Last news in Fakti

24 Септември, 2021 16:44 6 845 1

Откриха "нощния" симптом на рака на кръвта

  • сън-
  • рак-
  • рак на кръвта-
  • левкимия-
  • симптоми

Онколози са анализирали данни, събрани от 2000 пациенти

Откриха "нощния" симптом на рака на кръвта - 1
Снимка: shutterstock

Британски учени смятат, че са открили "нощния" симптом на рак на кръвта. Онколози от Великобритания са провели проучване, резултатите, от което навеждат на това твърдение.

Резултатите от изследването на организацията Blood Cancer UK бяха публикувани в научна статия. Според нея жените често страдат от повишено изпотяване по време на пременопаузата и в самата менопауза. Тези симптоми обаче не са редовни, докато изпотяването при левкемията, е устойчиво.

Фактът, че повишеното нощно изпотяване е симптом на левкемия, установиха онколозите чрез интервюиране и анализиране на данни от 2000 пациенти с рак на кръвта. Оказа се, че над 30 процента от хората са забелязали прекомерно изпотяване още преди да са знаели за болестта си.

Ако изпотяването е такова, че трябва да се преобличате няколко пъти на ден, а сутрин - спално бельо е мокро, тогава трябва да посетите лекар, - съветват авторите на изследването. Не смятайте, че изпотяването е само заради летните жеги.

Защо човек с рак се поти много? Според учените отговорът на този въпрос се крие в това, че имунната система се опитва да се бори с болестта, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потурко

    13 0 Отговор
    След тази статия отделенията ще се препълнят с потящи се и страхуващи се хора! Ще обяват новата пандемия и ще ни ваксинират срещу изпотяване!