Last news in Fakti

30 Август, 2021 18:30 4 278 67

Расте натискът върху неваксинираните срещу COVID-19

  • ваксинация-
  • гърция-
  • франция-
  • протести-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • мерки-
  • ограничения-
  • натиск-
  • пандемия-
  • европа

В Европа натискът върху неваксинираните расте. Те се натъкват на все повече ограничения.

Расте натискът върху неваксинираните срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Европа неваксинираните срещу COVID-19 постепенно се натъкват на все повече ограничения, а така се увеличава и натискът за имунизация. Правителствата стигат до извода, че единствено една по-динамична ваксинационна кампания може да прекърши надигащата се нова вълна в резултат от Делта варианта.

Какви са ограниченията в Гърция?

В Гърция от 13 септември нататък във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кафенетата и нощните клубове ще се допускат само ваксинирани и преболедували. Същото важи за достъпа до стадиони и спортни зали, като и туристите са длъжни да спазват ограниченията. От 1 септември в Гърция ваксинацията ще бъде задължителна за всички, които работят в системата на здравеопазването и в аптеките. Който няма сертификат за поне първа доза от ваксина срещу COVID-19, ще бъде освободен от работа и няма да получава заплата. Гърция обаче не е първата страна, която въведе това правило. В Италия то вече е в сила: там работещите в здравния сектор са задължени да се ваксинират. В Гърция в момента се дискутира и разширяване на задължителната ваксинация върху други професионални групи: военнослужещите, полицаите, пожарникарите, общинските служители. В рамките на ЕС Гърция се превърна в държавата, която въвежда най-сериозни ограничения за неваксинираните срещу COVID-19. Срещу строгите правила обаче възникна и сериозна съпротива: вчера само в Атина протестираха близо 7000 души.

Каква е ситуацията във Франция?

Във Франция още преди месец въведоха ограничения: на културни мероприятия се допускат единствено ваксинирани, преболедували или хора с актуален отрицателен тест. Същото важи и за самолетните полети и пътуването с влак на дълги разстояния. Моловете и ресторантите в страната също изискват представяне на здравен паспорт със съответните доказателства, макар че не всички следят особено строго дали изискванията се спазват. Да средата на месеца всички работещи в болниците и в домовете за хора в безпомощно състояние във Франция също трябва задължително да се ваксинират. А президентът Макрон дори оповести, че навярно ще има още ограничения за неваксинираните. През изминалите седмици по-строгите мерки дадоха сериозен тласък на ваксинациите. Те предизвикаха и улични протести, но според допитванията повечето французи подкрепят ваксинациите.

Мерките в Белгия и Швейцария

В Белгия 68,4% от хората вече са ваксинирани, но между отделните региони все още има големи разлики. Във Фландрия и Валония броят на ваксинираните е висок, в Брюксел обаче на имунизация са се подложили едва 54 на сто от хората. Ето защо облекченията, които влизат в сила от 1 септември, няма да важат изцяло за Брюксел, където кафенетата и ресторантите са длъжни да затварят по-рано от обичайното. Властите се надяват, че това ще увеличи мотивацията на хората да се ваксинират. Дори се обсъжда налагането на забрана за посещение на ресторант от неваксинирани. В Швейцария хората без ваксинация също нямат достъп до голяма част от обществения живот. От утре всички, които желаят да посетят ресторант, бар, фитнес-студио, музей, зоопарк, концерт, театър или кино, са длъжни да представят сертификат, че са ваксинирани, преболедували или имат актуален отрицателен тест. Това важи само за закритите помещения. Същевременно Швейцария отменя безплатните COVID-тестове. От октомври нататък всеки, който се подлага на тест за инфекция с коронавирус, ще носи сам разноските за това. Подобно правило бе прието и в Германия: от 11 октомври бързите тестове за установяване на инфекция с коронавирус вече няма да са безплатни.

Как е в Испания и Португалия?

