Last news in Fakti

10 Август, 2021 16:22 6 130 80

Николай Витанов: България ударно внася COVID-19 от чужбина

  • николай витанов-
  • коронавирус-
  • пандемия

Българинът може да направи всичко, което усложнява живота му. И после търси, кой му е виновен

Николай Витанов: България ударно внася COVID-19 от чужбина - 1
Снимка: Нова ТВ

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 10 август 2021 г.

Вчера написах тук, че тази седмица ще е преходна. Понеже са препечатва тази сводка на доста места (в което няма нищо лошо) се надигна отново огромният, но очакван хейтърски рев. Тъй де, хейтъри мои, виждате ли днес какви са данните.

Това коментира във "Фейсбук" математикът Николай Витанов.

От мене да знаете - благоприятния сценарий е дестабилизиран (оня, дето беше с 1500 нови случая в края на август, ако хората на доцент Кунчев удържат). Сега вървим по неблагоприятния сценарий - хайде сетете се какво казах за числото там за края на август. Има и апокалиптичен сценарий, от който казах 2 числа с половин уста, за да знаят хората на първа линия, за какво да са готови. Защо ви пиша сега всичко това. Ами неблагоприятния сценарий казва - на 13 август - 800 нови случая на ден. Засега е стабилен, обаче имаме нариване на вирус от чужбина - масово се прибират заразени гурбетчии.

Могат ли да дестабилизират и неблагоприятния сценарий. Могат разбира се - българинът може да направи всичко, което усложнява живота му. И после търси, кой му е виновен.
Сега, след като припомнихме сценариите (тоест какво съм казал преди около месец, когато случаите бяха паднали до 16 на ден), да видим текущата ситуация. Най-напред картата за налагане на мерки. Там Бургас е ясен.

Очаква се да се присъедини и Варна и Велико Търново. А също и София град. И Пловдив се е засилил. С две думи, след тази преходна седмица, очакванията са за започване на постепенно затягане на мерките (ако от Министерството на здравеопазването си изпълняват собствения план). Гледайте тая карта и си мислете - къде беше налят вирус от чужбина с дълъг пас. Три от четирите области са ясни - там има голямо движение. Четвъртата обаче е ярък пример как ситуацията може да се дестабилизира с внос на вирус от чужбина.
Следва карта на риска.

Светофарите светят червено за 3 области. Едната е същата тая, дестабилизирана чрез внос. Другата е Пловдив, която се е засилила към ниво 2 на картата на МЗ. Вчера червено нямаше, но вие знаете вече, че седмицата е преходна. Има области, които са в зелено. Там обстановката е спокойна. По морето все още е в жълто, тъй, че и тази седмица летуването ще е спокойно при малко внимание - спазване на мерките, каквито са останали и нестоене много по места, където се събират много хора. Пак питат хората и пак казвам - на ресторант може да ходите, гледайте да сте в градината на ресторанта, не е опасно там.

Базовото репродуктивно число днес пак е над 1.3 Стойността е 1.332. Обхватът на заразата се разширява и ще се разширява, броят на активните случаи, на хоспитализациите и на случаите за интензивни отделения ще продължи да нараства. Смъртността също ще започне да се увеличава.

Индикаторите за смяна на тренда показват, че дифузното разпространение още го няма. Това, което става е, че никнат нови клъстери, доста от които са посадени чрез внос от чужбина. За страната индикаторът за смяна на тренда е 3.67 пъти под критичната стойност. Тоест, има още време, преди неприятностите да започнат по същество. Клъстерите никнат, но засега не могат да подпалят дифузното разпространение.

Това е за днес. Виждате, че нашият подход да следим ситуацията по области, а не за страната като цяло, дава добри резултати. Като гледате картата на риска, има 3 области, в които трябва да се внимава повечко, в другите още цари лятно спокойствие (където е зелено) или почти лятна спокойствие (където е жълто). не ви казваме - абе в страната ситуацията се влошава. Казваме - в тая област ситуацията е такава, в другата област ситуацията е такава и такава. И всеки може да си погледне къде е неговата област и да си вади заключенията какво да прави.
Използвайте тези дни до края на седмицата да си свършите някоя работа или да си починете.

Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.
А, да, има много въпроси за по-дългосрочни прогнози. Казал съм, че до края на септември прогнози с числа за повече от седмица напред няма да правя. Добре помните хейтърския рев, когато случаите бяха паднали да 16 на ден, а аз казах, че в края на август ще са 100 пъти повече на ден при благоприятно стечение на обстоятелствата и 200 пъти повече на ден, при неблагоприятно стечение на обстоятелствата. Вселената бе оревана от хейтърите. Аз реших, че горките хора реват, защото и те искат внимание, а аз с моите прогнози потискам изявите им. И реших да им отстъпя за 2 месеца сегмента за дългосрочни прогнози на хейтърите.

Хайде, ставайте от диваните, излизайте с имената си и правете дългосрочните прогнози. Хайде, че времето върви. Да тръгват ли децата на училище или да не тръгват. Какво ще става в болниците през септември. Какво ще става по морето през септември. Хайде, народът ви чака. направете суперпрогнози, изместете Витанов, че да си почине и той. Казал съм, който хейтър се прояви добре, лично ще го препоръчам да ме замести.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОВИД 19 ХАХАХА

    98 28 Отговор
    ТОЯ УДАРНО СИ ПРОСИ БОЯ

    Коментиран от #78

  • 2 Рошко

    61 21 Отговор
    Как искам и аз да ти вкарам една повече няма да ти трябват

    Коментиран от #74

  • 3 Трън

    90 23 Отговор
    Разкарайте това чучуло най накрая. Писна на всички.
  • 4 Канал 2001

    61 20 Отговор
    В десятката да те изхейтат тъпанар лъжлив !
  • 5 Коко

    54 16 Отговор
    Предлагам като видим този красавец мозък велик никой да не отваря статията и ще спрат да го показват.
  • 6 Иван

    43 14 Отговор
    Що не ходиш да си гледаш математиката там е твойта сила 2+2 или 3+3 такива неща остави медицината за други
  • 7 ГОСТ

    42 11 Отговор
    МИСИРКА.
  • 8 Майна

    39 13 Отговор
    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА ВСИЧКИТЕ ТИ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ...
    НЯМА НЕМАКАЗАНО ЗЛО.... ТЕЖКО ТИ
  • 9 Последния Софиянец

    42 13 Отговор
    Днес пак видях чичо му викам:Кажи на племенника си да млъкне че ще си изпроси боя!

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Предлагам

    45 17 Отговор
    Да намерим къде живее тоя луд! да го провисим с главата надолу от някой балкон.

    Коментиран от #16

  • 12 Винтанов

    43 14 Отговор
    ТОЯ УДАРНО ДА СЕ ИЗНАСЯ ДОКАТО ИМА КРАКА
  • 13 Делта Прогноза

    17 38 Отговор
    Витанов пак ви го каза. А моята прогноза е че тази седмица ще минат 1000 случая на ден, другата 2000 случая на ден.
  • 14 питащ

    44 13 Отговор
    До кога ще слушаме глупости на един матемик, да се изказва по медицински въпроси. Гешев, къде си бе недоразумение юридическо, да го озаптиш този и всички които всяват ненужна паника с предположения за разпространяване на едно заболяване. А Сербезова можа да тормозиш без да имаш никакво правно основание. Но ти въобще не разбираш от право.
  • 15 Дърт пръч

    33 6 Отговор
    Всеки ден от екрана блееше
  • 16 И аз се чудя

    31 11 Отговор

    До коментар #11 от "Предлагам":

    Аз се чудя как така никой не сподели до сега къде живее, телефонен номер нещо, така тоя да го потомозим както той ни тормози...
  • 17 волен сидеров

