2 Април, 2021 13:15 1 225 4

Само 1% ученици отпаднали по време на дистанционното обучение

  • ученици-
  • обучение-
  • онлайн

Проучване на МОН

Само 1% ученици отпаднали по време на дистанционното обучение - 1
Снимка: Shutterstock

Надеждите са, че на 12 април трябва да се върнат в клас учениците от целия начален етап и приоритетно 7-и и 12-и клас. Това заври пред БТВ Диян Стаматов, представител на учителското съсловие и директор на 119 СУ. В студиото бе и Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование", който иска да се мисли за диференцирано връщане на учениците, защото се е видяло, че заболелите ученици и учители далеч не са били толкова много.

На въпрос трябва ли да се намали материалът за матурите за 7 и 12 клас, Стаматов смята, че след ваканцията трябва да има редакции, наложени вече и в съсловието. "Миналата година имаше проучване за редактиране на материала и е правилно да се направи и на този етап, защото втора година е дистанционно обучението", каза Стаматов, подчертавайки, че дистанционното обучение върви добре. За 7 клас директорът смята, че трябва да има съвременни автори, които са четими и позитивни, без архаизми, а с думи в произведенията, които учениците познават.

От своя страна Петров смята, че редовното обучение не може да се приравни с дистанционното. Огромна част от учениците не са ефективни, каза той. Проучване на МОН пък показва, че по време на дистанционното обучение са изпаднали само 1% от учениците. Стаматов смята, че данните са оптимистични, но според Петров процентът е съвсем различен - близо 10%.

Стаматов добави, че външното оценяване не трябва да отпада за 4 и 10 клас, за да се види нивото на подготовка и да се проверят пропуските на учениците . Петров обаче не е съгласен, тъй като "за в бъдеще трябва да се започне с промени от начален етап".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    Училищата са затворени.Как да отпаднат?От къщи ли?
  • 2 Оня

    0 0 Отговор
    Нищо,ако продължават с тази глупост,ще си отпаднат и останалите на по късен етап...ЕВАЛА ЗА МЕРКИТЕ.Отваряме,затваряме праим го по цял ден.Пр...сти мутри
  • 3 Мама

    1 0 Отговор
    РОДИТЕЛИТЕ СА ТЕЗИ ,КОИТО ЩЕ РЕШАТ КАК ДА УЧАТ ДЕЦАТА ИМ,А НЕ МИНИСТЕРСТВОТО.
  • 4 temerut

    0 0 Отговор
    Е това е най-голямата глупост!Че се е логнал,не означава,че не спи,не си чати или не играе!Вижте в Ютуб какви истории за това обучение си менкат учениците и после говорете за неговата успешност,всеобхватност и целесъобразност.Отпаднали,и не заради тази криза,са поне 10 % от записаните ъченици!На хартия мерки много,много,,отговорни" институции,но ефект-н у л а!!Как да глобиш ром,който не праща децата в школо,като си му осигурил безплатно хранене,отоплителни помощи,помощи за многодетство и ти е вързан като глас на избори!