Испания е сред държавите с най-висок коефициент ваксинирани в ЕС - 67%. В тази страна има една особеност: много млади хора се боят да не заразят по-възрастните рискови групи и затова бързат да се ваксинират. Поради високата безработица в Испания доста млади хора са принудени да живеят в общи домакинства с по-възрастните поколения. В Португалия също вече са ваксинирани 67% от хората. Някои наблюдатели смятат, че желанието на хората да се имунизират рязко се е увеличило след опустошителния ръст на новите зарази и смъртните случаи в началото на годината. В регионите с най-опасна пандемична обстановка португалците също въведоха задължение да се представя имунизационен паспорт при влизане в закрити помещения като ресторанти или обществени сгради.

Само за сравнение: в САЩ вече напълно ваксинирани са над 170 милиона души или 53% от населението.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой не ще

    7 80 Отговор
    Заразни мангъри

    Коментиран от #11, #14

  • 2 Амаа...

    88 4 Отговор
    След като ваксинирания разпространява вируса защо задължават лекарите да се ваксинират не разбирам?!

    Коментиран от #56

  • 3 Мислещ

    66 5 Отговор
    Това трябваше да ме убеди как да се "застрелям" е в реда на нещата ли? Мм, не, тъкмо обратното (Доколкото има накъде повече). Отпор до дупка!
  • 4 Теглете

    35 1 Отговор
    капитала и бегом в България.
  • 5 Ограничавай мангъра

    5 51 Отговор
    Вкарай го в затвора. И него и майка му.
  • 6 Кочиаш.

    54 2 Отговор
    Никаква ваксина няма да ходя на ресторант така само ресторантите ще загубят клиенти от което ще намалят и приходите им а от там и заплатите ми.
    Когато някой ми прави гадно да му се направи 20 пъти по-гадно само това е начина за саморазправа с наглите шебеци а те са безброй.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Напиши коментар

    4 55 Отговор
    Всички мангъри в обща килия.

    Коментиран от #48

  • 10 Драйфус

    2 29 Отговор
    Ко ше ходят да ми сеят разни чумави.... Да си стоят с група у тях и да дишат чрез задниците си.
  • 11 интересно

    59 6 Отговор

    До коментар #1 от "Никой не ще":

    Умнико запази изводите за себе си. След като живеем в уж "демокрация" най демократичното е всеки сам да вземе своето решение, да се ваксинира или да не се ваксинира, а натискът в полза на ваксинирането е всичко друго, но не и демократично действие.

    Аз примерно никога няма да се ваксинирам ако ще вратите адови да се отворят. Няма сила на света която да ме принуди да го направя.

    Ти, какво си се разревал, нали си се ваксинирал, теб ваксината те "пази" ще си безсмъртен като Маклауд. За нас не бери грижа ние си поемаме риска.

    Само не знам, какво е обяснението ти когато и ваксинираните мрат от Ковид ?

    Коментиран от #21

  • 12 Гого

    43 5 Отговор
    Хаха стадо от милиони дори милярди глупендъри ваксинирани или по точно чипирани и който не е удобен щърак копчето и инсулт ….

    Коментиран от #33

  • 13 Mangurtown

    4 56 Отговор
    Да направим един град за неваксинирани мангъри и да го наречем Мангъровград. Там да си го предават един на друг да си изкашлят дробовете във фонтана на мегдана.

    Коментиран от #18, #23, #25, #60

  • 14 1989Г

    56 0 Отговор

    До коментар #1 от "Никой не ще":

    ПЪК СДС НИ РАЗКАЗВАХА КОЛКО Е ХУБАВО В ЕМОКРАЦИЯТА И НЯМАЛО НАТИСК ИМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА НА СЛОВОТО ПЪК ЗА 32Г.ФАШИЗЪМ НЕМОЖАХ ДА ПОЧУВСТВАМ ДЕМОКРАЦИЯТА ЩО ????????
  • 15 xxььььььь

    27 3 Отговор
    ще се валсинирам когато докажат че ваксинираните не разнасят зараза
  • 16 интересно

