Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 10:00 2 266 24

Прилеп-гостоприемник-човек: такъв навярно е пътят на новия коронавирус

  • прилеп-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • ухан

Китайската пропагандна машина вече от месеци разпространява съмнението, че вирусът може би изобщо не е тръгнал от страната

Прилеп-гостоприемник-човек: такъв навярно е пътят на новия коронавирус - 1
Снимка: Shutterstock

Новият коронавирус най-вероятно е тръгнал от прилепи, а до хората е достигнал през гостоприемник, смятат експертите на СЗО. До много нови факти те не успяха да стигнат, а Китай всячески се опитва да отклони подозренията.

Новият коронавирус е стигнал от прилепи до хората най-вероятно чрез животно-гостоприемник, съобщи на пресконференция в Ухан ръководителят на екипа от експерти на СЗО, датчанинът Петер Бен Ембарек. Доколкото в Ухан няма голяма популация от прилепи, вирусът едва ли е бил пренесен директно от прилеп на човек. Малко вероятна, според Ембарек, е и хипотезата, че вирусът у бил изпуснат от научна лаборатория. Лабораторията към Изследователския център в Ухан - в града, откъдето преди повече от година тръгна коронавирусът – междувременно се превърна в мишена за многобройни подозрения и обвинения.

Ето, че сега екип на Световната здравна организация (СЗО) най-после получи достъп до Уханския институт по вирусология, където експертите проучиха наличните информации. Заедно със свои китайски колеги те се опитват да разберат откъде се е появил вирусът Sars-CoV-2, заразил впоследствие над 100 милиона души по цял свят. Вирусологичната лаборатория в института е подчинена на Китайската академия на науките и се смята за една от водещите в страната. В тази лаборатория отдавна изследват коронавирусите у прилепите, а по-старите коронавируси имат генетична прилика с новия и може би са в дъното на сегашната пандемия. В медиите многократно се възпроизвежда подозрението, че новият коронавирус може би е изпуснат тъкмо от тази лаборатория, но китайската страна категорично отрича. Според цитираните подозрения, новият коронавирус е резултат от лабораторни експерименти и е бил изпуснат след лабораторен инцидент.

"Биографията" на смъртоносния коронавирус - политически опасен терен

Международно известната специалистка по прилепите Ши Тзангли от Уханския институт, която на шега наричат „Жената-прилеп“, вече изнесе един доклад пред специалистите от СЗО, а контактът помежду им беше установен още преди посещението.

Екипът на СЗО многократно увери, че ще довърши разследването си без предубеждения и няма да изключи нито един от възможните сценарии. Официалните власти в Китай се съгласиха на тази проверка едва след многомесечни пазарлъци. Представителите на СЗО пристигнаха в Ухан в средата на миналия месец и вече посетиха болници, изследователски центрове и онзи печално известен пазар за диви животни. Тъкмо с него вероятно се свързват някои от първите зарази, но не всички, твърди китайската страна, която многократно омаловажаваше подозренията към пазара. „Биографията“ на смъртоносния вирус се смята за политически много деликатен, дори опасен терен. Китай се опасява, че в крайна сметка в очите на международната общност може да се окаже виновник за избухването на пандемията. Нека да припомни, че след заразяване с коронавируса вече починаха над 2,2 милиона души.

Китай се опитва да отклони подозренията

Китайската пропагандна машина вече от месеци разпространява съмнението, че вирусът може би изобщо не е тръгнал от страната. Цитират се непотвърдени съобщения, че още преди това хора в различни други страни (Индия, САЩ, Италия) са били заразени с новия коронавирус. Разпространява се още и предположението, че вирусът може би е бил внесен в Китай в пратки с дълбоко замразени стоки. Китай дори представя доказателства със следи от вируса в такива пратки, но учените все още спорят дали такива микрочастици наистина са в състояние да предизвикат зараза. Както е известно, първите зарази с новия коронавирус бяха регистрирани в Ухан в началото на декември 2019 година. Всеобщо е мнението, че първата реакция на китайските здравни власти е била недостатъчна, твърде предпазлива и прекалено закъсняла. Впоследствие Китай наложи строги мерки, въведе ограничения на придвижването, забрани да се излиза от вкъщи, масови тестове и проследяване на инфекционните вериги. Днес властите в страната твърдят, че са поставили вируса под контрол и съобщават само за единични и локално ограничени огнища на зараза в страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    20 1 Отговор
    Пътят е Сектата на милиардерите-сатанисти - Телевизора - Кухата кратуна.
  • 2 Дойче Лъже

    20 2 Отговор
    А може и да е:
    "Американска лаборатория-гocтoприeмник-чoвeк: тaкъв нaвярнo e пътят нa нoвия кoрoнaвируc
    Американската прoпaгaнднa мaшинa вeчe oт мeceци рaзпрocтрaнявa cъмнeниeтo, чe вируcът мoжe би изoбщo нe e тръгнaл oт лаборатория"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 смайли373

