Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 18:31 11 958 3

Чудна напитка сваля кръвната захар за 15 минути

  • сок-
  • напитка-
  • нар-
  • кръвна захар-
  • диабет

Сокът от нар се оказва особено полезен за хора, страдащи от висока кръвна захар

Чудна напитка сваля кръвната захар за 15 минути - 1
Снимка: Shutterstock

Коварният диабет тип 2 е резултатът от лошото производство на инсулин в панкреаса. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар. Ако този регулаторен механизъм е нарушен, нивата на кръвната захар рязко се повишават, което от своя страна причинява много проблеми.

За щастие можете да увеличите доставката на инсулин и впоследствие да регулирате кръвната си захар с помощта на здравословен начин на живот. Задължително е да заложите на пиенето на сок от нар, пише actualno.com. Проучване, публикувано в списанието Current Developments in Nutrition, разглежда ефекта върху нивата на кръвната захар от изпиването на една доза от осем унции сок от нар или една водна чаша.

В изследването са участвали 21 здрави хора с нормално тегло. Доброволците са били разпределени на случаен принцип. Част от тях са консумирали една доза вода, сок от нар или вода с 18,6 грама глюкоза и 18,3 грама фруктоза. Изследвани са нивата на кръвната им захар преди и след консумацията на сока през 15-30 минути в рамките на 3 часа.

При всички участници приемът на вода не е повлиял върху нивата на кръвната захар. При здравите участници с ниски нива на инсулин 15 и 30 минути след прием на сок от нар, се наблюдава „значително“ понижаване на нивата на глюкозата, в сравнение с тези, които са консумирали питейната вода със захар. Освен това след 15-30 минути при хората, консумирали сок от нар, се наблюдава значително повишаване на нивата на инсулин в сравнение тези, които са консумирали единствено вода със захар.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор
    Тази женица -професорката има диабет тип Б,или 2 както го пишете.за сок от нар вероятно помага,но истинстия лек е дълго ходене в планината по пресечена местност, ежедневно!
  • 2 Сюргюнлер

    5 2 Отговор
    Сока от нар е против запек също
  • 3 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Само вода ли са им давали - ами водка !?
    Както всички лекарства и това е "много добро". И лекува болния орган. А защо органът се е разболял, никой не се интересува. Какви са причините да има човека диабет ? Абсолютно никакво полза не може да има / докато приема сока, може би, да / , ако болният продължи да живее по същият начин, по който е живял до сега !!!