    45 2 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Помечтай си. Ти май не знаеш, че гладът е по страшен и от тока.
    Ти ли ще спреш неваксинираните да отидат да си напазаруват? Интересно ми е да те видя храбрецо. Да не ти хвърчат парцалите из въздуха все едно ураган те е отнесъл?
  • 17 Грульо

    33 1 Отговор
    Няма да ходим на ресторант и мач. И на кино и мол няма. :D
  • 18 Мислещ

    45 3 Отговор

    До коментар #13 от "Mangurtown":

    Като се има предвид, че антиваксърите сме 80%, няма ли да е по-лесно направо вие да се изнесете към Китай или Северна Корея?
  • 19 Шопо

    28 1 Отговор
    Фашисти !!!
  • 20 Абе...

    28 5 Отговор
    Трябва всички да се ваксинират това целят на всякъде .Затягат обръча за неваксинираните като не им оставят избор.Щом и заплатите взеха да спират смятайте за какво става дума.Ще им спрат достъпа и до хранителните магазини.

    Коментиран от #26

  • 21 Притежател

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "интересно":

    Точно казано +++
  • 22 робът

    36 0 Отговор
    така, или иначе ще мре!поне да не е без бой!
  • 23 Айде да

    35 2 Отговор

    До коментар #13 от "Mangurtown":

    отцепим,вас ваксинираните шилета,че сте в пъти по-малко,пък и по-бързо да ви слагат новите дози...
  • 24 ххе

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Да не си от Дановото коляно;честен ционисте?Думите ти са точни като снайпер!Обаче в тях няма и следа от любов към ХОРАТА!Нека Бог изпълни сърцето ти с любов към самия теб и към човеците!
  • 25 интересно

    25 2 Отговор

    До коментар #13 от "Mangurtown":

    По скоро вие ваксинираните сте за един град. Мнозинството са неваксинирани, но така е човек, който е позволил да му го н@бият и при това се подписал, че няма претенции за последствията после няма оправяне. До 5 години сте пътници.

    Коментиран от #55

  • 26 интересно

    20 0 Отговор

    До коментар #20 от "Абе...":

    И тогава вече ще настане анархията, а тя не може да се контролира ни от армия ни от нищо.

    Коментиран от #28

  • 27 Ковидарите

    35 0 Отговор
    Двамата най-верни слуги на Ковидарите Мицотакис и Макрон в бясна надпревара помежду си, кой е по по най- лоялен на господарите!

    Коментиран от #31

  • 28 Абе...

    26 0 Отговор

    До коментар #26 от "интересно":

    Нещо трябва да стане.Нещо трябва да се случи за да се спре тази лудост.Иначе нещата отиват от лошо към по лошо.
  • 29 Бъди спокоен!

    25 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Ганчо ще си намери някой ваксиниран, който ще му купува цигари и пиячка. А по лъскави ресторанти и без това не ходи, има достатъчно капанчетата, където не питат как си с ковида.
  • 30 Васил

    3 32 Отговор
    Много ясно заради неваксинираните Бай Ганьовци ще носим маски до 2030 че ги било страх загинали били двама алооооооо шушляци от алкохол и цигари са загинали поне 3-4 хиляди от началото на годината

    Коментиран от #34

  • 31 Да ти кажа ли

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ковидарите":

    Най-новото.Мицотакис вече е решил да не се
    допускат неваксинираните и по супермаркетите.но забраната ще я пусне януари или февруари месец.Всички гърци го знаят вече.Мълвата се носи бързо.

    Коментиран от #36, #37

  • 32 😷😷😷

    26 0 Отговор
    В тази връзка, като казват преболедували, защо гражданите не могат да доказват това с изледване за антитела, а задължително трябва да са минали през месомелачката на "здравната система" !?!? Къде е логиката, щом някой може да се легитимира, през тест, "игла" защо да не може и през изследване за антитела! Изкаралите, но неотразени са реално най-дискриминираните, авсъщност вероятността пак да се заразят е по-малко от 1%, най-ниска от всички !