    7 0 Отговор
    Батмане , батмане.....да си беше пазил бърлогата по-добре , виж каква стана.....
  • 5 Да ви....и корона-вирусът

    5 2 Отговор
    Олигархия,брато,това е..
  • 6 БОЗА

    18 1 Отговор
    Колко много безсмислени думи в статия,започваща с:" най-вероятно "... ;-)
  • 7 българка

    18 0 Отговор
    Все повече хора смятат, че пандемията е умишлено причинена - разпространяват се варианти на вируса, според генетичните особености на етносите. "Експертите" отричат разбира се.
  • 8 Антигерб

    11 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Цитират се непотвърдени съобщения, че още преди това хора в различни други страни (Индия, САЩ, Италия) са били заразени с новия коронавирус.

    Е как пък да не са потвърдени - нали се мъчеха да установят нулевия пациент в САЩ и Италия и стигнаха до месец Август 2019 в САЩ и потулиха разследването - вече никой не търси.

    Пък и в грешна лаборатория търсят - лабораторията се казва Чапел хил в Северна каролина. Потърсете в нета SHC014 и ще видите какво са разработвали там.

    Потърсете и Event201 и вижте какво са разигравали там, кои са участниците и най вече на коя дата е проведено това.

    Та някои соросоидни медии като дойчето се мъчат да търсят под вола теле - не им се получава но пак опитват.

    Коментиран от #12

  • 9 Гост

    1 2 Отговор
    Да неее едн година не допускат да разследват.... Кво ще открият година по-късно...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДжафДжаф

    9 0 Отговор
    Aз личнo cъм cклoнeн дa вярвaм нa тeзaтa нa прoф.Люк Мoнтaниe. Чoвeкa бeшe кaзaл в прaв тeкcт, чe oбвивкaтa нa Кoвид 19 e тoч тoч aнaлoгичнa пo cъcтaв нa тaзи нa CПИН. Кoпeлeтaтa oчeвиднo ca cи миcлeли, чe cъздaвaт прeпaрaт прoтив CПИН. Aмa имaлo рaзлики oт 3-4% мeжду Кoвид и вируcитe пo прилeпитe.OК! Въпрoca, oбaчe e кaк ca ce пoлучили тeзи рaзлики. Дoкoлкoтo cъм чeл oт врeмeтo нa иcпaнcкият грип дo ceгa, в рeзултaт нa мутaции ce e пoлучилa рaзликa в гeнoмa нa грипa пoд 1%, при тoвa зa пoвeчe oт 100г Тукa гoвoрим зa рaзликa oт 3-4%! Oчeвиднo e, чe някoй e пoмoгнaл тoвa дa ce cлучи. Зa 1млн гoдини eвoлиция рaзликaтa мeжду чoвeкa и шимпaнзeтo e caмo 5%. Пoвeчeтo кoрoнaвируcи нe ca oпacни зa чoвeк. Мaлкo дярия и дo тaм! Вкaрвaш кoрoнa вируc c oбвивкa пoдoбнa нa CПИН и пoлучaвaш вaкcинa прoтив CПИН. Лecнo, прocтo и нaй-вeчe дoхoдoнocнo. Тe тoвa e пoлoжeниeтo.
  • 12 Антигерб

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Антигерб":

    Експеримент, който създаде хибридна версия на коронавирус на прилепи - свързан с вируса, който причинява ТОРС (тежък остър респираторен синдром) - предизвика нов дебат за това дали инженерните лабораторни варианти на вируси с възможен пандемичен потенциал си заслужават рисковете.

    В статия, публикувана в Nature Medicine, учените са изследвали вирус, наречен SHC014, който се среща в подкови прилепи в Китай. Изследователите са създали химеричен вирус, съставен от повърхностен протеин на SHC014 и гръбнака на вируса на ТОРС, който е бил адаптиран да расте в мишки и да имитира човешко заболяване. Инфектираните с химера клетки на човешките дихателни пътища - доказвайки, че повърхностният протеин на SHC014 има необходимата структура, за да се свърже с ключов рецептор на клетките и да ги зарази.

