23 Декември, 2020 16:36 20 628 38

Ето кой никога няма да хване коронавирус

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • зарази-
  • антитела

Не само хората с антитела са защитени от заразяването с коронавирус

Ето кой никога няма да хване коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Напоследък много се говори, че присъствието на антитела срещу коронавирус защитава от вируса. В същото време вече обаче има регистрирани случаи, когато един и същи човек се разболява няколко пъти. На какво да се надяваме и къде да търсим защита от болестта, която промени целия свят?

Учените предполагат, че има друга форма на имунитет, независима от антителата. Основната роля тук се играе от Т-клетки или Т-лимфоцити. Какво представляват те и защо хората говорят за това все повече и повече?

Т-лимфоцитите са имунни клетки. Целта им е да идентифицират и да се отърват от патогени, които заразяват клетката. Освен това те могат да унищожат вече заразени клетки.

Как работят?

На повърхността на Т-клетките има протеини, те се свързват с чужди протеини, унищожавайки ги.

Най-важната характеристика на Т клетките е тяхната трайност. След заболяване те могат да бъдат в тялото в продължение на няколко години. Тъй като Т клетките увеличават дългосрочната памет на имунната система, на тялото е по-лесно да реагира на стар патоген.

Засега учените изследват този въпрос и спекулират. Първо се оказа, че човек може да няма антитела срещу коронавирус. Но в същото време той има Т-клетки, които разпознават COVID-19.

Второ, експериментите показват, че някои хора са имали имунитет още преди началото на пандемията. За целта учените изследвали кръвни проби, събрани преди няколко години. Също така Т-клетките могат да бъдат при тези хора, които по принцип не са контактували с вируса.

Формиране на имунитет

За да разберем колко важни са Т-клетките, нека обърнем внимание на съвсем различно заболяване. Всеки знае какво е синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). С напредването си болестта унищожава повечето Т-клетки. Без правилното лечение той може да бъде фатален.

Как се формира имунитетът? Ако имунният отговор е нормален, вродената имунна система реагира първо на вирус (като грип). Това задейства производството на антитела след няколко седмици. Но паралелно с този процес, буквално на 4-5-ия ден започват да се появяват Т-лимфоцити. Те вече работят за унищожаване на заразените клетки.

Т-клетки и коронавирус

Тъй като Т-клетките реагират на коронавируса, това може да се използва за създаване на ваксина. Изследователи от Оксфордския университет работят по това и тяхната ваксина вече е показала, че освен антитела ще се произвеждат и Т-клетки.

Предизвикателството сега е да се разбере как точно коронавирусът засяга Т-клетките. Колкото по-скоро това се случи, толкова по-ефективно може да бъде разработена ваксина.

Но за съжаление при Т-лимфоцитите нещата не са толкова розови. Например при тежко болни пациенти повечето от тях могат просто да умрат. Освен това производството на Т-клетки намалява с годините. Това е една от причините възрастните хора да не се справят с болестта.

Наличието на антитела срещу коронавирус, разбира се, е добро. Но, за съжаление, това не е панацея, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 перничанин

    75 3 Отговор
    Аз го преболедувах, сега имам антитела Т-клетки и т.н. Ще ми отговори ли някой доктор - трябва ли да се ваксинирам и защо.

    Коментиран от #2, #4, #7, #19, #34

  • 2 някой доктор

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Направи си елайза-тест да разбереш нивото на антитела IgG.
  • 3 Компира

    78 7 Отговор
    А на мен някой ще ми каже ли колко болни има в африканските страни, като напр. Конго, Гвинея и други с чернокожо население. Те май не боледуват.

    Коментиран от #21, #25, #36

  • 4 АБВ

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Ако си направиш ваксинанция няма да избиш нищо .Другия вариант е да следиш количеството на антителата ,когато започнат да падат ,правиш ваксинация за да ги повдигнеш пак. Действаш подобно на грипа ...

