Last news in Fakti

10 Януари, 2021 19:17 3 204 13

Проблем! Във Франция ваксинират и неприоритетни групи, за да не се хабят дози

  • ваксина-
  • франция-
  • коронавирус

Този проблем няма да бъде толкова сериозен с появата на ваксините на Модерна, които са много по-лесни за съхранение

Проблем! Във Франция ваксинират и неприоритетни групи, за да не се хабят дози - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изискванията за боравене с ваксината на Пфайзер/Бионтех (Pfizer/BioNTech) и въведената от френскато правителство стратегия за ваксиниране на приоритетни групи пораждат опасения за възможна загуба на големи количества дози, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV).

Това е истинско логистично предизвикателство. Дозите на Пфайзер, които се съхраняват при много ниска температура, трябва да се използват до няколко часа, след като бъдат отворени. Ако това не стане, няма възможност да бъдат замразени отново.

Подобни ситуации възникват в края на деня, когато във ваксинационните центрове останат неизползвани отворени дози, след като всички планирани в приоритетната група са ваксинирани - в случая възрастни хора от домове за настаняване. А изискванията за съхранение не позволяват дозите да се пренесат в други ваксинационни центрове, предаде БТА.

Затова в парижката здравна система А Пе-Аш Пе (AP-HP) се справят със ситуацията, като инжектират останалите дози на болногледачи, които не са в приоритетната група, но желаят да се ваксинират.

Вестник "Паризиен" съобщава, че е създадена специална платформа, в която тези хора могат да се запишат и да бъдат информирани за оставащите дози в края на деня.

За да не се разхищава препаратът, Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча да се увеличат дозите на всеки флакон от пет на шест. Това не е вписано в препоръките на производителя, но би позволило да се увеличат капацитетите за ваксиниране с 20 процента и да се получат стотици хиляди допълнителни дози.

Този проблем няма да бъде толкова сериозен с появата на ваксините на Модерна (Moderna), които са много по-лесни за съхранение.

Дотогава обаче Франция, изглежда, следва модела на Израел за употреба на ваксините на Пфайзер - там в края на деня останалите отворени дози се прилагат на неприоритетни групи, но вписани в списъци с желаещи, които биват извиквани директно чрез есемеси.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Космоса между нас

    21 1 Отговор
    игрален филм Сащ.
  • 2 Мъж под прицел

    8 1 Отговор
    филм Сащ.
  • 3 От глупав по глупав

    8 1 Отговор
    Филм Сащ...С Джим Кери.
  • 4 честен ционист

    21 1 Отговор
    Това заначи, че приоритетните групи въобще не искат да се ваксинирват. Дано има и за Стефка ваксина в повече, тя е готова на всичко за една доза.

    Коментиран от #6

  • 5 Лост

    12 0 Отговор
    А може и на 7и на 8 или 9.Ами то накрая може и нищо да не ваксинират. Те направо станали бармани и кръчмари.Ами ето им един френски виц:Откакто се разделих с жената не близвам. Алкохола не съм спрял.
  • 6 XXXX

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Няма страшно, боко ще им прати нашите бусове с кремвирши да си ги превозят завалиите!!!
  • 7 Петьо Петров

    22 1 Отговор
    Дoзитe нa Пфaйзeр, кoитo ce cъхрaнявaт при мнoгo ниcкa тeмпeрaтурa, трябвa дa ce изпoлзвaт дo някoлкo чaca, cлeд кaтo бъдaт oтвoрeни. Aкo тoвa нe cтaнe, нямa възмoжнocт дa бъдaт зaмрaзeни oтнoвo.

    А при нас в България трайност по 5 дни,сигурно живеем на -70 градуса.
    Поредната воняща лъжа излиза наяве!

    Коментиран от #10

  • 8 Сандо

    18 0 Отговор
    Нали чакаха на опашки?Или боцкащите са хванали мускулна треска и няма кой да ги смени?
  • 9 Горски

    7 1 Отговор
    Още от самото начало на пристигането на тези ваксини в България алармирах, че ваксините са компрометирани заради начинът им на транспортиране и съхранение. - Никой не ми обърна внимание.
    Как мислите? - Ако това е проблем, който се появява в уж развитите държави, какво се случва в България и имаме ли същият проблем? - На 4тият ден от ваксината нашите бяха ваксинирали около 4000 души при над 7000 ваксини! - Да ли имаме брак?
  • 10 Лост

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Петьо Петров":

    Затова и от три дни пиша. Ако имунитета е 6месеца с това темпо и брой ваксини, какво става след седмия месец? Ваксинация на неваксинирани и нова на първоначално ваксинираните. Да излезе онзи математик и да обясни каква прогресия се получава.Аз без това няма да се ваксинирам.
  • 11 ха-ха

    12 0 Отговор
    ''Пениш се, не пениш, ке те ям. Пари съм давал.'' У нас и пет дози на калпак - отворили сме пакета - нема да го хвърляме :-)
  • 12 Странно

    10 0 Отговор
    на мацето слагат ваксината на дясното рамо,а на управниците,демонстративно,на лявото.Нещо има.
  • 13 гост

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проблем! Във Франция ваксинират и неприоритетни групи, за да не се хабят дози - ТОВА КАЗВА ВСИЧКО !