11 Август, 2021 18:55 9 233 17

Това се случва с тялото, ако тичате по 30 минути всеки ден

  • тичане-
  • тяло-
  • здраве-
  • промени

Вижте промените, които ще ви преобразят

Това се случва с тялото, ако тичате по 30 минути всеки ден - 1
Снимка: shutterstock

Мнозина са наясно с предимствата на ежедневното бягане. Какво точно се случва, ако го практикувате всеки ден?

Вижте промените, които настъпват в тялото, при положение, че извършвате това действие ежедневно.

Като начало всяко бягане с ускорено темпо провокира лек стрес - в малки дози е необходимо да се мобилизира тялото. По този начин се повишава нивото на ендорфин, което ще ви накара да се чувствате по-весели и ще сте ефективни на работа.

Бягането е полезно и за стомашно-чревния тракт.

Естествено, ежедневното бягане има положителен ефект върху ставите, сухожилията и мускулите. Те веднага се адаптират към физическата активност.

След месец ежедневно тичане ще усетите, че всички горепосочени процеси ще станат още по-изразени. Освен това ще свалите няколко излишни килограма поради детоксикацията на тялото.

Не мислете, че колкото по-дълго бягате, толкова по-добър ще бъде резултатът. Необходимо е да тренирате около половин час - това време е повече от достатъчно за здравословното функциониране на тялото.

Също така няма нужда да бягате твърде бързо. Джогингът е много по-ефективен и по-безопасен за начинаещи, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ветрогонци

    24 5 Отговор
    Безмисленотп бягане е страшна тъпотия, ходенето е полезно!
  • 2 Сексът

    18 1 Отговор
    дава същия резултат.
  • 3 Лост

    29 2 Отговор
    Неотварянето често на хладилника също има ефект. А бягането при по пълните и възрастни даже може да доведе до травми на ставите.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 гост

    6 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: По този начин се повишава нивото на ендорфин, - ако не греша , ендорфинът се отделя от тялото по време на силна болка / при травма / и е временно ?
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    32 2 Отговор
    Чудно колко години живее заека и колко костенурката ! Явно няма кой да им каже за ползата от бягането !
  • 6 Bxbdb

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    При повечето хора бягащи редовно с години им се износва хрущяла на коляното и започват болките и процеса е необратим .Например професионалните футболисти след края на кариерата им ( която приключва още в млада възраст )колената ги счупват от болки .
  • 7 .......

    13 1 Отговор
    ПЛУВАНЕ ИКОЛОЕЗДЕНЕ Е ПО ПОЛЕЗНО ,СЛЕД ГОДИНИ ТИЧАНЕ СЕ ИЗНОСВАТ СТАВИТЕ
  • 8 сила

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лост":

    А ПРИ ДЕБЕЛАНИ И МЪЖЕ С РОЗОВИ ЧОРАПОГАЩНИЦИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СПОНТАННО ПОВРЪЩАНЕ У СЛУЧАЙНИ РАЗХОЖДАЩИ СЕ НЕВИННИ ГРАЖДАНИ.....
  • 9 Дрън

    13 3 Отговор
    Най-полезни са бързото ходене и качването по стълби.Тичането е за слаби хора в добра спортна форма с добри маратонки от 200лв и нагоре
  • 10 очевидец

    7 1 Отговор
    Еха, нали си спомняте '' откривателя '' на бягайте за здраве,.. ами той починал от разрив на сърцето,.. Така, че ако не си спортист,,, не се опитвай
  • 11 туй то

    7 4 Отговор
    30 минутното сутрешно бягане дава на един здрав организъм всичко . Не говорим за гонене на високи спортни резултати , просто 30 минути сутрешен крос в леко и средно темпо , и правилно дишане.Някой каза износва ставите , нищо подобно , към ставите , които по принцип са най слабо кръвоснабдени , се насочват повече хранителни вещества , посредством редовният увеличен кръвоток . Повечето хора с проблеми в ставите , никога не са тренирали , с наднормено тегло , заседнал начин на живот ,неправилно хранене , тютюнджии и бираджии .

    Коментиран от #14

  • 12 Джо Гинг

    2 2 Отговор
    Мани бегай.
  • 13 чико

    3 2 Отговор
    бягай,тичай,влакът си заминава
  • 14 Луд

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "туй то":

    Браво за коментара.Но,бягането наистина е за слаби хора.Мъж над 100 кг и жена над 70 по-добре да върти на велосипед.Бягането е хубаво ,но ако го започнеш от 20-25 годишна възраст и си поддържаш формата.40 годишен 120 кг мъжкар ро-добре да избере нещо друго.И това в статията с 30 мин бягане всеки ден за начинаещ ,че е равно на ритуално харакири.Аз бягам 4 пъти в седмицата и тренирам тежести 3 пъти.Няма ден в който да не тренирам.80 кг съм и ви казвам ,че фитнеса е подходящ за 99 процента от хората,но бягането е друга бира.

    Коментиран от #15

  • 15 туй то

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Луд":

    Ако започваш да бягаш на 20-25 години си безвъзвратно закъснял , но все още нищо не е загубено. Бяга се от ранна детска възраст , и още тогава трябва да го заобичаш. Тежести и щанги до 35-40 години, след което единственото което трябва да правиш е да редуцираш теглото надолу , всеки килограм повече е грях , тренираш с повече повторения и по малки тежести за издържливост , коремни преси , и бягането е чудесен начин , боксовите тренировки топят много телесна маса . Зависи много от типа костна система и конструкция на тялото. На тези с масивна костна система, и мускулатура бягането им е мъка , и те го пропускат.

    Коментиран от #16

  • 16 Луд

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "туй то":

    20-25 години е горната граница.
  • 17 Софянец

    0 0 Отговор
    Ше го търсите Бате,прости селяни и комунета