Last news in Fakti

31 Януари, 2021 07:33 4 118 49

Акад. д-р Богдан Петрунов: Напълно възможно е да се заразим повторно с COVID-19

  • богдан петрунов-
  • коронавирус-
  • ваксини

Хората смятат: имунизираме се и махаме маските - нищо подобно няма, категоричен е имунологът

Акад. д-р Богдан Петрунов: Напълно възможно е да се заразим повторно с COVID-19 - 1
Снимка: Кадър от NOVA

Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но е трудно да се каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Това заяви бившият директор на НЦЗПБ - имунологът акад. д-р Богдан Петрунов в предаването "Опорни хора" на телевизия Bulgaria ON AIR..

Той подчерта, че в цял свят се увеличава разпространението на вируса, появяват се нови варианти, които също все повече ще се увеличават.

"Това е нормалната еволюция на вируса. Ние се борим против вируса, той се бори против нас. Търси си механизми да избегне нашето оръжие. Еволюцията ще продължава в най-различна степен. Вирусът трябва да намери място където да живее. Може да не става по-опасен, но ще продължава да се разпространява. Колкото повече се разпространява, толкова повече болни ще има, което предполага повече тежки случаи и смъртност", обясни акад. д-р Петрунов.

Имунологът настоя, че трябва да се научим да живеем в тези условия, защото вирусът няма да изчезне. Ако се налага, всяка година ще трябва да правим нова ваксина, както е с грипния вирус.

"Явяването на повече варианти на щама, които ще засегнат този белтък на спайковете на вируса - местата, които точно се свързват с рецепторите в човешкия организъм, вероятно ще доведат до създаването на нова ваксина. В това няма никакво съмнение", заяви гостът.

По думите му ваксините на Pfizer и на Moderna, които са на базата на RNK, спокойно могат да покрият съществуващите щамове. Дават имунитет към новите щамове, но в по-ниска степен. Предполагам, че и останалите ваксини ще бъдат достатъчно добри да ни предпазват. Може би не перфектно, но до степен, която да е добра с оглед по-лекото боледуване на хората, посочи акад. д-р Петрунов.

Той подчерта, че е напълно възможно да се заразиш повторно с COVID-19 и дори да разпространяваш инфекцията, след като си имунизиран.

"Ваксината е предназначена да ни предпази от заболяване, но не предпазва от разпространение на инфекцията. Хората смятат: имунизираме се и махаме маските - живот. Нищо подобно няма", категоричен бе имунологът.

Самият той вече е с две поставени дози на ваксината и не е показал никакви странични реакции.

"Ваксината е разковничето, но успоредно с нея задължително продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки - елементарното носене на маски, редовното миене на ръцете, избягване на близък социален контакт", посочи акад. д-р Петрунов и изтъкна, че у нас изискванията са най-ниски.

"Много ми е мъчно, че в днешно време може да има лекар, който да говори против ваксините. Това са най-великите постижения на медицината - ваксините и антибиотиците. Без тях ние нямаше да бъдем 7 млрд.", заяви имунологът.

"Да избереш ваксина не е да си купиш обувки - черни или кафяви. Това трябва да го каже специалистът - вашият лекар. Трябва да познаваме кратките характеристики на ваксините. Алергията не е противопоказание за имунизация. 30% от човешката популация е алергична. Хората с онкозаболявания спокойно може да се имунизират, никакво противопоказание не е", разясни специалистът.

Хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се консултират с лекуващия си лекар, тъй като при голяма част се използва лечение, което потиска имунитета и трябва да се внимава - има ли смисъл да се прави имунизация. При голяма част от хората с автоимунни заболявания могат да бъдат имунизирани, стана ясно от думите му.

"По-добре е тези, които планират бременност, да не се имунизират. Няма противопоказания, но от етични съображения не е редно да се подлагат на риск. Страдате от тежко сърдечно-съдово заболяване - не е редно", каза още акад. д-р Петрунов.

Той добави, че потвърждаването на детските ваксини е много по-сложно от това за възрастните, тъй като трябват много изследвания и критериите са високи. Все пак имунологът очаква скоро да има и детска ваксина срещу COVID-19.

"Няма лекарство, което да няма страничен ефект, но тъжното и тежкото е, че в момента медицината не разполага със специфично лекарство за коронавирус", заяви имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 суперлизач

    78 4 Отговор
    Това което сигурно се знае е, че осмата вълна ще изпревари петата !