    27 6 Отговор
    Е И...КОЙТО ЩЕ МРЕ ДА МРЕ -КАКВО ЛОШО ИМА ДА УМРЕШ ...ДУШАТА ЖИВЕЕ И ЩЕ СЕ ПРЕРОДИ НА ПОДОБРО МЯСТО И ВРЕМЕ АКО СИ БИЛ С БОГ АКО Т НЕ СИ И СИ ЛЪГЪЛ,КРАЛ И Т.Н. ЕЕЕ ТОГАВА ДУПЕ ДА ТИ Е ЯКО
  • 18 Ххх

    27 11 Отговор
    Боклук!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 09090

    26 8 Отговор
    Много готин и свестен пич е тоя, да съберем пари за мумифицирането му?
  • 21 Бах.ти

    26 6 Отговор
    Мазния цър.вул, децата му сигурно са страшно горди да гледат как се навежда постоянно
  • 22 хаберих

    24 6 Отговор
    Николай Витанов: България ударно внася "COVID-19" от чужбина. Скоро ще се появи по магазините.
  • 23 стоян георгиев

    17 32 Отговор
    за съжаление витанов е прав чака ни нова трагедия по темата редвид морала и акъла на населението у нас.
  • 24 БОРУНА ЛОМ

    20 5 Отговор
    А КУНЧЕВ МАМАТА КЪДЕ Е?
  • 25 БРАВО

    22 7 Отговор
    Итебе да те внесът на топло скоро!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 КОВИД20

    21 5 Отговор
    Няма да го коментирам този.
    Гледах статистиката на заетите легла с Ковид пациенти.
    В Ямболската болница св. Пантелеймон лежащите са 50 - миналата седмица, 53 - тази седмица. Заразените се движат между 20 - 30 на седмица. Всичките да влизат пак няма да попълнят бройката.
    Не е трудно да се сетим какви са тези болни.
    А дали са здравно осигурени или аз им плащам престоя?

    Коментиран от #35

  • 28 Мама Миа

    19 4 Отговор
    Тези прогнози на боб или са правени ,ако не -то защо толкова математика има в една епидемия?Прекалено подредено звучи,все едно знаеш,че ще се включи поливна система в 8 ч.Или пак се пръска под час ,но не с вода?
  • 29 Истината Боли

    15 23 Отговор
    Витанов разлая психо антиваксърчетата. Даже е понамалил числата. Много по зле ще е. Делтата е в експоненциално нарастване - не че знаете какво е това неграмотните.
  • 30 даммм

    14 2 Отговор
    Няма а се плашите, носете си новите парцалки, бански на лалета, каквото имате. Кой оцелее оцелее, другите ще ги поминем с новата реколта жито.
  • 31 тиквата

    10 0 Отговор
    да се продържават 50 лв на пенсиите
  • 32 Зайко Байко многознайко

    18 3 Отговор
    Да си бере лайкучката лайкина тоя КАПЪТ ! Чети на обратно последната дума написана с главни букви на обратно, эащото ценэурата работи яко!
  • 33 Хм Хм

    18 4 Отговор
    Тоя освен да говори за себе си друго не знае. Айде у лево.
  • 34 Гост

    19 4 Отговор
    Ей, чучело, чети тук: “ Напрежение в Лондон! Антиваксъри нападнаха ….”! Прочете ли?! Дръпна ли ти се ла&йн&ото?!? Ще ти се дръпне, не, ами от устата ще ти излезе!
  • 35 Мама Миа

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "КОВИД20":

    Ако си карал Ковида,но сам в къщи (леко-тежко-каквото ти се е паднало в лотарията) ,никой не те регистрира,няма сертификат за преболедувал,няма свободно движение за теб ,а само рестрикции.Така че ,"лежиш" и взимаш QR-а и глей какъв живот,че само си викам -прозд народ!
  • 36 Мухаа,хаа!

