9 Август, 2021 14:46 3 750 47

Над 90% от българските учители са против задължителното ваксиниране

  • учители-
  • ваксинация-
  • коронавирус

Прекомерното говорене за ковид доведе до огромно колебание на българските граждани към ваксинационния процес 

Над 90% от българските учители са против задължителното ваксиниране - 1
Снимка: Shutterstock

Във връзка с предложение на министерството, Синдикат „Образование“ направи национално проучване относно кампанията за ваксинация в Република България и прилагането на тази кампания към учителите, пише Лупа.бг.

При въпрос: „Бихте ли приели задължително ваксиниране срещу ковид за всички в България?“ - 91.5% са отговорили против.

На въпроса: „Бихте ли подкрепили задължителни ваксини срещу ковид за учители, директори и работещи в просветната сфера?“ – Категорично „не“ са заявили 93.7%

41.1% от запитаните са отговорили, че са ваксинирани, а 9.6% се колебаят.

На следващия въпрос: Бихте ли се ваксинирали срещу платен отпуск от 2 дена, 95.1% са категорични, че не е биха го направили за това, като 93% не биха се ваксинирали дори и за 500 лева финансов бонус.

Във връзка с евентуално въвеждане на задължително ваксиниране за учители, 51.2% от респондентите заявяват, че ще участват в стачка срещу това, а 34% биха участвали в протести. 75.9% биха поискали оставката на президент или премиер, ако се въведе задължително ваксиниране за учители.

95% от анкетираните заявяват, че евентуално задължително ваксиниране на лекари и учители е политическо решение, кореспондиращо с безумие.
Над 31% от участниците отговарят, че държавата трябва да осигури безплатни ежемесечни тестове за антитела на учители, 9.3% смятат, че само ваксините носят имунитет.

От статистиката следва, че българските учители са с най-голям процент ваксинирани /41% по данни на Синдикат „Образование“/ от останалите граждани, където ваксинираните са 19%. Това поставя българските педагози като лидери в процеса по ваксинация и показва тяхната активна гражданска позиция.

В това изследване са участвали 17 247 респонденти, като от тях 82.3% жени,17.75 мъже, а 66.1% работят в сферата на образованието.

Друго проучване показва също, че българските учители, вследствие на прекомерния стрес и професионалното изгаряне, страдат от огромен брой професионални заболявания, като онкологични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, заболяване на двигателната и опорната система, алергии и много други, а изследването на новите ковид ваксини към тези болести е още в зародиш. Затова и много от личните лекари съветват да не се избързва с ваксините, при подобен тип заболявания.

Също така прекомерното говорене на темата ковид, брой заразени, странични ефекти от ваксини и политизирането на мерките, доведе до огромно колебание на българските граждани към ваксинационния процес, поради което България е с много нисък процент ваксинирани.

Синдикат “Образование“ настоява към правителството на Република България за деполитизация на мерките и решенията за затваряне на образователни институции. Нека българските ученици да не бъдат отново големите потърпевши от политическите решения за повсеместно затваряне на училища и детски градини. Нека преминаваме в дистанционно обучение при 30% болни ученици и учители.

Нека след месец да направим всичко възможно, нашите деца и ученици да започнат учебната година в редовна учебна среда.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CC086

    73 3 Отговор
    Достойно!

    Коментиран от #13

  • 2 ИнгилизоФ

    13 102 Отговор
    Доказателство за мозъчния товар на учителите и защо от класните стаи излизат предимно неграмотници!

    Коментиран от #16, #22

  • 3 Майна

    85 5 Отговор
    Браво на БЪЛГАРСКИТЕ ПРОСВЕТИТЕЛИ!
  • 4 селтак

    11 53 Отговор
    Е една година не работихте,сега е време да си платите! Безплатен обед нема!
  • 5 Асанчо

    8 48 Отговор
    А бе, по-добре си е от къщи да пре подавам. То и аз не знам какво преподавам, но и няма кой да ме слуша. Колегите качват уроци от Гърция, Турция и къде ли не. Сега им е паднало. Ударихме кьорАВото
  • 6 Мислещ

    3 43 Отговор
    В къщи си е по добре Заплатата си върви онлайн чат пат мъртвите души са неоткриваеми учениците неграмотни пожарникари с неграмотно образование на власт ДА живее Б---------Я
  • 7 Браво!

    71 4 Отговор
    Учителите са умни.Те затова са и учители.Ако се държат заедно всички.Държавата не може да ги пречупи.