    Коментиран от #33

  • 2 КОТарАК

    79 8 Отговор
    ,,Няма противопоказания, но от етични съображения не е редно да се подлагат на риск'' ??? вече не се чуват и какви ги бръщолевят!! незнам колко им плащат но не заслужават и стотинка!

    Коментиран от #11, #24

  • 3 Нормален

    69 9 Отговор
    Алчен старец-лъжец! Има възмездие....
  • 4 селтак

    65 6 Отговор
    Е чакай де! Първо ше избием рибата със ваксините,па после лекарството! Едно не мога да си обяснъ,как за СПИН вече над 30г.не можаха да направат ваксина а за корона вируса я измислиха за 3 месеца? Или е била вече готова?

    Коментиран от #6, #22

  • 5 Тоя

    51 7 Отговор
    кърти мифки.
    . Трябвa дa пoзнaвaмe крaткитe хaрaктeриcтики нa вaкcинитe. Aлeргиятa нe e прoтивoпoкaзaниe зa имунизaция. 30% oт чoвeшкaтa пoпулaция e aлeргичнa. Хoрaтa c oнкoзaбoлявaния cпoкoйнo мoжe дa ce имунизирaт, никaквo прoтивoпoкaзaниe нe e.
    Само за тия думи ,заслужава разстрел .
  • 6 Анонимен

    40 3 Отговор

    До коментар #4 от "селтак":

    По думите на един друг говорител от щаба човек е бил ваксиниран преди 10 месеца,т.е. ваксината е сложена преди са започне пандемията.
    Системата пролива мозъци и създава такива зомбита като този и много други за да са нейни слуги.
    Ако хората са здрави,добре устроени в живота и нямат липси какво става с банките,затворите,лекарствата и т.н.?
    Губи се най-печелившото,контрола над всички нас.
    Парите се печатат и са инструмент за контрол.
  • 7 време е

    18 2 Отговор
    Учьонни, създайте скала за точна оценка на всяка вълна-колко ала-бала е?
  • 8 Просветен илюминат

    27 0 Отговор
    Ако човек заболява отново значи причината в него довела до болестта не е премахната и той е нужно да се осъзнае поради каква причина е болен,а за да се излекува не са нужни ваксини или лекарства.
    Химията носи печалби на фармацевтичната индустрия,ако лекарствата лекуват ще има ли толкова болни хора и от какво ще печелят тези,които ги произвеждат?
    Човек може ли да продължава да живее по стария начин,който го е довел до болестта и да иска да оздравее?
    Какво са променили в живота ви хората излекували се без помощта на традиционната медицина и написали книги за лечението си?
    От години гласувате и това какво промени до днес?
    Едни играчи се сменят,но не и правилата на играта и стават все по-богати и вие в постоянни липси и кредити.
    Едно и също всеки ден,от вкъщи на работа и от работа вкъщи.Работите за да си платите сметките накрая на месеца да има какво да ядете и пестите пари за черни дни.С тези мисли и действия вие какво си привличат?Изобилие или още от липсата на това,което пестите?
    Схващате ли в какъв омагьосан кръг ви вкарва системата.
  • 9 Дълбоко виждащ

    22 1 Отговор
    Щом академикът не знае,дали ще е по трудна,или по недъгава вторичната зараза,как знае,че ще я има ???Аз знам,че е биологично оръжие,което има за идея да Накаже англосаксонските крадци,но ,,какво от това...трийте бързо,че току виж и други се досетили....
  • 10 провинциалист от провинция Тракия

    12 4 Отговор
    Важно за тези, при които ковид19 протича безсимптомно: ваксинирайте се поне два месеца след последния безсимптом!
  • 11 ПСР

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Чудя се изобщо,защо им се дава словото.Сега прочетох една "статистика",от др.сайт.Датата-20.12.20г.По МЗ/НОЩ,до момента С КВ 19,били починали 6609 души.От същата дата,по данни от болниците,НЗОК,отчита 7468 човека.....после се чудете,защо няма доверие.
  • 12 ПФК Баце Борисов

    33 1 Отговор
    Тоя като му гледам физиономията прилича на комбайнер от комунизма отколкото на академик.И все пак ако е прав с повторното заразяване да обясни по “академически” какъв е тогава смисъла от ваксинация и налаганите ограничителни мерки.
  • 13 платен лакей