    19 3 Отговор
    Абе народе.Спрете дори да отваряте страницата,щом му видите физономията,или фамилията.Нито четене,нито един коментар.Спира да носи стотинки,спират му изцепките.Няма да е доходоносен!И така трябва да ги елиминираме всичките експерти по тази тема.Игнориране,игнориране,игнориране! Когато видят че е с нула посещения и нула коментари,го пращат в трета глуха.

    Коментиран от #40

  • 37 Дърт пее..раст...

    12 3 Отговор
    Един път се мре ,Витанов.!!...Настройва населението против работещите в чужбина..Лека полека..,,Наривали вирус,,..гурбетчиите.!!!.На някои,плащат да кажат 5 глупости/Витанов/,а онези хора се борят за насъщния..
  • 38 Данни?!

    16 4 Отговор
    Данни от какво бе, експертен? От изфабрикуваните PCR тестове ли. Питам се освен да пишеш, дали можеш и да четеш?
  • 39 Иван

    22 3 Отговор
    Имам чувството ,че тоя се радва когато бройките се увеличават и хората боледуват ,само и само да каже;ех видяхте ли ,аз ви казах а вие сте хейтъри и ще мрете.Ясно е че има вирус и хората боледуват но не е нужно след като хората не те харесват да излизваш такава ярост.
  • 40 Дърт пее..раст...

    11 2 Отговор

    До коментар #36 от "Мухаа,хаа!":

    Точно,!!.Това,, за10 евро,ще дрънка,каквото му сведат..!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Витанчо

    10 4 Отговор
    Хич не ми дреме какви са прогнозите ти, какви вируси внасяме и какви изнасяме. На мен и преди не ми пукаше, а сега още повече не ми пука. Като почнете пак да правите глупости и да затваряте отивам на други места, както правех досега. Бъди здрав и нека вируса те заобикаля.
  • 43 Чети Витанов

    16 2 Отговор
    Закон за ваксинирането: Броят на заразените в една държава е право пропорционален на броя на имунизираните! Пример: Израел!
  • 44 Апел към можещи да го направят

    5 0 Отговор
    Съберете всичко казано от Николай Витанов и го публикувайте след 2 (две) години. Защо? За да се преброят останалите живи - стотина или 200
  • 45 Пепи

    11 1 Отговор
    Преди 2 седмици каза 3000 в края на август и аз написах, че лично ще ти звънна да те питам. Гледай да ги стъкмите на 3000 дотогава. Поздрави.
  • 46 Тъпако,

    5 0 Отговор
    помня какво гадаеше юли месец -на 30.08 -2000 болни,ако са по-малко ще те посетиха като Тошко Африкански.
  • 47 Стойко

    6 15 Отговор
    Истински експерт и не случайно бе математик на кризисния национален щаб! Досега откакто го познавам а то е от много години, Витанов няма грешна прогноза Човека ви предпазва вие xeйтите.

    Коментиран от #52

  • 48 Идват черни дни- смразяващи нощи

    4 10 Отговор
    Другари! Идва новата страшна КОВИД вълна в България с индийския щам! Миналия август 2020г.имаше между 18 и 25 души заразени на ден а сега над 500! Пред нас има 2 варианта - 1-ия е да се наложи нов пълен локдаун и да се ограничи взрива на болни и починали от Ковида а другия да останат либерални мерки и всеки сам да си преценява и пази! Ползата от втория вариант че така ще се минимализира изплащането на обезщетения на затворените бизнеси и заведения! А негатива е че ще се напълнят отново всички КОВИД отделения , много от работещите ще излязат в болнични и заведенията отново ще бъдат празни и без локдаун но без подпомагане защото не са затваряни.А тези които не се пазят ще сеят вируса сред близките си и така домакинствата ще бъдат ощетени за лекарства и медицински прегледи. Аз лично предпочитам втория вариант и всеки да се пази или да не се пази , както прецени.Да си работят кръчми, кафенета и чалготеки защото не сме длъжни от нашите данъци да им плащаме обезщетения. Да напомня че от миналата есен досега вируса отне живота на 18935 Български граждани!
  • 49 Centyrion