    Коментиран от #12, #21

  • 8 писнами

    58 3 Отговор
    Кодид - новия фашизъм, или лицето на тирания и евгениката!
  • 9 убре

    6 54 Отговор
    А сега им дайте по още хиляда лева отгоре на заплатата и всички ще се ваксинират.
  • 10 Мислещ

    40 5 Отговор
    А останалите 10% са за незабавен шут отзад.

    Коментиран от #33

  • 11 SH BG

    57 4 Отговор
    Интелигентните и образовани разкриха ковидизмамата и започват да се противопоставят на медицинския фашизъм...!!!

    Значи има светлина в тунела...!!!

    Дааа...!!!
  • 12 о чудо

    1 34 Отговор

    До коментар #7 от "Браво!":

    Е как, нали бяха най-некадърното, най-незнаещото и най-неможещото съсловие със 12 месеца отпуска, ходещо на работа само за да получава по 3 000лв. заплата. И сега изведнъж "браво".

    Коментиран от #15

  • 13 WHO

    1 33 Отговор

    До коментар #1 от "CC086":

    Уволнение!
  • 14 Факти

    46 2 Отговор
    Браво на тях. Отпор на сатанизма и фашизма

    Коментиран от #17

  • 15 Мислещ

    36 1 Отговор

    До коментар #12 от "о чудо":

    Все едно, при всички случаи ако кажат "не", няма кой да наложи подобно нещо. И с лекарите същото, и с повечето работещи. Не се намират току-така под път и над път и ако дори едни 40% откажат, системата ще издъхне, ако опита да ги задължи. Точно това е и ефективната форма на протест, на улиците не става.
  • 16 Факти

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИнгилизоФ":

    Ей, ск@пец,мълчи и гледай телевизора....
  • 17 червен кхмер

    2 11 Отговор

    До коментар #14 от "Факти":

    Що пък и "фашизЪма???!!! КомунизЪма по-малко хора ли е избил.

    Коментиран от #26

  • 18 Учителка

    51 3 Отговор
    Вчера коментирах друга статия– Не, Няма да се ваксинирам по задължение ( повечето колеги също са на това мнение)! В момента си търся друга работа, та ако ще и хигиенистка да стана (всяка професия е достойна за уважение), но няма да се поддам на принуда и нарушаване на основни човешки права.

    Коментиран от #19

  • 19 Браво

    36 3 Отговор

    До коментар #18 от "Учителка":

    Горди сме с вас.
  • 20 miro

    26 3 Отговор
    защитиха достоинтвото на българския учител,браво.
  • 21 Мозък

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Браво!":

    Как ще ги пречупи. Казват няма да работя и край, образованието изпада в тотален колапс и ще си разтвроят бузите за тях. То това е проблема, че всички са зависими от определени хора, а ги тъпчат. Ако учителите сгреят колко власт имат и се обединят, ще взимат и по 3 бона заплати...
  • 22 Учителка

    31 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИнгилизоФ":

    ...И защото учителите нито са пазванти, нито са вълшебници. Децата се възпитават в семейството, а в детската градина и училището се придобиват знания и умения. Как да научиш едно дете на нещо, след като на 3 години са му купили най– модерната " джаджа", само и само да не нарушава спокойствието на " родителското тяло" ? Как да му привлечеш вниманието, като не му купуват книжки и моливи, а го водят по атракциони и СПА курорти( не че има нещо лошо)? Как да го накараш да има състезателен хъс, като тате му е обяснил, че "даскалите" само пари взимат и ако не му напишат отлична оценка, той ще се разправя( в много случаи тате е спонсор на детската градина или училищния стол напр.) И още много "КАК"! Знания и умения се придобиват с желание, усилия и постоянство, то не е като да сипеш вода в чаша.

    Коментиран от #24

  • 23 Бай Шили

    21 2 Отговор
    Да хвърляме маските тогава. Трябваше още на 4 април референдум за или против задължителното носене на маски. Ама Радев го страх да направи референдум.
  • 24 Тра ла ла

    21 0 Отговор

    До коментар #22 от "Учителка":

    Три са основните стълбове за възпитанието на децата и младите : Семейство, училище и общество.
  • 25 пенсионер

    18 3 Отговор
    Не е ли вече време да се направят задълбочени проучвания за въздействието на ваксините в/у младите хора. Колко време трябва да мине за да получим някаква информация по този въпрос. Стига са правени експерименти с хората.
  • 26 Недостатъчно

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "червен кхмер":

    Много изби, но все мръшляци.
  • 27 Demonaz

    14 2 Отговор
    Чудесна новина! Българските учители остават стожери на нормалното. Шапки долу! Да ваксинират задължително ро мите и полицайте. Долу ръцете от даскалите и децата.
  • 28 Светий Мангъров

    3 16 Отговор
    Е нищо де. Неваксинираните учителите ще капят като круши след 15 Септември. Това си е тяхно право.
  • 29 Guess

    2 11 Отговор
    Както сте почне яко да удря ковида от септември сте ги видим юнаците
  • 30 Аборигени сър

    2 21 Отговор
    България е с много ниска ваксинация защото на практика сте уствени аборигени. Делтата съвсем скоро ще ви намести малките мозъци.

