Лятото си отиде и съвсем естествено на неговото място пристигна есента. Изпращаме септември и последните топли дни и посрещаме октомври. Време е за печена тиква, чаша топъл чай и печени кестени, пише plovdiv24.bg.
Летните плодове, с които сме свикнали, отстъпват на есенните такива. През октомври на сцената излизат ябълките, крушите и тиквите. Нека не ви учудва фактът, че виждате сливи и малини в този списък. Най-късните сортове от тези плодове узряват именно през октомври. Така че ще можем да им се порадваме още малко. Макар гроздето да е в своя пик през септември, през октомври също има някои винени и десертни сортове, на които да се насладим. Към края на месеца ще се бъдат готови дюлите и нара. Ако обичате хинап, сега е времето да му се порадвате.
При зеленчуците е време да поканим на трапезата камби, карфиол, броколи, зеле и необятното разнообразие от кореноплодни зеленчуци и да се сбогуваме с последните летни зеленчуци, които тук там се откриват по пазарите. Съвсем скоро ще е готова и есенната реколта от зеленолистни зеленчуци – крехка и хрупкава маруля, спанак, рукола. Свежите подправки все още са достъпни, но няма да е за дълго. Дойдат ли първите слани, ще трябва да се сбогуваме и с тях.
24 Септември, 2021 14:54 2 901 0
Най-добрите храни за ядене през октомври
Есенните плодове и зеленчуци вече заемат мястото на летните и екзотични такива
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА