31 Март, 2021 14:47 2 158 32

Родители и учители се обявиха против решението за отпускане на мерките

  • ученици-
  • учители-
  • коронавирус-
  • мерки

България е на 4-то място в света по брой смъртни случаи на глава от населението, посочват те

Родители и учители се обявиха против решението за отпускане на мерките - 1
Снимка: Shutterstock

Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование се обединиха против решението на правителството да отпусне противоепидемичните мерки в страната след 31 март. В своя декларация посочват, че реалността е коренно различна от желанието ни да се върнем към сравнително нормален начин на живот.

"Научните данни и статистика абсолютно доказват, че в момента разпространението на вируса е извън контрол. Това води до колапс в здравната система, няколко хиляди заразени на ден, загуба на стотици човешки животи всеки ден”, пишат в декларацията си двете обединения.

Те посочват, че 14-дневната заболяемост на 100 000 население е 719.95, а смъртността за изминалите 2 седмици на 100 000 население е 20.73. В писмото си учители и родители посочват още, че България е на 4-то място в света по брой смъртни случаи на глава от населението за двуседмичен период.

"Над нас в класацията са Чешката Република, Босна и Херцеговина и Унгария. България има с над 27,4% по-висока 14-дневна смъртност на милион души, отколкото Бразилия, която също е изправена пред пълна хуманитарна криза. В сравнение с държавите членки на ЕС и Обединеното кралство България е на 3-то място по смъртност. „В сравнение с точно преди 1 година, когато бяха наложени навременни и строги противоепидемични мерки, а България беше сред най-добре справящите се държави в ЕС”, пише още в декларацията.

За тях е тревожен и броят на новозаразените деца и медици. За последния месец броят заразени деца (0-19) се е увеличил от 8745 на 11 940 като това представлява увеличение от 36,54% при липса на активно тестване в училищата. Броят заразени медици се е увеличил от 10 211 на 11 781, което представлява увеличение от 15,38%, като значителна част от това съсловие е ваксинирана или преболедувала.

Общият брой установени случаи на заразени се е увеличил от 247 038 на 330 250 като това представлява увеличение от 33,68%. Броят починали за последния месец пък е нараснал от 10 191 на 12 913 – 26,71%.

В момента болничните легла не достигат, пациенти са принудени да се лекуват у дома, защото за тях няма място в отделенията. Въпреки увеличаването на легловата база липсва човешки ресурс, който да поеме грижата за болните. Лекарите са подложени на непосилен труд вече една година. Работят извън предела на силите си, но водени от лекарския дълг към хората, пишат още в декларация две обединения, пише "Монитор".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    44 9 Отговор
    ПАК ЛИ ВИЕ БЕ,ГЕРБЕРАСТКА ИЗМЕТ....
  • 2 Мобилния

    39 9 Отговор
    Олигофрени
  • 3 mafiota

    10 43 Отговор
    най добре ще е за хората училищата да отворят чак септември, а до тогава да се ваксинира 80% от населението. след това за периода ноември-февруари всяка година да се минава онлайн обучение за да не се повишава равнището на заболели. ако няма 80% ваксинационно покритие изобщо да не се мисли за отваряне на каквото и да е. дори в момента е най-голяма свободия тук и резултатите са видими. още не е дошъл пика а числата са крайно стряскащи и притеснителни

    Коментиран от #6, #11

  • 4 Гребена

    36 9 Отговор
    На това му се казва РЪКОВОДЯТ НАРОДА ЧРЕЗ СТРАХА!А ние сме ПРОСТИ Овце!

    Коментиран от #17

  • 5 Българин

    46 15 Отговор
    Сега на всички учители по списъка да бъдат пуснати в неплатена отпуска! Другия вариант е да им ударят по една Астра и към класните стаи...Тия станаха по мързеливи и от държавната администрация.

    Коментиран от #18, #29

  • 6 Ехааааа

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "mafiota":

    Мафиот с памперс не бях срещал досега ха ха ха На конкурентите ти им трябва само да кихнат срещу теб и си получил инфаркт в комплект с кафяви гащи
  • 7 четящ

    10 21 Отговор
    точно така е! трябва да се въведе пълен локдаун! това е спасението!

    Коментиран от #9, #22

  • 8 Родител

    31 11 Отговор
    Тези "родители" до кога смятат да продължи издевателството над децата ни, наречено "онлайн обучение"? Още година, две, пет.... Това нещо продължава вече втора година, през което смея да твърдя, че на нищо не са научени, но освен неуки, ще имат психични и други здравословни проблеми...

    Коментиран от #10, #15

  • 9 сила

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "четящ":

    да се чете СЕРЯЩ...
  • 10 bandita

    8 23 Отговор

    До коментар #8 от "Родител":

    и какво им пречи на децата ти онлайн обучението? не могат да отидат да изпушат една цигара в междучасието че ще им се скараш ли? дългите паузи между цигарите наистина може да има лошо отражение върху здравето. за останалото си доста далеч от истината.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "mafiota":

    Ако и есента затворят децата, ще станат масово неграмотни, като теб! Личи си, че не си посещавал редовно училище, въпреки че никога досега никой не е затварял за толкова време училищата!
  • 12 бррр

    23 6 Отговор
    Ама това се 2 фейсбук групи с по 3000 човека (колко са истинските и колко фалшивите профили не ми се занимава да гледам), като и в двете групи участват едни и същи хора. Тези хора нямат нищо общо с истински учители или родители. И двете групи са създадени преди няколко месеца.
    Няколко модераторчета се представят от името на всички родители и учители в България, а е очевидно, че е манипулация.
    И защо изобщо им се дава гласност?
  • 13 Родител

    20 4 Отговор

    До коментар #10 от "bandita":

    Пречи ми, че ще станат неграмотни, като теб! Недай си Боже да от непрекъснато взиране в компа да не получат зрителни проблеми! А ти се ваксинирай, за да не ти "пречат" децата!
  • 14 Ели Оригинал

    10 2 Отговор
    Хора не се карайте, глобалните елити са щастливи.
    Който иска онлайн, който иска присъствено обучение.
    Какъв е проблемът, същото важи и за преподавателите, ако по-възрастните учители се страхуват ще ги заместят по-младите в класните стаи.
    Първата крачка към робството е да ви се отнеме правото на избор.
    Бъдете обединени в страданието, не позволявайте да ни разделят.
  • 15 Друг родител

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Родител":

    Психичните и психиатрични проблеми при децата," учещи" в дистанционна среда вече са факт. Следват ендокринни и други здравословни проблеми, които ще се отразят поколения напред.

    Коментиран от #16

  • 16 домакин

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Друг родител":

    За това на 0.4.0.4.2021г.масово гласуване ПРОТИВ ГЕРБ,бсп/дпс,за да имат децата ни по-светло бъдеще!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Точно така е!

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гребена":

    А пък тия които продължават да гласуват за герб,бсп/дпс са пък най-най-най....сещате се какви.
  • 18 Умен

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Какво знае за училище един неук олигофрен
  • 19 Друг родител

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "домакин":

    100% съгласен, но като знам че у тях е и хляба и ножа, и голямата пара, страх ме събира за поредната манипулация на вота. За това , Българи, не се продавайте и не се поддавайте на натиск и внушения!
  • 20 ммм да

    5 2 Отговор
    това го правят и го измислят хора който нямат деца и не знаят за какво са се пръкнали на този свят - в това число бойко тиквата, и още една шепа сган около него
  • 21 Учители

    3 3 Отговор
    Страх ги ама не и за частни уроци
  • 22 Johansson

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "четящ":

    Няма да стане, по добре скачай в трапа че плазмодийте са гладни.
  • 23 Гошо

    1 5 Отговор
    И сегашните ученици ще разказват на децата си:Едно време не се ходеше на училище.Даже кво беше тва, чай да чукна в търсачката.Ибти моето момче искаш да ходиш на някакво си място наречено училище.Абе я бягай в кафенето с новия си таблет и не ме занимавай.И мини през магазина за цигари и бира.И да не си погледнал към зеленчуците - отрова са мой.
  • 24 Привидно

    1 1 Отговор
    компетентния министър и познатите калинки в МОН просто не знаят какво правят - унесени от послушание и следване на "правилната" линия, се унижават да слушат недоограмотения си Вожд . Дали разбират унижението си или са като него? А по -добри варианти има - но ...кой ще ги каже 2 - Никой, защото ситуацията е "каквото каже ГЕРБ..."
  • 25 Васил

    2 2 Отговор
    Много ясно трябва да си луд за отвориш детски градини и училища по време на пандемия.
  • 26 Фактология

    2 3 Отговор
    Заразата започна да расте Януари след като отвориха училищата. Заради това БГ е пак в хуманитарна криза. Не слушайте малцинство от мангъровци антиваксъри и други откачили БСП тролове. Мнозинството от народа не иска зараза т.е. училища и барове да останат затворени до пълна ваксинация на населението.
  • 27 фейк

    3 1 Отговор
    Статията е пълна лъжа...от факти некадърните драскачи си измислят
  • 28 Нетърпимо

    3 1 Отговор
    Само ще кажа.че преди 2дни в училището на детето в Пазарджик.онлайн часа по история.даскалката говореше на децата в 6 клас.че турско робство изобщо не е имало!!!! Представяте ли си-били сме свободни и богати...бих я ваксинирал тая с ебола.не знам дали родителите слдт какво учат децата им в училище.но това е бзобразие
  • 29 Една случка

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    от едно време - "Ами защо на говедаря ще се дава по-малка заплата, отколкото на даскала - ами говедарят по цял ден е по полето, пък даскала е на сухо и топло..." Явно е, че ти си прероденият наследник на този, който е изтъкнал тези много убедителни доводи...
  • 30 Вирусолог

    3 0 Отговор
    Ами ще се мре. Планетата се пренасели. Гони 7 милиарда, да не и повече. Трябва някак си да се поразреди. И ето го чудото!!!К19 e eфeктивнo бактереологично оръжие измислено по поръчка на международните застрахователни компании. На тях не им трябват възрастни хора, пенсионeри, които са излишна тежест! к-19 чисти безпроблемно старците и хората с придружаващи заболявания. При тази категория хора се гарантира почти 100% летален изход при наличие на наднормено тегло, диабет, онкозаболяване и сърдечно-съдово такова. Отиде ли възрастният човек на интубация пишете го бегал при всевишния. Ами вижте възрастовата граница от ежедневните здравни сводки за починалите от денонощието хора. Световно известният професор вирусулог Люк Монтание ще се окаже прав, че вирусът е лабораторно създаден и някои периодично пускат различни "щамове", защото имат интерес от това?! Любимо оправдание на експерти от различен мащаб е тезата, че видите ли съществували различни конспиративни теории. Да, ама не! Ковид 19 е изстрел в десятката, прекрасно био-оръжие. Другото е бизнес, оправдания и приказки.
  • 31 Гост

    3 0 Отговор
    Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус поискас ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес, цитирана от "Дарик". Гeбрeйecуc рaзкритикувa и липcaтa нa дocтъп дo нeoбрaбoтeни дaнни зa мeждунaрoднитe eкcпeрти пo врeмe нa тяхнoтo рaзcлeдвaнe в Китaй зa прoизхoдa нa пaндeмиятa.Хипотезата, че вирусът, причиняващ COVID-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана енергично от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разузнавателните служби. Това го казва и световно известният професор вирусулог Люк Монтание. Китай винаги е отричал най-категорично такава възможност.
  • 32 незнайко

    0 1 Отговор
    Който се влияе от информацията на медиите ето докъде стига мисленето му !!! Тези родители а и учители, имат ниска собственна култура на МИСЛЕНЕ !!!