Last news in Fakti

14 Септември, 2021 22:30 4 512 8

Никога не заспивайте в тази вредна поза

  • сън-
  • заспиване-
  • поза за сън-
  • здраве-
  • вредно

Сънят по корем пречи на човека да диша пълноценно и води до болки в редица части от тялото

Никога не заспивайте в тази вредна поза - 1
Снимка: shutterstock

Специалисти от американската клиника "Майо" анализираха дузина пози за сън и стигнаха до извода, че спането по корем е най-вредното от всички други позиции. Ако е възможно, хората трябва да променят навика си.

Американските експерти са направили много изследвания. Резултатите били потискащи за тези, които обичат да спят по корем. Както се оказа, по време на сън в тази позиция човек не може да диша пълноценно, като резултатът е намаляване на кръвообращението.

Установено е също, че след такава „почивка“ често има болки в гърба, шията и крайниците. Това се дължи на нарастващото натоварване на гръбначния стълб.

Не по-малко интересни бяха и резултатите от дневния сън. Установено е, че почивката в средата на деня е не само вредна, но и сигнал за развитието на сериозни заболявания. Склонността към дневен сън се наблюдава особено при хора с болестта на Алцхаймер.

Има и други възможни заболявания, които правят човек сънлив и по-малко продуктивен през деня. Хората с различни проблеми никога не биха пропуснали възможността да спят през деня, освен това те често са по-активни нощем.

Поради дневния сън почивката през нощта страда. Според учените здравите хора не трябва да имат желание да спят през деня. Сънят през деня спира да е полезен на около 7-годишна възраст. Подреждането на почивка в средата на деня е допустимо само за деца и възрастни хора, които често имат нарушен дневен режим.

Въпросът с нарушаването на нощния сън трябва да се вземе сериозно, тъй като липсата му може да причини сериозно заболяване или рецидив. По-добре е да пожертвате дневния сън в полза на нощния, за да останете здрави и енергични, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Си ган

    8 1 Отговор
    Любимата ми поза за сън..

    Коментиран от #3

  • 2 Алфа Вълкът

    10 18 Отговор
    По корем спят само Евгени Минчев, Азис, Кирил Петков, Асен Василев и подобните им жендари. Както и Бойко Рашков, ама последният щот като се напие и де го сварят законите на гравитацията!

    Коментиран от #4

  • 3 Алфа Вълкът

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Си ган":

    Ох котьо, ша има гернен компрес!
  • 4 Behemoth

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    Е ,че нали Тиквата беше по тумбак на калъчката на снимките...
  • 5 √(n&Варна)

    4 0 Отговор
    Пробвайте се да заспите на челна стойка и тогава коментирайте!
  • 6 Въпрос

    11 0 Отговор
    Ако работя първа смяна и ставам преди 4 сутрин, като се върна от работа в 2 следобед и дремна за час, това значи ли, че имам Алцхаймер или друго сериозно заболяване?? При все, че гледам малко дете, което преди 22:30 не заспива, тоест аз лягам в 23:30 и ставам преди 4:00. Та да питам, имам ли някаква болест??
  • 7 Виталия Р.

    3 0 Отговор
    Абе маТрачева закъсняла си с писанието, оотдавна само така спя!
  • 8 3663373838

    2 0 Отговор
    Съня когато е да е си остава единствения полезен щит за организма да се възстановява.Спа винаги като мо се доспи,денем нощем следобед предиобед,тия приказки че съня пречи на здравето ,пишете им на трудовите наркомани,работохолицолиците дето ги е страх да остват самички без хора.