Last news in Fakti

11 Март, 2021 12:19 2 158 18

Екстремно нараства COVID-19 в Плевенско

  • covid-19-
  • плевенско

За медиците не е изненада новият пик

Екстремно нараства COVID-19 в Плевенско - 1
Снимка: БГНЕС

В Плевенска област в последните 10 дни се очерта тренд на екстремно нарастване на заболеваемостта от коронавирус - близо 600 нови случая на 100 000. Тревогата си пред БНТ изказа директорът на РЗИ Плевен Илиян Минчев.

В лечебните заведения бързо се запълват леглата за неусложнени и усложнени пациенти. 234 легла са заетите легла, от които 23 са интензивни. Има 100 свободни легла и ситуацията в момента е под контрол, увери д-р Минчев.

От 15 до 26 март се спират присъствените учебни занимания от 5 до 12 клас, преустановяват се посещенията в моловете, спират се всички извънкласни занимания, забраняват се концертни дейности, театри, кина, изложба, ресторантите ще работят до 22 ч., с до 10 човека семейни събирания, спира се посещението на фитнес зали.

Носенето на маски става задължително при посещението на обществени и значими обекти.

Определено значение има и новия щам на вируса за покачването на случаите на инфекцията, посочи Минчев. Според него мерките не са закъснели, защото ситуацията все още е под контрол и няма такъв натиск като през есента на миналата година. Той се надява, че с щадящите мерки ще се получи желаният резултат и той след две седмици ще има ефект.

За медиците не е изненада новият пик, лекарите знаят как протича заболяването, нещата вече са канализирани по диагностициране и приемане, има много лаборатории, правят се много тестове и скринингът е на съвсем друго ниво.

Минчев уточни, че се налага затварянето на училищата, защото учениците не боледуват или ако боледуват, то е в рамките на 1-2 дни. Те са универсален преносител на инфекцията, посочи директорът на РЗИ Плевен и допълни, че около 25% от учителите в Плевенско са решили да се ваксинират. При лекарите желанието било по-високо, но все още първа и втора фаза на ваксинацията са отворени.

В Плевен стои много добре въпросът с ваксинирането и градът се нарежда на пето място след София, Пловдив, Варна и Бургас. 11 234 са имунизирани на първа игла, а в тях са 2 065 на втора игла.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    32 3 Отговор
    Хората вече се събуждат.Излизат на Протест в градовете.Не чакат само на нас в София.Заедно срещу медицинската мафия!
  • 2 яко ни лъжат

    26 2 Отговор
    ЕДНО ВРЕМЕ, КАТО МИ ТЕЧАХА СОПОЛИТЕ, МИ ТЕЧАХА СОПОЛИТЕ. СЕГА КАТО МИ ТЕКАТ СОПОЛИТЕ, БИЛО БРИТАНСКИ ЩАМ. нал така Разбойко?
  • 3 хаберих

    9 0 Отговор
    Баба носи в поликлиниката бурканче с урина за изследване. А там ѝ казват:
    - Бабо, не си донесла урина, а олио.
    - Аз пък се чудя що ми изгоряха мекиците...
  • 4 Бандити ни управляват

    11 1 Отговор
    И това е резултата. Мизерия и болести.
  • 5 Пенсионер

    6 5 Отговор
    Минчeв утoчни, чe ce нaлaгa зaтвaрянeтo нa училищaтa, зaщoтo учeницитe нe бoлeдувaт или aкo бoлeдувaт, тo e в рaмкитe нa 1-2 дни. Тe ca унивeрcaлeн прeнocитeл нa инфeкциятa, пocoчи дирeктoрът нa РЗИ Плeвeн"-това са фактите
    Затваряте в цяла България централизирано училищата.
  • 6 ЕС Натовец

    2 0 Отговор
    Като минах над Панорамата на 3-ти и доло една тайфа, па кат си отпущих палеца - ръси ръси ръси.
  • 7 Християнин

    11 1 Отговор
    Защо не пипат големите вериги, а мачкат дребния бизнес. Значи на пазара има зараза, ама в Била и Кауфланд няма. Гадове мръсни, ама ние сме си виновни щото народа е страхлив и разединен.
  • 8 цербер

    9 3 Отговор
    Казано е отдавна: Прост народ-слаба държава. Дистанционното учене може да доведе само до занижаване на образованието на младите хора в България.
  • 9 KO19

    10 1 Отговор
    Повече ваксинирани - повече болни.
    Като навсякъде.
  • 10 волан

    6 0 Отговор
    Вратата, на кабинета на шефа на ДАНС се отваря рязко. Шефът подскача, като вижда страхотна ,нагримирана мадама с къса пола да влиза.
    - Коя сте вие?
    - Агент!
    - ЦРУ, Мосад?
    - Орифлейм.
  • 11 Одърне

    10 0 Отговор
    Две трети от жителите на плевенското село Одърне са с ковид.
    Повече от половината жители на това село са .... познайте от кой етнос!
    Правилно познахте.
    А сега преположете дали в тая огромна "заболяемост" има значение 1200-та лева, които се дават на "болните" ?
    Та съдейки по това си мисля, че и част от българите там и те са точно толкова "болни".
  • 12 Гост

    3 1 Отговор
    Нарастването е няколко седмици след като големите ученици се върнаха в училище. Малките ходиха цял месец без да има покачване.
  • 13 kiko

    4 1 Отговор
    БЕДНОСТТА Е НАЙ - СПРАВЕДЛИВОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ЕДИН ПРОСТ НАРОД !!!!!
    РОНАЛД РЕЙГЪН
  • 14 НАТО ВЕЦ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: учениците не боледуват или ако боледуват, то е в рамките на 1-2 дни. Те са универсален преносител на инфекцията - Сигурно се опитвате да ги изтрепете ...... с тъпота?!
  • 15 Аз40🏴‍☠️

    6 0 Отговор
    Да ви обобщя текста: Екстремно нараства COVID-19 в Плевенско въпреки, че 11 234 са имунизирани на първа игла. Да си поровим сега по носовете и помислим на какво може да се дължи?
  • 16 безпартиен

    5 0 Отговор
    Който заменя свобода за временна сигурност,не заслужава нито свобода нито сигурност!
  • 17 ПРОКУРОРО

    0 0 Отговор
    Сега ще им сложат втората игла с 200 ....
    Ха познайте кой ?
  • 18 6892

    0 0 Отговор
    По стряскащо заглавие нямаше ли?