    Коментиран от #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 факт

    17 1 Отговор

    До коментар #30 от "Васил":

    Никой не може да ме накара бе г@пак плоскочел.
    И до 2100-ната ще ходиш с маска от гроба ясно ли ти е мухъл дебел
  • 35 АБВ

    1 7 Отговор
    Браво само така
  • 36 Ковидарите

    17 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да ти кажа ли":

    При този мизантроп нищо не ме учудва и изненадва! Безхарактерните овчегърци, ще разберат, как ги гърчи чак, като се събудят жигосани със 🔯 на челото!
  • 37 инте

    18 1 Отговор

    До коментар #31 от "Да ти кажа ли":

    И кой ще спре народа да пазарува ?
    Да не стане отново да пламнат като преди няколко месеца от народното недоволство и този Мицо цицо да изхвърчи като тапа от властта?
  • 38 Аааа

    7 6 Отговор
    Всички трябва да бъдат чипирани !!!
  • 39 Гърците

    19 2 Отговор
    са като овце.Живея от много години в Гърция.Всичките ми познати са гърци.Всеки вдига рамене и казва: филе не искам,ама нямам друг избор и се ваксинират.Ваксинирах се и аз.Нямах избор.Трябва да живееш там за да разбереш .... хората не искат.Просто ги принуждават.Това е истината .
  • 40 Мда

    24 0 Отговор
    Като ще задължават, да си поемат отговорността за странични ефекти и смъртни случаи, ама за това май нямат топки.
  • 41 Варненец

    24 0 Отговор
    А, споко, като им се опразнят магазините и заведенията, сами ще скочат да се премахне това. Няма да се ваксна, ще си пазарувам онлайн, за ресторантите и хотелите не ми дреме.
  • 42 СЛОНА

    25 1 Отговор
    САМО БУНТОВЕ И ТЕРОР ТРЕБА СРЕЩУУ ВСЯКА СЛЕДА ОТ НАСИЛСТВЕНА ИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ!!!
    ХОРА СПРЕТЕ ДА ХОДИТЕ В ТЕЗИ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ ДЕТО ПРЕДЛАГАТ ВАКСИНИ И НЕ КУПУВАЙТЕ НИЩО ОТ ТЯХ
    ТОВА Е ИСТИНСКИА НАЧИН ЗА СПРАВЯНЕТО С НАСИЛИЕТО И САНКЦИЙТЕ
  • 43 СЛОНА

    15 1 Отговор
    КАЗАХА ЧЕ ЧИПОВЕТЕ ПРИСТИГАТ .,ДА ВЯРНО Е ВСЕКИ ВАКСИНИРАН КАТО ПРЕМИНЕ ПРЕЗ СКЕНЕР ОТЧИТА МИКРО ЧАСТИЦИ НА АЛУМИНИЙ В ТЯЛОТО ДО 6 МЕСЕЦА
  • 44 Дискриминиран

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "😷😷😷":

    Аз съм от тази многобройна група- изкарали Ковид19 у дома, но без ранен тест, който да го потвърждава. След като оздравях, си направих най-различни изследвания, имам антитела и вече 4 месеца следя състоянието си. Нямам оплаквания, чувствам се добре. Спазвам мерките. И защо да нямам правата на ваксинираните, и на тези с положителните тестове?
  • 45 въобще

    5 0 Отговор
    не ме интересува.Аз съм си в къщи.
  • 46 Др.костов

    6 0 Отговор
    Така ще е докато на власт е ,,шефо,, на срзи и ,,аверите,, му от мз махайте го веднага
  • 47 ЕВРО НЮЗ

    12 2 Отговор
    Търсете за информация познати които живеят по света. Това което четете тук няма нищо общо с истината.. Аз мога да гарантирам за Италия.. Всичко написано е с цел манипулация да ви плашат и се бодете.. Италианския рапър FEDEZ има договор за 15 милиона евро в пропагандната кампания.. Смятайте за какво става въпрос.
  • 48 За пореден път

