17 Септември, 2021 11:11 4 131 9

Как да се справим с паник атаките?

  • паник атаки-
  • дихателни упражнения-
  • медитация

В зависимост от емоционалното ни състояние, се променя и ритъмът на дишането ни

Как да се справим с паник атаките? - 1
Снимка: Shutterstock

Константин Драгов е национален координатор и първият български инструктор към „Изкуството да живееш“ - международна организация, имаща за цел да помага на хората в тяхното личностното развитие, самоусъвършенстване на емоционално, духовно и физическо ниво. Чрез своите дихателни техники и инструменти, фондацията учи на любов и грижа към самия себе си. А това е сигурният път към успеха.

Често забравяме за самите нас, заради забързания и натоварен начин на живот, който водим. Оттук следват психическа нестабилност, чувство на депресия, умора на тялото, тревожност или нервност. Константин Драгов, споделя, че за последните две години броят на страдащите от паник атаки се е увеличил драстично, а сред тях има дори деца.

Медиите и социални мрежи, също допринасят за тази тревожна статистика чрез негативните новини и черна хроника, които ни заливат ежедневно.

Как да подобрим и възстановим психическото си здраве? Човек е здрав, когато е в баланс със себе си и когато има контрол над своите емоции. Тогава е свободен е от стреса и зареден с енергия.

Какъв е начинът да се постигне вътрешен баланс - въпросът, който много хора си задават?

Редовна медитация по няколко минути на ден и дихателните упражнения много помагат. По този начин вероятността да бъдем жертва на паник атака е минимална. Чрез този вид упражнения, повишаваме жизнената си енергия и преобразуваме отрицателните емоции в положителни. Константин Драгов съветва менталната грижа да е всекидневна: “Хубаво както си мием зъбите сутрин и вечер и имаме дентална хигиена, така да имаме и ментална хигиена и всеки ден да практикуваме по няколко минути на ден дихателни упражнения. Това ще направи огромна промяна в начина, по-който се чувстваме.

Силата на дихателните техники

В зависимост от емоционалното ни състояние, се променя и ритъмът на дишането ти. Нервността и яростта водят до ускорена дихателна активност, а когато сме в покой вдишването се извършва много по-умерено и спокойно. Благодарение на техниката Сударшан крия, „Изкуството да живееш“ създава баланс във връзката между дишането и емоцията. Техниката ни учи как да дишаме правилно. Така получаваме самоконтрол над емоциите и съзнанието си. Над 80% от емоционалните и физически токсини, могат да бъдат елиминирани чрез дишането. Повечето хора използват едва 35% от капацитета на белите си дробове. Изводът е, че не сме запознати как да използваме много повече. Когато се научим да дишаме правилно и да се грижим за потенциалния капацитет на дробовете си, ние създаваме самоконтрол, благодарение, на който пречистваме горепосочените токсини. В нас изчезват чувства, като тревожност, тъга и ярост. Повишава се и нивото ни на концентрация и енергия. Пълноценната медитация е, когато успеем да се „откъснем“ от света и да постигнем състояние на пълен покой. За да получим това състояние, трябва да се изгради правилна техника.

„Изкуството да живееш“ преподава два вида техники – едната е дихателната, а другата е медитация чрез специфичен звук, наречен мантра, чрез която потъваме в дълбоко състояние на медитация.

Константин Драгов споделя, че интересът към медитациите е все по-голям, все повече хора обръщат внимание на своето здраве, емоционално състояние, начин на хранене и спортуване. Според него пандемията е накарала голяма част от хората да се замислят за своя начин на живот и да го променят. Всичко това, което се случва, е причина да се пробудим и да разберем, че без грижа за самите нас, няма как да водим пълноценен, здравословен и щастлив живот, нито на работното си място, нито в дома си!


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някойситам

    17 0 Отговор
    Та освен реклама, така и не видях отговора на основния вьпрос на тази статия.

    Коментиран от #3

  • 3 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някойситам":

    В първия коментар пише как...

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 4 А така

    4 0 Отговор
    Пак нула
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сила

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    ПИШЕШЕ.....прованса е сила,само му дай малко власт
  • 8 Знаем я

    2 0 Отговор
    тази "световна" организация. Това са продавачите на илюзии. Четиво за плиткоумни наивници.
  • 9 По-добре

    1 0 Отговор
    Да се гледа по-малко телевизия