Last news in Fakti

29 Януари, 2021 20:46 5 428 18

Коя страна се справя най-добре с пандемията? И къде е България?

  • корупция-
  • коронавирус-
  • нова зеландия-
  • българия-
  • пандемия-
  • бразилия

Австралийско проучване анализира усилията на 98 страни в борбата срещу пандемията

Коя страна се справя най-добре с пандемията? И къде е България? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA, премиерът на Нова Зеландия

Кои страни се справят най-добре с пандемията? В ново обширно международно изследване, проведено от австралийския Lowy Institute със седалище в Сидни, България се класира на 67 място. За сравнение: в същата класация Германия заема 55 място от общо 98 анализирани държави. С най-добри оценки на първо място е поставена Нова Зеландия, а на последно се оказва Бразилия. "Някои страни се справят с пандемията по-добре от други, но повечето сякаш се надпреварват кой ще постигне по-слаб резултат", обобщават авторите на изследването, цитирани от "Франс Прес". Те са изработили и индекс на ефикасността на мерките срещу пандемията, според който със 100 се оценява максимално постижение, а с 0 - минимално. Индексът на България е 37,4, а на Нова Зеландия - 94,4.

Страните, оградени от вода, се справят по-добре?

Независимият институт оценява мерките на националните правителства срещу COVID-19 въз основа на 6 критерия, сред които са броят на заразените и на починалите, както и обхватът на PCR-тестовете. След Нова Зеландия сред първите десет се нареждат още Виетнам, Тайван, Тайланд, Кипър, Руанда, Исландия, Австралия, Латвия и Шри Ланка. Прави впечатление, че част от отличниците са оградени от вода, което им позволява по-добре да контролират разпространението на заразата. Специално Нова Зеландия отрано затвори границите си, наложи обхватен локдаун и проведе масови тестове и с тези мерки коронавирусът можеше да бъде държан под контрол.

Последната страна в класацията - Бразилия, е документирала 218 000 починали в резултат от COVID-19. В списъка на зле справящите се влизат още Мексико (97 място), Колумбия (96), Иран (95) и САЩ (94). Президентите на Бразилия и на САЩ, Болсонаро и Тръмп, дълго време омаловажаваха опасността, припомнят техните критици. Двамата популисти многократно се присмиваха на носенето на маски, отхвърляха налагането на локдаун, а в крайна сметка и сами се заразиха с вируса. Колкото до Китай, откъдето тръгна COVID-19 - тази страна изцяло отсъства от класацията, защото изследователите смятат, че тамошните власти не са предоставили достатъчно публична информация.

Повече корупция, по-малко успехи в пандемията

Авторите на изследването твърдят още, че класацията е съставена без оглед на политическата система в отделните държави. От проучването им се оказва, че по принцип малките страни с население под 10 милиона души сякаш се справят по-добре с пандемията. "По принцип по-малките страни с по-малко население, където обществата са по-добре споени, а институциите си вършат работата, имат сравнително предимство в борбата срещу глобални кризи, каквато е пандемията", се казва в доклада на Lowy Institute.

"Франс Прес" припомня, че от началото на пандемията през декември 2019 година 100 милиона души са се заразили с коронавируса, а 2,2 милиона са починали след разболяване от COVID-19. През седмицата беше публикувана и друга класация, която има косвено отношение към борбата срещу коронавируса: Индексът за възприятие на корупцията на правозащитната организация "Трасперънси Интернешънъл". Авторите на това допитване твърдят, че колкото е по-високо равнището на корупция в една държава, толкова по-зле се справят властите с пандемията. И в тази класация Нова Зеландия (заедно с Дания), се нарежда на първо място, докато България е сред последните в ЕС, редом с Румъния и Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    30 0 Отговор
    Каква пандемия на остров на края на света??
  • 2 Русский ВИС-2 АД

    1 11 Отговор
    ВИС-2 справя.
  • 3 Шпек

    36 4 Отговор
    Най —добре с пандемията се справя Ева Паунова,майка на Евродепутатката Ева по прякор Майдел.Тя е представителка за България на фармацевтичният концерн “Астра—Зенека”.

    Коментиран от #8

  • 4 Русский ВИС-2 АД

    7 2 Отговор
    Застраховани сме от коронавируса на ВИС-2!
  • 5 Факт

    10 0 Отговор
    БАЦЕ КАЗА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #17

  • 6 Бацоландия

    14 5 Отговор
    Последна, ама според бацо най-добре управлляваме кризата
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕРБ ЛИ КАЗА

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    ДОБРЕ Е УРЕДИЛО "ДЕТЕТО ЧУДО", МАЙКА СИ ,НЯМА СЪМНЕНИЕ?
  • 9 Прзидент

    26 0 Отговор
    На първо място е Танзания
    Там няма ковид
    Президентът го забрани
  • 10 Тиквата

    13 2 Отговор
    казва,че сме били много добре,най-добре се борел с пандемията!!!
  • 11 Iviviv

    14 5 Отговор
    Каква пандемия какви 5лв.алоо аре спрете с фалшивите новини.
  • 12 естествено

    1 1 Отговор
    Че е Бе-ге-то
  • 13 Христо Стоичков

    13 6 Отговор
    По добре с Русията !
    Отколкото педерастията !
  • 14 123

    11 2 Отговор
    Лъжи на глобалистката Дойче Веле.
  • 15 Шекел

    5 0 Отговор
    Я кон!

    и Говори!
  • 16 хахаха

    2 0 Отговор
    е тааа не да е бава ич на момента че и направа тест с кожения термоментър
  • 17 хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Баце да си го връте сам на него си отзад с 200 ама ако му харесва може и сповече важно е удоволствието
  • 18 Фрфлак

    0 0 Отговор
    Тази на снимката е Новозеландската премиерка. Наскоро роди и ся цъфти кат теменужка.