    И това е още от 2015
  • 13 ВОЙНА

    10 0 Отговор
    МНОГО УДОБНО Е ДА ЗАБЛУДИМ ВМЕСТО ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА.
    И все повече лекари със световна репутация говорят за това – че болестта COVID-19 се развива в противоречие със законите на класическата епидемиология и се характеризира със странни симптоми:
    промените в белите дробове които се развиват на фона на заболяването, понякога не съответстват на самочувствието на пациентите. Например болни, които имат тежка пневмония, в началото могат да се чувстват много добре, но след това има рязко влошаване. Освен това пневмонията при COVID-19 често е трудна за откриване с рентгенови снимки, нещо, което не се е срещало преди от лекарите;
    пациентите с COVID-19 не развиват пневмония в "чиста форма", а нещо друго: "Това изобщо не е пневмония... Имаме работа с много специфично поражение на белите дробове. Този вирус ни устрои много изненади."
    Пневмонията се характеризира с възпалителен произход на болестта с микробен или микробно-вирусен патоген или с образуването на сложна асоциация от възбудители, след което се развива местен възпалителен отговор. При коронавируса стените на кръвоносните съдове и кръвните клетки са увредени, а белите дробове са мишена, но те не са мишена номер едно;
    COVID-19 е сглобен от три части: коронавирус на прилепи, коронавирус на змии и компонент на HIV (вирус на човешката имунна недостатъчност) – гликопротеинов протеин. В природата такава комбинация не може да се получи. Разпространението, особено в Иран и Италия, предполага, че вече
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тъй

    6 0 Отговор
    Взимане на генетичен материал на човечеството чрез безплатни зъболекари САЩ и фондации след рухване на И. Европа., вирус съобразно генетични особености-изказване Путин виж клипове,меж. лаборатории и вируси спонсорирани от Пентагона, първи опити-Украйна, Грузия-биолаборатории, за една нощ 34 починали-миж разследване Гайтанджиева.
    Ков 19 разпространение чрез троен агент Скрипал, хванат в момент на предаване вирус Портън Даун от руснаците, с няколко екипа.
    Англия полудя-защитни костюми като при Ков, Русия взе пробите от вируса-прати ги да пасат трева, белези от интубиране на Юлия, изчезването й от медиите-Британия.Най-страшните "мутации" пак в Британия.
    Русия първа ваксина в резултат, и най-ефективна.
    Умишлено налагане на Голямото Зануляване, (изхвърляне, прочистване, рестартиране)-паспорти задължително ваксиниране, влючващо и деца в бъдеще, пълен контрол на медии.
    Отваряме стари речници на локдаун-умишлена, принудителна изолация, с цел собствена безопасност на индивида)отделно дали се употребява отделно, самостоятелно, др. тема
    ТНК -контрол, медии контрол, унищожаване на малък и среден бизнес, заличаване на религиозни различия и нац. държави.
    Да живей Шваб Давос СИФ след 4-тата индустриална, преведена книга на български, нова "ков 19, глобалното (за мен прочистване, изхвърляне, а не рестарт)да прочистим излишните

    Ако Ков 56 до 2025 не успее и народите протестират (северна провинция Испания-задължително ваксиниране предложение и глоба десетки хиляди
  • 16 Тъй Тъй

    4 0 Отговор
    Ако Ков 56 до 2025 не успее и народите протестират (северна провинция Испания-задължително ваксиниране предложение и глоба десетки хиляди еввро и концлагери, измисляме нашествие от извънземни, вече имаме службица контактьори на заплата в ООН-чудничко.
  • 17 Тогава хора

    2 0 Отговор
    градете имунитет с по-чиста храна, иначе им ставаме лесна плячка.
  • 18 нашия

    4 0 Отговор
    Шехерезада-репички да закусва пред тия....как само ги измислят -като за първокласници
  • 19 Един

    4 0 Отговор
    А "гостоприемника" кой е - лабораторията на Бил Гейтс ли е ?!
  • 20 радул

    5 0 Отговор
    Не е от Ухан , а от форт ,,Детрик" Мериленд ! От там пуснаха СПИН, ЕБОЛА .ПТИЧИ И СВИНСКИ ГРИП . Никакви прилепи ! Прилепите в Ухан са плодни прилепи и се ядат . С вкус на пилешко са !
  • 21 Играчка

    0 0 Отговор
    Китайската пропагандна машина...... подчертавам.
  • 22 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Как китайците още не са сетили за извънземните че са пуснали зарезини прилепи на пазара в Ухан!?
  • 23 НОВО ПЕТ

    0 0 Отговор
    КИТАЙСКАТА ЗАРАЗА ПЛЪЗНА.....
  • 24 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ковид се използва като форсмажор са мнооого решения ,които нямат нищо общо с ЕПИДЕМИЯ/БОЛЕСТ/РЕШЕНИЯ/ЛЕКУВАНЕ.......ОСНОВНОТО е разрушаване на сегашният СВЕТОВЕН ред/ПОСТИГНАТО/ФАКТ...А ТОВА вече е симтом на ДРУГО/което си е отразено в коментарите...И има САМО ЕДНА ГЛОБАЛНА СИЛА,която е заинтерисована/има ресурс/и НЕ И ПУКА!!!!!! да го направи.....за да свали ТРЪМП.