Last news in Fakti

3 Юни, 2021 17:56 15 659 12

Най-вредните билки, които ползваме всеки ден

  • чай-
  • билки-
  • полезно-
  • здраве-
  • опасно

Следните 5 билки са широко разпространени у нас, но се оказва, че могат да ни навредят

Най-вредните билки, които ползваме всеки ден  - 1
Снимка: Shutterstock

В България използването на билки за лекуване на най-различни болести е нещо много често срещано. Смята се, че билките са напълно безопасни за здравето, защото ни помагат. Но това е погрешно мнение, което може да навреди на всеки, който не е запознат със силата на растенията, пише zdrave.to.. Затова днес ви предлагаме да разберете повече за вредата от най-често употребяваните у нас билки.

Маточина

Това растение помага за овладяване на тревожността, за повишаване на работоспособността, подобряване на паметта и вниманието. Чаят от маточина има приятен аромат и вкус, а билката ни изглежда напълно безобидна. Оказва се, че честият прием на маточина е вреден поради съдържащото се в нея токсично вещество - цитрал. Злоупотребата води до тежест, натиск в областта на слепоочията и челото, сънливост, летаргия, замаяност, главоболие. Човек не усеща веднага страничните ефекти, те се появяват след две, до три седмици редовен прием.

Лайка

Лайката има жлъчегонен, противовъзпалителен, спазмолитичен ефект, използва се вместо обичайните болкоуспокояващи. Билката може да навреди на здравето на бременни и кърмещи майки, жени с обилна менструация. Причината е в способността ѝ за отпускане на гладката мускулатура. Освен това лайката потиска абсорбцията на железни съединения от храносмилателната система в кръвта, възможна е анемия с дефицит на желязо.

Мента

Изключително често употребявана билка, която намира широко приложение и в готвенето. Ментата има спазмолитичен ефект, намалява налягането, помага да се отървете от менструалната и чревната болка. Безконтролното добавяне на ментата към чайове и други напитки може да бъде вредно. Ментата съдържа ментол, който потиска дихателния център, което намалява интензивността на сърдечните контракции. Рискът от странични ефекти при страдащи от брадикардия, бронхиална астма се повишава. При мъжете е възможна еректилна дисфункция.

Жълт кантарион

Лечебната билка има успокоително и противовъзпалително действие. При прекалено честата ѝ употреба може да се стигне до нарушения в храносмилателния тракт: болка в черния дроб, запек, неприятна горчивина в устата. Слабост, сънливост, разсеяно внимание - списъкът с отрицателни ефекти върху здравето е изключително широк.

Пелин

От древни времена пелинът се е използвал като помощно средство за подобряване на храносмилането, за подсилване на апетита. Лекарствата на основата на пелин могат да потиснат болката, да помогнат за облекчаване на болката при заболявания на женската репродуктивна система. Опасна е употребата на билката в големи количества: пелинът ще действа като халюциноген, причинява делирии, припадъци, подобни на епилептични.

Лечебните растения ненапразно се наричат така - билките са предназначени за лечение на различни състояния и заболявания. Прилагането им е сродно с лекарствата - таблетки, мехлеми, капсули, инжекции. Не в такава силна дозировка, но билките могат да навредят на здравето. Ето защо, преди да използвате такива компоненти, е задължително да се консултирате с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    55 8 Отговор
    Счупи тъпомера пак момата, тази статия е само за малоумници досущ като авторката и, вероятно платена от фармс евтината мафия

    Коментиран от #4

  • 2 бай пешо

    31 1 Отговор
    То казват и прекаления секс бил болест,.. Събче, нещо по въпроса

    Коментиран от #6

  • 3 един от стадото

    30 2 Отговор
    тъй. тъй..то всичко има странични ефекти, и кибапчитата. А коката, някои гъби, конопа, аления мак. Там пък страничният им ефект се явява основен д ефект. Ма как се печели от лайкучка, една каруца за пет лева, дай да я оплюем най добре. На времето специални ''берачки'' си правихме за лайката, като дете и някой лев си докарвах даже...
  • 4 Циганин

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Не вървят апчеата баце то ние циганите само с билки се препитаваме от бране де ама аптеката малко го закъсаха и плащат за статията БИЗНЕС БАТЕ ВСЕКИ С АКЪЛА СИ
  • 5 15 годишен помак

    1 20 Отговор
    Не ползвам билки...това е за друг етнос...!
  • 6 Циганин

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "бай пешо":

    За това ли циганкитв са болни АБЕ ТРУДНО ПУСКАТ ВСЕ ПАРИ ИСКАТ ЗА ЛЕК ИМ ТРЯБВАТ

    Коментиран от #11

  • 7 Ром ама кубински

    10 0 Отговор
    Хайде стига глупости!Не съм билкар ,но мога да помогна със съвет на тези които ги употребяват.Ако приемате кантарион или смес която го съдържа не се излагайте на слънце -яко ще изгорите,а за пелина -не се пие дълго време без да правите почивка от 10-14дни на примерно 3седмици.Дано съм бил полезен .Хайде със здраве!
  • 8 ГЕРБ

    1 4 Отговор
    Не използвам нито една
  • 9 Ba7_Rambo

    7 1 Отговор
    Друго си е гума гуар - редовният прием е полезен, а освен тва и неизбежен...
  • 10 Гост

    16 0 Отговор
    Всяка билка когато е в умерени количества си е лекарство и половина. Като прекалиш с нещо то става отрова.
  • 11 Знаеш за циганките

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Циганин":

    Защото си с такава и то дърта и гнусна...пък и ти кво си...?!
  • 12 Калмук

    9 2 Отговор
    Лайката и маточината саотровни ... затова пийте Парацетамол и се не бойте !