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Напиши коментар":

    Питам, рожбенце ненагледно мое, които имат противопоказания за ваксиниране какво ще ги правите? Пред наказателния взвод ли ще ги изправяте? И каква е медицинската, повтарям - МЕДИЦИНСКАТА логика в подобни ограничения, след като и ваксинираните разпространяват вируса? Ей така се раждат конспиративните теории и така печелят все повече последователи - с малоумни решения на малоумни политици.
  • 49 Мнение

    11 1 Отговор
    Съобщава се за много повече заразени с ковид 19 СЛЕД като са били двойно ваксинирани, отколкото за повторно заразени СЛЕД изкарано боледуване, причинено от вируса. Знаем за единични такива случаи. Защо не показват статистически данни със сравнения? А ние сами ще си направим изводите.
  • 50 КО ВИД 18,99

    4 0 Отговор
    Расте, но не Старее!
  • 51 Християнин

    13 1 Отговор
    И ще принуди малки и големи бедни и богати свободни и роби да си турят на дясната ръка или на челото белега на звяра и който откаже няма да може да купува и продава - из откровение на свети Йоан за Апокалипсиса и белега на звяра отпреди 2000 години описва плашещо точно какво ни чака ….
  • 52 Moderna

    10 0 Отговор
    и натиска на наночастиците нараства на всеки 3 месеца !
  • 53 Мхм

    2 0 Отговор
    Страхотно!
  • 54 Знаем,че

    17 0 Отговор
    има вирус, има тежко изкарване на ковид 19, има и смърт. Но ще отрече ли някой, че има и много манипулации? Случайно ли много лекари не се ваксинират? Какво знаят те? И как ще се чувстват тези, които не са съвсем почтени, след време, когато истината излезе?

    Коментиран от #58

  • 55 Мангърград

    1 14 Отговор

    До коментар #25 от "интересно":

    До 50 години сме пътници хаха. Вие мангърите тази зима.

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ЕВРО НЮЗ

    12 1 Отговор

    До коментар #54 от "Знаем,че":

    Имам 4-5 познати починали, от които братовчед на баща ми. Познати които го изкараха. Аз носих продукти пред вратата на болно семейство, които се лекуваха в къщи..... Познавам хора от 12-15 години и виждам промените които настъпиха след ваксата.... За нищо не света няма да позволя някой да посегне с това нещо на децата и внуците ми.. ЩЕ МУ ПРЕГРИЗА ГЪРЛОТО КАКВОТО И ДА МИ СТРУВА..
  • 59 интересно

    10 2 Отговор

    До коментар #55 от "Мангърград":

    Явно си от живите мъртви. Успех с ваксината. Ще си щастливец, ако от тези 50 години, за които говориш доживееш дори 5. Успех.

    Коментиран от #66

  • 60 Mutanttown

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Mangurtown":

    В другия град мутантград да си разменяте мутациите си.
  • 61 Абе тука много

    7 2 Отговор
    Тъпи фашизоидни ваксари, не знаат че ваксинираните също се заразяват и произвеждат мутации.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 СЛОНА

    1 2 Отговор
    ПРЕДЛАГАМ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ДА ЗАПОЧНАТ ОТПЕЧАТВАНЕТО НА НА ВАКСИНАТА И covid19 на всеки отрязък от рулото...!!!
  • 65 иво

    1 3 Отговор
    АНТИ- ВАКСЪРИТЕ ДА МРАТ , АКО ИСКАТ ! АЗ СЕ ВАКСИНИРАХ и ОБЕЗПЕ4ИХ ЖИВОТА И НА БЛИЗКИТЕ СИ !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 хихихи

    0 0 Отговор
    Няма проблем, човек може да преживее липсата на ресторант, бар, фитнес-студио, музей, зоопарк, концерт, театър или кино. Също и смарт часовник не ни е нужен, както и ваучер за 20 лева във веригите.

    Други идейки?