    15 2 Отговор
    Не чужбина,а ваксинираните разнасят и сеят Заразата ,Това ви е.целтв да затворите; отново държавата и да крадете през мерките,с които ще ни "спасявате "
  • 50 Аре

    11 1 Отговор
    Бе изчезни, на кого му пука какео мислиш ти
  • 51 гост

    10 1 Отговор
    ТРOЛOВE МAМOOOO ,ТРOЛOВE . ТИКВИТE CA ТУК И ПИШAТ КAТO ЗAМAЯНИ . НЯМA ДA ВЪРНEМ ТИКВAТA , CПOКOЙНO . ЖAЛКO , ЧE OТКРAДНAХA ТOЛКOВA МНOГO , ЧE CEГA CA КУПИЛИ ВCИЧКИ ТEЛEВИЗИИ , РAДИЯ , МИCИРКA , ДO ,МИCИРКA . ПOЛИТOЛOГ ДO ПOЛИТOЛOГ . МAТEМAТИК ДO МAТEМAТИК . ЩE УБИEТE ЗA ПAРИ ИКOНOМИКAТA ЗAРAДИ ИЗМИCЛEНA ПAНДEМИЯ . МEДИЦИНCИ ФAШИЗЪМ CE КAЗВA НA ТOВA .
  • 52 Да знаеш

    9 2 Отговор

    До коментар #47 от "Стойко":

    А коя прогноза му е вярна?

    Коментиран от #60

  • 53 МнениЕ Въпрос

    11 0 Отговор
    Как ще внасяме като всичко е КОНТРОЛИРАНО по границите, колега? За какво ги правим тези скъпи тестове? Нали имаме ваксинационни паспорти? Какво е това недоразумение, което се случва???
  • 54 Eй Капут

    13 1 Отговор
    Докога ще те показват. Ставаш по противен от Тиквата.
  • 55 Зайко Байко многознайко архив

    5 0 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?!
  • 56 Дофтора

    8 1 Отговор
    Вирус няма. Ако хванете прогресираща двустранна пневмония пийте малко аналгинче, аспиринче, чайчета и нещата ще се оправят до няколко дни.
  • 57 Хо хо хо

    2 0 Отговор
    Личи си че има стил Витанов но винаги ще бъде в сянката на Лозанов
  • 58 Дърт пее..раст...

    7 2 Отговор
    Всъщност,всички ,, експерти,казват през 10 Мин..,Ще стана адски страшно,ще мрем ,като мухи ще идат чужди ,щамове,,!!.И какво трябва да правим..??.Да умрем от ужас,страх,!??.Маски не помагат,ваксини ,още по малко..!!Какво да се прави??.Я,върви по дяволите!!
  • 59 Перо

    8 1 Отговор
    Дървеният КОВИД “професор” се базира само на прочетени в интернет медицински прогнози,а не на математически. След като няма нито едно постоянно,базово число и различна степен на заразяване при щамовете на коронавируса,различна посещаемост,от различни страни,нека посочи едно твърдо число болни,след месец,два,три, да му кажа браво. Математиката е точна наука,а дървения “професор” врачува с медицински изследвания и критерии! НОЩ е закрит,а тоя боклук стана измислен КОВИД “професор” и продължава да досажда с псевдоматематески “прогнози”.
  • 60 Перо

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Да знаеш":

    Нито една, защото не може да посочи цифра, а говори общи прказки,прочетени от интернет с медицински критерии!
  • 61 Миризливеца

    4 1 Отговор
    пак плаши хората!
  • 62 Българин

    4 0 Отговор
    Гадател Николайчо, какво стана с трите хиляди заразени в края на юли? Твоя интимен приятел Кунчев знае от сега числата до края на годината, а ти един път не можеш да познаеш! Време и ти да бъдеш хоспитализиран, но в лудница до края на живота ти.

