3 Февруари, 2021 17:14 10 820 10

Чесънът сваля температурата по-бързо от хапче

  • чесън-
  • хапче-
  • температура

Той насърчава изпотяването и по този начин понижава телесната температура

Чесънът сваля температурата по-бързо от хапче - 1
Снимкa: Shutterstock

Повишената температура е естествена защитна реакция на организма, посредством която той се бори с налична инфекция. И въпреки че понякога свалянето на високата температура не се препоръчва, тъй като тя цели да унищожи болестотворния причинител, след определени стойности (38,5 ºС) тя може да бъде опасна. За нормална се приема телесна температура около 36,8 ºС, но тази стойност търпи леки вариации при деца и възрастни през различните части на денонощието, както и при отделните индивиди.

Когато температурата мине допустимите стойности, на помощ идва чесънът. Той насърчава изпотяването и по този начин понижава телесната температура, пише flagman.bg. Освен това помага за елиминиране на вредните токсини от организма и ускорява възстановяването. Стрийте една скилидка чесън и я залейте с една чаша вода. Оставете да се накисне за около 10 минути, прецедете и пийте бавно. Пийте от този лек два пъти на ден и още на следващия ден ще се почувствате по-добре. Друг вариант е да затоплите леко смес от две стрити скилидки чесън с две супени лъжици зехтин. Нанесете сместа върху стъпалата, като оставяте някои места ненамазани, и покрийте с бинт, за да задържите парчетата чесън на краката.

За някои хора това се оказва достатъчно да се справят с треската само за една нощ. Може вместо чесън да използвате кромид лук – обелете го и го нарежете на филийки. Поставете няколко резена на стъпалото и обуйте чорапи отгоре. Останете така около половин до един час.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    12 7 Отговор
    Значи вместо да изпия един Нурофен и да сваля температурата за около 20-30 мин да маам чесън и да се надавям да я сваля за една нощ?
  • 2 Рошко

    24 2 Отговор
    Недейте писа такива полезни новини че джипитата и фармацевтите ще ревнат, иначе как ще ви скачват имунитета без да цоцкат пари от ковид идиоти
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    8 5 Отговор
    Нищо не сваля по-добре от испанския Еспидифен 600, но и много удобно точно преди "пандемията" направиха камара медицини само с рецепти. Същото стана и със сиропа за кашлица съдържащ кодеин. 100% има и много други, просто не ги знам.
  • 4 То затова ли в парламента вони на

    6 3 Отговор
    ЧЕСЪН И ЛУК!😠
  • 5 ПКП

    2 2 Отговор
    Ако не е счесън помага ли?

    Коментиран от #6

  • 6 един от стадото

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПКП":

    ако не е начесъна не само темперурата ще ти вдигне, ами и кръвното
  • 7 Доказано

    5 0 Отговор
    Най–бързо и ефективно– компрес на челото, ръцете и краката с оцет и вода(50/50) и разбира се консултация с лекар.
  • 8 специализанта

    4 0 Отговор
    чесъна предизвиква як пърдел, газовете излизайки понижават температурата !!
  • 9 чушки

    0 0 Отговор
    Чесънът сваля температурата по-бързо от хапче и сваля моментално женското желание за интимни близости с мъж,който ще й ухне на ламя. И дамата ще падне по гръб.
  • 10 волан

    0 0 Отговор
    Мoжe вмecтo чecън дa изпoлзвaтe крoмид лук – oбeлeтe гo и гo нaрeжeтe нa филийки. Пocтaвeтe някoлкo рeзeнa нa cтъпaлoтo и oбуйтe чoрaпи oтгoрe,може и чорапогащник. Ocтaнeтe тaкa oкoлo пoлoвин дo eдин чac. Да не забравите с този чорапогащник и с чорапите да отидете на работа,след като отхвърлите температурата.