    36 4 Отговор
    А аз ще му кажа на този платен лакей,че вероятноста да се заразим повторно е като да спечелим джакпод от евромилиони.Фактите показват,а и те едва ли са верни,че на 80 милиона има само 43 повторно заразени от които 4 в България.Самото присъствие на 4 човека от България,ме кара да изключа на 100% повторно заразяване.В българия,всичко свързано с Ковид 19 е 100% измама.След изборитве,трябва да се започне отнемането на раздадени или купени титли на лакеите на власта.
  • 14 Християнин

    29 4 Отговор
    Долен лъжец впредвид възраста му купен за някоя стотинка ... хора коронавирус няма има световна измама вижте видеото което излезе в ю тюб скандал в австрийския парламент депутат взе бутилка кока кола и след направен PCR тест излезе че е позитивна с ковид ....

    Коментиран от #26, #40

  • 15 Пи4

    19 2 Отговор
    Аман от бялата мафия!
  • 16 Просветен илюминат

    8 1 Отговор
    Липсата на пари до какво емоционално състояние води?Страх,несигурност и неувереност?
    Парите са енергията,която явно движи света и без тях не можем да живеем.Сега да погледнем от години как работи системата?
    Ако няма пари човек и краде и го хванат той може да бъде съден и затворен в затвор за определено време.
    Система,която създава среда и предпоставки да има липси и зависимости здравословна ли е?
    След като причината остава и системата се занимава със симптома може ли съдът с глобите и санкциите да промени нещо като вкарва в затвора хора принудени да живеят в липси?
    А полицията като лови уж престъпници и нарушителите и ги пуска след това променя ли системата с тези действия живота и средата?
    Ако не променя не е ли самата система престъпна спрямо човек,който работи и по закон е длъжен да плаща данъци и законово да я поддържа и ако отговора е Да,какво очаквате като промени от изборите или ваксините?
    Лекарства и ваксини от кога има?
    По-здрав ли е човек и богат или тези на които са производствата за ваксини и лекарства са здрави и богати?
    От казаното до тук не ви ли принуждава системата законово да сте болни и да страдате за да може тя да функционира по този начин като създава проблеми и живота е един порочен кръг да се поддържа една измамна законова система съществуваща и хранещи се с вашето нещастие?
  • 17 Наглост

    23 2 Отговор
    "Ваксината е разковничето, но успоредно с нея задължително продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки - елементарното носене на маски, редовното миене на ръцете, избягване на близък социален контакт". НИКОГА НЯМА ДА ГО ПРИЕМА, ЧЕ ТОВА Е НОРМАЛНО.
  • 18 Йеронимус БОШ

    10 1 Отговор
    А кога ще има ваксина срещу заразата , наречена ШАЙКА ? Тя ни мачка вече 12 години !
  • 19 Ричард Естес

    10 1 Отговор
    Кое е по-опасно - Ковид 19 или Бойко 21 ?
  • 20 Анонимен

    10 1 Отговор
    Основателят на “Майкрософт“ - Бил Гейтс, прогнозира нова пандемия за човечеството. Милиардерът записа подкаст с актрисата Рашида Джоунс и главния специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи, в който обсъдиха коронавируса и промените, които той предизвика. По време на разговора Джоунс го попита действително ли нова пандемия заплашва човечеството.
    Явно всичко е добре планирано и няма нищо общо с контрола на населението.Бил ГЕЙТС е невинен и загрижен за човечеството.
  • 21 Гост

    10 2 Отговор
    След изборите тоя чичак да си изгори публично купената или подарена професорска титла и да отиде на село да скубе лук, което най ще му отива на физиономията! Да вземе със себе си и бай Шиле, който ще му вари и ракия....
  • 22 никой

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "селтак":

