Last news in Fakti

29 Юни, 2021 18:35 6 582 8

Посочиха симптомите на недостиг на витамин D

  • недостиг-
  • витамин-
  • витамин d-
  • симптоми

Как да разберем, че страдаме от недостиг на "слънчевия" витамин

Посочиха симптомите на недостиг на витамин D - 1
Снимка: Shutterstock

Витамин D е един от най-важните витамини за имунната ни система. Както е известно, той е наричан още "слънчев", защото се набавя най-ефективно от излагането на слънце. Витамин D е важен и за здравината на костите, пише zdrave.to.

Професор Майкъл Холик от Медицинския център на университета в Бостън изреди основните симптоми, които алармират за недостиг на витамин D в тялото.

Той отбелязва, че болката в костите и крайниците и проблемите със ставите сутрин сигнализират за подобен проблем.

Дефицитът на витамин D може да бъде открит и след други признаци като например болки в червата, изпотяване на главата и дори депресия.

Друг учен - Михаил Гинзубург, директор на Самарския изследователски институт по диетология и диетотерапия отбеляза, че недостига на витамин D може да доведе до депресия.

"Имаме по-високо ниво на тревожност, по-раздразнителни сме и т. н. Не можем да си обясним това и мислим, че фактът е, че животът е тежък, имаме много проблеми и шефът също крещи много. Всеки път намираме обяснение за лошото настроение.

Но тъй като си го обясняваме по грешен начин, не го коригираме както трябва или изобщо не го коригираме ", смята диетологът.

Частично решение на проблема с лошото настроение би могло да бъде попълване на липсващия витамин.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор
    Пълни глупости! Изброените признаци са същите, както признаците на много голям брой симптоми на други състояния и заболявания!
  • 2 Събинче,

    9 1 Отговор
    безотговорно е да не споменеш опасностите от предозиране с приеман по изкуствен път витамин D (чрез хранителни добавки или хапчета/капки), когато публикуваш такива статии. Последствията от предозиране могат да бъдат доста сериозни за здравето.
  • 3 Брендиманска

    1 0 Отговор
    Нямам проблем с витамин D - гъби хапвам, доста често и яйца ям. А пък с млечните продукти домашно приготвени, в детските години прекалявах
  • 4 Витамин Д

    2 0 Отговор
    За, малки черни рахитични глави... а когато липсва съвсем, друго се получава...... нищо нормално няма в заобикалящата ни среда......!
  • 5 Браво

    4 1 Отговор
    Защо постоянно ни заливате с глупостите на руски учени. За Д витамин е достатъчно 30 минути на ден навън. Лятото няма недостиг, зимата може да се взема, това е. Тези симптоми не знам от къде са преписани и нагласени
  • 6 Джипко-Бибитков

    0 0 Отговор
    - на слънце излагаш ли се?
    - аз по принцип се излагам навсякъде.

    Коментиран от #7

  • 7 дивака

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джипко-Бибитков":

    ХА ХАХА
  • 8 стих

    0 0 Отговор
    Михаил Гинзубург... ГИНЗБУРГ. ФАМИЛИЯТА Е ЕВРЕЙСКА.