2 Юли, 2021 12:11 3 220 1

Къде растат цените при съседите

  • гърция-
  • острови-
  • цени-
  • моти

Все по-голям интерес към имотите на гръцките острови

Къде растат цените при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Офертните цени на жилищата разположени по гръцките острови отчита рязко повишаване през 2020 г., сочат данните на специализирания сайт Spitogatos. Така например, в Сарифос увеличението е 26%, до средни нива от 2650 EUR/кв.м. На Самотраки и Пафос също се отчита значително повишение, съответно от 23.1% и 20%. В първия случай имотите са разположени недалеч от Александруполис и са със средни офертни цени от 1066 EUR/кв.м., а във втория тя е почти 2000 EUR/кв.м.

Основният фактор за подгряването на пазара е интересът от страна на чуждестранни купувачи. Независимо от пандемията, търсенето за покупка на ваканционен имот в което и да е туристическо направление на Гърция се оказва по-високо, дори преди пандемията. Това е свързано с наличието на по-висока ликвидност и преминаването към покупка на жилище по семейни причини, коментират местни брокери.

Сред един от най-скъпите острови е Антипарос. Поскъпването през миналата година там е в рамките на 17.65%, а средната цена на квадратен метър е 3823 EUR. Следва Наксос с ръст от 15% до средна стойност от 2700 EUR/кв.м и Кифнос – 12.8% поскъпване и средни офертни цени от 2255 EUR/кв.м.

В другия край на класацията са острови по-далеч от Киклад. На Тасос през миналата година офертните цени са се понижили с 9.2%, до 1310 EUR/кв.м., а на Икари със 7.1%, до 1300 EUR/кв.м. Третото място е за Скопелос с понижение от 5.6%, до офертни стойности от 1310 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    2 2 Отговор
    Те тепърва и тука ще растът,споко