    Ами почти готова е била.Тази платформата започва да се разработва през 90 те, после през 2002-3 год. започват експерименти срещу тогавашния коронавирус,но понеже бързо го ограничиха/ МОЖЕЛО ЗНАЧИ.../ и зае....ха ваксините.През 2015 се заговори за нова ЕПИДЕМИЯ ,направиха цял филм за NATIONAL GEOGRAPHIC ,ама пак никой не обърна внимание, но извадиха ваксина срещу еболата ,пламнала в Танзания през 2016,и то ефективна.Така че може да се смята че е имало нещо като ,,готова"" ваксина донякъде .Само е трябвало да се модифицира към върлуващия патоген.А това че проблема няма да се реши с ваксина на тоя етап е повече от ясно. Докато световната популацията изгради 70-80 имунитет, по един или друг начин,ще мине много,много време А дотогава ,според учените де, това лай.. о ще вади нови и нови мутации. Накрая да не излезе че всичко е на вятъра, пунта мара..
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    8 2 Отговор
    Заблуден е от мед.картела. Този е от назубрилите книгите и не е мръднал да се актуализира в медицината. Пълен шаман. Сега вече на човек му се изяснява защо сме на предпоследно място по "здравеопазване" в ЕС.
  • 24 Може да ти се стори странно,

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    но цитираното от теб изказване има смисъл. Няма противопоказания, защото най-вероятно ваксините не са изпробвани върху бременни. А не са изпробвани върху бременни, именно защото не е етично, а и сигурно трудно биха открили такива доброволци. А и не е ясно, как ваксината би въздействала върху плода. Друг е въпросът, дали от хората, преминали през опит с ваксината, има такива, при които жената е забременяла, след като тя и/или партньорът ѝ са били ваксинирани. Колкото и да не ми харесва, че се поставя такъв акцент върху положителните страни на ваксините (което обаче не ме учудва, все пак интервюираният е имунолог - нормално е да не е безпристрастен към това, на което е посветил част от живота си), казаното от него ми изглежда доста разумно аргументирано.
  • 25 Лелее

    9 2 Отговор
    Що си не гледаш пенсията ?
    Къде ще “ги” носиш бе ?
    А може ли докато си болен , пак да се заразиш ?
    Тоест да си болен наведнъж два пъти ?
    Викаш срещу подходящ хонорар - “може” ...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Станил

    6 2 Отговор
    Чудят се как да накарат хората доброволно да се ваксинират. Че са поели ангажимент да изпълняват планове за "съкращения". Само не знам, колко ще издържат така, преди да ни подпукат насила с ваксинациите.
  • 28 Цецо Цветанов

    6 4 Отговор
    Тоя дедо пак го изкараха. Айде 4 април
  • 29 Спасов

    7 2 Отговор
    Не ми стана ясно как ще се заразя втори път след като съм преболедувал, а като се ваксинирам всичко ще е наред...

    Коментиран от #35, #36

  • 30 Centurion

    6 0 Отговор
    Скоро се надявам да чуя от "медици" че е възможно да умрем повече от един път!
  • 31 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    Кaквoтo и дa cи пишeм тук зa вaкcинитe - и "кoрoннитe" вaкcини ca зa пaри, тъй кaктo ca прoтивoгрипнитe! C прoтивoгрипнитe нe ни зaрибихa дa ce вaкcинирaмe вcякa eceн-зимa мacoвo! Ceгa щe иcкaт дa имa ceгрeгaция нa бaзa "вaкcинирaн-нeвaкcинирaн" зa кoрoнaвируc, aмa мaй и кoрoнaвируca бил мутирaл кaтo грипнитe вируси и мутaнтa oт +++++++ вaкcинaтa на ++++++++мaй нe гo "хвaщaлa"- нямa прoблeм нoвa вaкcинa щe ви нaпрaвим! И ни нaмeрихa цaкaтa : cлeд кaтo нaрoдoнaceлeниeтo нe ще да дaвa пaри зa грипни вaкcини - щe плaщaт държaвитe oт дaнъцитe нa нaрoдoнaceлeниeтo за "коронни" засега! За по-нататък ще видим! Фaкт e и, чe кoрoнaвируcитe ca мнoгo нa брoй!
    + На мястото на + всеки коментатор може да постави производител на ваксина и място на мутиране!
  • 32 00470

    5 1 Отговор
    Не ви ли омръзна мисирки прости ГЕРБАДЖИИСКИ по цял ден да ни показвате лъжците на Боко Тиквата и да ни говорите ненормалщини, малко срам имайте и достойнство! Преминахте всяка граница на разумност вие сте действително хора с умствени заболявания, стига с този ковид и лъжите започнете да лекувате некадърници крадливи!
  • 33 Дъртият