    Коментиран от #9

  • 5 корона глупост

    8 17 Отговор
    ами айде сега тоя умник с “Т” ниво на акъл да иде да помага в отделенията да го видим ще бъде ли смел така както го разправя ...
  • 6 Приятел

    18 2 Отговор
    Ще ти отговоря! Защото не си им симпатичен и че си здрав и не могат да си навият на ината и си различен от масата овце!
  • 7 Ваксина за теб и без това скоро няма

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    да има. Защо да ти отговаря някой, че и точно сега. А пък и ваксината доколкото зная е доброволна. Ако след време ти искат от авиокомпания да си ваксиниран, за да летиш, може да зададеш въпроса на авиокомпанията. Ако работодателя ти реши, че трябва да си ваксиниран, за да работиш в офис, магазин или частно училище питаш него или напускащ щом не ти харесва. Никой не ти е казал че трябва непременно да се ваксинираш, още по-малко веднага. За първите 10 000 дози предполагам, че 5000 желаещи медицински лица има, които да не са преболедували до сега.
  • 8 Бил гей

    18 4 Отговор
    Мъртвите не могат да се заразят с нищо и дори аз съм безсилен пред тях😂😂😂
  • 9 Гост

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "АБВ":

    Човек не може цял живот да произвежда антитела срещу който и да е вирус! Ако това се случва, значи не ти е наред имунната система и същата ще се скапе! Антителата изчезват след определено време, но остава т.н. клетъчен имунитет, който е в състояние да произвежда веднага съъщите антитела, ако организма срещне същия вирус! Това е нещо, като имунна памет! Нужно е там да се правят изследвания, а не "задължително" да се ваксинират преболедували, защото не се знае дали изкуствения имунитет няма да има обратен ефект!

    Коментиран от #13, #18

  • 10 Просветен илюминат

    47 2 Отговор
    Изтрещяването с тоя вирус не ви ли идва в повече и всеки ден да лапате инфо до безкрай?
    Главите ви могат ли да функционират нормално от всичката тази медийна боза с която ви облъчват и заливат?

    Коментиран от #12, #23

  • 11 НЕ ТОЧНО

    19 1 Отговор
    ВСЕКИ може да се зарази!!! Тези с антитела и тези с активни Т клетки просто го изкарват По- леко, въпреки че са заразени . Същото прави и ваксината/ ако е добра/ . Ваксинираните СЪЩО СЕ ЗАРАЗЯВАТ И МОГАТ ДА ПРЕНАСЯТ И РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЗАРАЗАТА!!!
  • 12 Отг

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Просветен илюминат":

    МОГАТ. НЕКА СИ ЗАЛИВАТ. НЕ МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ. НО И НАС НЕ МОГАТ ДА НИ СПРАТ ДА МИСЛИМ.

    Коментиран от #15

  • 13 И още

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    ИМА ПОНЕ 10-20 СРЕДСТВА БЕЗ РЕЦЕПТА, КОИТО УСПЕШНО СЕ СПРАВЯТ С ТОЗИ ВИРУС. НАЙ- ДОБРЕ Е КОМБИНАЦИЯ МЕЖДУ ТЯХ.
  • 14 гост

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изгледайте в тубата ,, предсказание ванги что произойдет 22.12.2020 г. / и кажете какво мислите ?
  • 15 Просветен илюминат

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Отг":

    А ти убеден ли си,че това,което мислиш са твои мисли?
    Докато живееш с убеждението,че не можеш каквото и да било,то доказателствата винаги ще ти доказват,че си прав.Промениш ли убежденията си доказателствата се променят и виждаш разликата спрямо преди каква е.
  • 16 Рошко

    8 2 Отговор
    Кой каквото иска да си слага, аз ваксина не си бия щом се чувствам добре, ако искате имобилайзер тестове и за бременност си правете
  • 17 Кокорчо🙄

    4 3 Отговор
    Лудите, щот не гледат телевизия между луд и интелигентно прост има разлика
  • 18 Просветен илюминат

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Това, което намирам за интересно в двата сценария между Китай и Италия, е, че те също са преживели конфликт на „заплаха за своето съществуване”, който ще ги постави в синдрома на бъбречните събирателни каналчета, при който имаме задържане на течност в органите, при този случай в белите дробове, които преминават през лечебна фаза на конфликт, който ще се представи като „пневмония”.

