежка война с мафията 🤣🤣🤣🤣, за да предотврати КОНТРАБАНДА с фалшиви ваксини за кодид 😅, защото населението чака с нетърпение да получи ваксината за Коледа.
  • 20 Димитричка

    10 1 Отговор
    А в Ухан вече няма коронавирус. Без ваксина. Явно те са много "дисциплинирани". А в Европа сме лоши.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

    Коментиран от #28

  • 22 да помислим

    8 2 Отговор
    теория на конспирацията:вируса е лабораторно-разработено бактереологично оръжие,световния политически "елит" ще се ваксинира,или вече се е ваксинирал с истинска ваксина,а за простолюдието ще има плацебо,което няма да му помогне срещу по-смъртоносните версии на ковида,който ще ни пуснат най-скоро
  • 23 Иван от тв

    5 0 Отговор
    Ме изплаши и той с тоз протеин и тез мутации, и без това, всичко,, мутирало,,....!
  • 24 Някой да, ти е зашил и без това

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ани":

    Ненужни отвор, какво разбираш и ти от,, живеене,,...!? (Да ме пази Бог мен и моето семейство от такива,, неграмотници,, като вас....!)
  • 25 Хайл

    9 1 Отговор
    ХОРА НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ...ето ковид 20 дойде скоро 21,22,23 с разновидности всеки месец...ИЗМАМА
  • 26 хмм

    2 1 Отговор
    В Англия ще има безредици. Лондонското сити въртеше далавери с целия свят ама нещо почна да губи пазарите.
  • 27 Азззззззззз

    8 3 Отговор
    Няма никакъв нов щам. Плашат хората за да не се бунтуват, но напрежението се трупа и скоро ще има взрив.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 вал

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ани":

    Когато загубиш приятел и не един като мен ще разбереш своята простотия и егоизъм

    Коментиран от #31

  • 30 вал

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Азззззззззз":

    Простотията няма граници
  • 31 6 без 10 кючек

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "вал":

    Всички губим приятели, лошо е да си губиш ума!
  • 32 Топ

    2 0 Отговор
    Мутирали ви мозъците от тази медийна атака !ОСТАВКА
  • 33 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Знаем много за новият щам ! Той е още по-смъртоносен от КОВИД19 . Щамът „коси“ хората , като комбайн царивица ! Гробищните паркове ще се разширяват . Строят се нови крематориуми , а целулозните фабрики започват масово производство на ковчези от велпапе .