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "суперлизач":

    Петрунов роден на 01.11. 1936 година. Този е връстник на цола драгойчева

    Коментиран от #37

  • 34 Васил

    1 0 Отговор
    Естествено като сте прекарали настинка пак се разболявате безброй пъти. Този факт с повторното заразяване вече го казаха стократно учените че е възможно какво го дъвчете още.
  • 35 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Спасов":

    Същото е както с около 200 такива вируси / грипни, парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!
    Коронавирусите също са много на брой! Не е само КОВИД!
    Справка:интервю за ОВИ и ОРЗ от 03.04.2018г. на Проф. Нели Корсун
    завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София
  • 36 Изпуснал си един абзац

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Спасов":

    от статията: "Той подчерта, че е напълно възможно да се заразиш повторно с COVID-19 и дори да разпространяваш инфекцията, след като си имунизиран.".

    Коментиран от #46

  • 37 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дъртият":

    Не е колега! По-малък е от сина на Цола - Чавдар с около 10 години!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Защо махнахте

    2 1 Отговор
    коментар 26? По никакъв начин не е в противоречие с правилата за ползване на сайта!
  • 40 Относно видеото

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Християнин":

    Обяснявам още веднъж, защото предния път ме изтриха?! Не се подвеждай по видеото, обяснено е какво се случва в него. 1. Тестът, направен с колата, не е PCR, а бърз антигенен. 2. Направен е грешно - политикът пропуска една важна стъпка - обработването на пробата с течност, наречена "пуфер", която един вид неутрализира въздействието на pH-стойността. Колата е с ниско pH, поради което тестът показва положителен резултат.

    Коментиран от #42

  • 41 хахахахахах

    3 1 Отговор
    Хора миришещи на пръст да определят живота на милиони е абсурдно. Пр0дават се за жълти стотинки и кухи обещания.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ти ли

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Offf":

    го казваш? С този тон се обръщай към колегите си! Ясно?
  • 44 Удар по БЛС

    1 0 Отговор
    Академикът казва, че лекарите трябва да определят дали някой да се ваксинира и с каква ваксина за се вексинира.
    БЛС и МЗ се ослушват пак и казват: ваксината е личен избор на пациента - дали да се ваксинира или не и с какма максина?
    Отново омгьосан кръг на здравната система и БЛС и мъчителен и бавен преход към късното решамаве на въпроса. Улави хора.
  • 45 Криеш името си страхливец

    1 0 Отговор
    Обясни на простолюдието защо няма в момента заразени от грип и действащи грипни щамове? Защо няма войни и мигранти към Европа? Епидемична война ли е и кой е врагът? Всички страни, дори и предполагаемият инициатор на тази зараза са заразени? Природно явление ли ни сполетя? Очаквам грип, а го няма, академик си предположи!
  • 46 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Изпуснал си един абзац":

    Ваксинацията не променя хората,стадото си е стадо и продължава да се контролира и да живее по същият начин както и преди ваксините и вирусите.
    Извода всеки сам да си направи за себе си.
    Няма как човек да измисли нещо срещу нещо несъществуващо в природата и то да работи.
    Вижда се,че нещо ни карат да правим за да сме зависими от парите,а природата видимо се унищожава заради едни хартиени листчета от които жизнено важно за нас е да ги притежаваме за да живеем.
    В природата пари не растат,после ще има пари,природа няма да има.
    Парите не стават за ядене....
  • 47 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    СТОТИЦИ СТУДЕНТИ СА ПО-ПО-ПО ОТ ТОЗИ ПОЛУУМРЕЛЯК --АМА НАЛИ Е С КОМУНИСТИЧЕСКО ЗВАНИЕ -"АКАДЕМИК " -ДОКТОР !?!?!!? ЗА ДОКТОР ТАРИФАТА Е 12-15 ХИЛЯДИ ЛЕВА !!!??? - ЗА АКАДЕМИК Е ПОЛИТИЧЕСКА "ЧЕРПНЯ " !!!!!!!!!!!!!
  • 48 Да, защото Ковид е Настинка.

    0 0 Отговор
    Така е при Настинките, причинявани от 12 000 Корона Вирус разновидности от самото начало на сътворяването на света и животинският свят.
  • 49 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    СТИГА СИ ЛЪГАЛ ВЕ ДЪРТАК !