    В добавка към това трябва също да отчетем, че хората в този район на Италия колективно са преживели едновременно и конфликт свързан с вода/течност, което действително означава, че не само бъбречните събирателни каналчета са засегнати, но също и бъбречния паренхим, който е отговорен за бъбречната хипертония (високо кръвно налягане). Сигурен, че това вероятно е изострило съществуващото медицинско състояние на по-старите хора. Добавете към това и антивирусното лекарство Рибовирин и ние наблюдаваме една смъртоносна смес.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Не се измъчвайте с въпросите си....ЩЕ ВИ ВАКСИНИРАТ, освен ако не избйгате в гората !!!
  • 20 Оги

    1 1 Отговор
    Мангъра също не боледува от това.

    Коментиран от #33

  • 21 122

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Компира":

    То тези държави май не са интересни общо казано

    Коментиран от #22

  • 22 Просветен илюминат

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "122":

    Какви икономики имат там и фактор са за света?
  • 23 Просветен илюминат

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Просветен илюминат":

    голямото предимство на интернет е фактът, че мрежата ни предоставя почти неограничен обем информация и обикновено ние решаваме каква информация ни е нужна, кои са надеждните източници и не обръщаме особено внимание на останалата част от информацията. За жалост когато хората, както и голяма част от интернет активността се фокусират върху една и съща тема, каквато в момента е коронавирусът, тези почти неограничени източници на информация могат да заработят срещу нас: подобно на самия вирус. За по-малко от 2 месеца преминахме от няколко оскъдни информации от отделни, престижни сайтове до пълна епидемия от информация от на практика всяко кътче на интернет. Въпреки че информацията може да бъде изключително ценна, особено в извънредни ситуации като днешната, прекалено голямото количество информация, както забелязваме напоследък, може да бъде също толкова опасна, колкото и самия проблем.
  • 24 Covid 19

    2 2 Отговор
    Една добра статия! Хубаво е по често такива статии да четем!
  • 25 мбапе

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Компира":

    не са чернокожи . а афро - африканци
  • 26 Азз

    2 1 Отговор
    Събинче, ти може да хванеш нещо ако искаш
  • 27 волен сидеров

    2 2 Отговор
    ЕЕЕХА -АМИ ВАКСИНАТА -ЩО Я ЗАБРАВИХТЕ-ТЯ Е НАЙ СИГУРНА ....ЧЕСТИТО ДА НИ Е-МЕДИИ НЕ ПРОПУСКАЙТЕ РЕКЛАМАТА НА НАЙ СИГУРНОТО НЕЩО-ВАКСИНАТА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мангъров

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Оги":

    Боледува от друго и то е много по лошо. Намира се в главата и е трайно необратимо.
  • 34 Йо Несбьо

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "перничанин":

    Това трябва ли е доста интересен въпрос. Ваксинацията засега е доброволно начинание. Предполагам, добре би било да се ваксинираш, щом си го преболедувал, но там има други срокове - месец, два, три след оздравяването. Аз лично бих се ваксинирал, за да не губя от престой по болници евентуално и ангажименти с нещо, което съм могъл да избегна. Целта на ваксинациите е имунитетът да е много по-траен и да не зависи от наличието на антитела. Самите антитела може да изчезнат след 4 месеца, а някои хора се заразяват и повторно.
  • 35 Бонговец

    4 1 Отговор
    Единственият на когото вярвам е Исус. Той не ми е казал да се ваксинирам , а просто да бъда ,като Него

    Коментиран от #38

  • 36 Боледуват и си мрат от всичко,

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Компира":

    включително и от ковид, но тъй като няма пари за тестове в тези държави въобще не става ясно, че голяма част от починалите са били с ковид. В ЮАР или както сега я наричат Република Южна Африка новият щам вдигна смъртността няколко пъти за седмица-две. А там започна лятото... Това нещо вече стигна и в Антарктида и не зная дали вече е възможно да се избавим в близките години от него... Дори да са ефикасни ваксините.

    Коментиран от #37

  • 37 Долни льжци

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Боледуват и си мрат от всичко,":

    Днеска чух чезатворили очното отделение....!!!!!??? Утре ша затворят диализното хирурхичното онкото.... Че да може по леснл да умират от ковид......
  • 38 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бонговец":

    Ако дойдат да те шамаросат, ще отговориш ли? Защото отговаряйки не си като Него.