    Коментиран от #34, #36

  • 31 Фери

    15 2 Отговор
    Аз подкрепям мангъров.няма такава болест.
    Не насилвайте хората.
    Хиляди лекари знаят истината и не се ваксинират
  • 32 Дарвин Чарлз

    2 14 Отговор
    Ще се осъществи един естествен подбор сред учителите. Тези които не са го минали или не са се ваксинирали, ще бъдат отстранени от Делтата. Такива "умни" учители не ни трябват.
  • 33 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мислещ":

    Тия под 10% са младите джендърчета, които ще преподават с радост за ЛГБТ на подрастващите.
  • 34 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    15 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аборигени сър":

    Супер "страшната" и "заразна" Делта е в България от АПРИЛ, нали знаеш?
  • 35 Ко речи

    5 2 Отговор
    "41.1% от запитаните са отговорили, че са ваксинирани, а 9.6% се колебаят."

    Това горното откъде се взе по средата на статията, и какво значи, моля, добри хора, преведете...?!
  • 36 Мммдааа

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Аборигени сър":

    Аааа, назад си с материала, двойка! Делтата вече не се котира ;)

    На мода е ламбАда щама. Тайно се надявах да е нещо епично звучащо - "Щамът ЕПСИЛОН!!! Тъ-дъ-дъ-дъъъъм!"... Ама... Мех. Следващия път /демек, Февруари догодина/ може и да обявят нещо такова. Илиии... ТЕТА-ЩАМ! Респектиращо звучи, ако не друго.

    Добре, че гръцката азбука все някога ще свърши, и освен ако от СЗО не я удвоят "по спешност"... Кво правим тогава?

    И... Горките истински аборигени /коренното население на Австралия/ - нито маски имат, нито ваксини, нито нищо. Единствената човешка популация, дето... загубила тайната на огъня. Чети ;)

    Но пък си имат... войска в градовете, да помага за... Хм. Неясно какво. Сигурно стрелят бацила с гаубици XD

    Коментиран от #38, #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аборигени сър

    1 10 Отговор

    До коментар #36 от "Мммдааа":

    Нямам време да ти чета несвързаните бръщолевения. Тази седмица ще стигнете 1000 на ден, а другата 2000 и ще последва локдаун. Тогава може да си "философстваш" по цял ден вкъщи. Казах!
  • 39 Шукар

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Росенздравец":

    Кой умрел - умрел. Кой фалирал - фалирал.
    Нас кво ний?
  • 40 Доктор Дулитъл

    9 1 Отговор
    Което доказва че интелигентният човек не може да го манипулираш.

    Коментиран от #41

  • 41 Интелегент

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Доктор Дулитъл":

    Абсолютно! Умирам, но не се ваксинирам!
  • 42 Аника

    7 1 Отговор
    Всеки има право на личен избор дали или.Като направи този свой избор ще трябва да понесе последствията от него.Конституцията трябва да се спазва.Никой няма право да ме задължава да участвам в експеримент с неясни резултати.Животът си е само мой,аз ще решавам съдбата си.
  • 43 Мери

    8 1 Отговор
    Който желае моля- нека да се ваксиниран,ако желае да е по-добре сигурен да си сага всеки месец,но да не натрапва това си действие на други хора.Вакинирайте се и спете спокойно,нали сте предпазени,а за мен не се грижете.

    Коментиран от #44

  • 44 Иконо мист

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Мери":

    Ваксината струва 20 евро, а лечението в болница - поне 600.
    Кой плаща?
  • 45 ААаа

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мммдааа":

    Догодина ще е българският щам, него къде го забравяш? Време е вече и той да се появи.
  • 46 Айде бе

    1 3 Отговор
    Като чета какво пишете, съм убеден, че сме последни завинаги. Като пищяхте че сме били най-зле в Европа и изчезващи, виждам че ви допада да сме дъно и по нови показатели.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.