    Коментиран от #65

  • 63 Учуден

    7 1 Отговор
    Сигурен съм, че във фейсбук има десетки хиляди коментари на хора, които са против мерки и ваксини, защо никога не пускате статии за тях, а само на този пълен идиот, плаща ли си или е роднина на някой

    Коментиран от #64

  • 64 Делта Гедон

    3 3 Отговор

    До коментар #63 от "Учуден":

    Интересно тия "хиляди от фейсбук" с какви бисери на мисълта ще ни осенят след като неизбежно Делтата мине през цялата им рода със съответните жертви ... Дали пак ще обвинят Бойко че "няма мерки и ваксини".

    Коментиран от #67

  • 65 Интензивното

    3 4 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Ами вместо краят на Юли ще са в краят на Август. Ама като не ви изнася статистиката вече била "нагласена" и си заравяте глават в пясъка.
  • 66 Веси

    1 3 Отговор
    Щрауси сте,страхливци затова не искате да знаете.Но това няма да ви предпази,не питай старило а питай патило.Аз знам какво “леко грипче”изкарах което едвам не ме отнесе.Не ви го пожелавам.Скоро една колежка,младо момиче на 24 се върна след Ковид и беше смазана буквално.Каза че никога не е очаквала такъв удар.А тя ни се смееше на нас,вече не се смее!

    Коментиран от #73

  • 67 Човек от щаба

    6 0 Отговор

    До коментар #64 от "Делта Гедон":

    Правилно го казваш "неизбежно". С какво допринася тоя пудел тогава? Имал 3 варианта 1000, 1500 или 2000 заразени. Ето аз правя дългосрочна прогноза. Догодина юни-юли ще са 50, 100 или 150 на ден. Това прави ли ме професор, помага ли на болниците? Или е една безсмислена статистика.
  • 68 Имунолог

    1 7 Отговор
    Масова ваксинация на всички, това е спасението. Другото е хейтърски рев и простотия.

    Коментиран от #76

  • 69 Олигофрен

    2 1 Отговор
    Олигофренията се задълбочава МООТОМАТИКОТ СКРИЙ СЕ
  • 70 Мизантроп

    3 1 Отговор
    ЕЙ, ......., ЩЕ ТИ..............МИНА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ, ................!!! ОЧАКВАЙ!!!
  • 71 психо

    3 0 Отговор
    тоя е с 17 поставени ваксини
  • 72 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Земята ли е лудницата на Вселената?
  • 73 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "Веси":

    Те много са минали леко грипче,ама никой не ги пита и те не се хвалят.
    Важното е,че едно тарикати сега въртят на малкия си пръст една маса от балъци и си правят с тях каквото си поискат.
  • 74 toni

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    как е връзката с компа ?
  • 75 БРЦК

    1 0 Отговор
    Изрод защо дишаш
  • 76 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Имунолог":

    Запиши се при нас . Извършва се без лубрикант издаваме док . за ваксата
  • 77 дядо

    0 0 Отговор
    Ако бях по млад, щях да го намеря и да го спукам от бой.
  • 78 1917

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОВИД 19 ХАХАХА":

    Вкарайте му една аннална ваксина, за да мирася!
  • 79 Г-н Монов, обещах те да, заведете дело

    0 0 Отговор
    Срещу Витанов?? Какво става, този ПСИХАР продължава да Опсихясва Народа!! Този е луд за връзване има някаква Мания!! Мисли се за Врачка, Пророк, НЕЕ редовен!!!
  • 80 Витанов гарантирам ти,

    1 0 Отговор
    Че ще те бият. Само чакай. Хората полудяха и такива като теб и неофашистите медици, Кантарджиев, Ангелов, Мутафчийски и сие ще лапате горещия картоф, койтоо хвърляте на хората.