8 Октомври, 2021 10:49 1 871 19

30 000 медицински сестри не достигат у нас

  • медицински сестри-
  • здравеопазване

80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени

30 000 медицински сестри не достигат у нас - 1
Снимка: БГНЕС

В България има траен недостиг на медицински сестри, като те са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз. Тези данни изнесе заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова на кръгла маса на тема „Пандемията от КОВИД-19 и влиянието ѝ върху жените медицински специалисти в здравеопазването“.

За да достигне страната до средното равнище на ЕС, са ѝ нужни още 30 000 медицински сестри. В същото време 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете. Акценти на форума бяха правата на работещата жена в условията на пандемия, заплащането и безопасните и здравословни условия на труд на жените в здравеопазването, както и насилието на работното място.

Според данни на КНСБ към 30 септември има над 14 400 потвърдени случаи на медицински персонал, заболял от КОВИД-19, като най-много – над 4800, са случаите сред медицинските сестри, а близо 4000 – сред лекарите. От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

По данни на НСИ към края на миналата година медицинските сестри у нас са били под 29 000, като една пета от тях работят в столицата. Заплатите им варират от 550 до 1500 лева, като са по-високи в частните здравни заведения. В същото време от различни европейски държави предлагат на българските медицински сестри средно по 3000-4000 лева. Експертите очакват след около 10-15 години дефицитът на медицински кадри да достигне критична точка. Според тях държавата трябва да се намеси и да защити специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, за да може професията да стане по-желана от кандидат-студентите.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 математик

    32 0 Отговор
    Вместо да правите томбула с часовници, им оправете заплатите.
  • 2 Загрижен

    29 2 Отговор
    30000, липсват, а? А като тиквата ги би, а те бяха по прозорците и си искаха своето? Бяха мачкани дълги години с ниски заплати. Е, време е всеки да си бере плодовете на труда... В нормалните държави една сестра започва с 2000, 2500€, а в тиквуландия е подигравка!
  • 3 не достигат

    9 17 Отговор
    Не достигат, защото отиват да работят в чужбина. След дипломиране трябва да има разпределение. 10 години. След това, който иска да ходи да печели. Не може най бедната държава в Европа да обучава специалисти за богатите. Ако някой някой не иска да работи в страната, платила за образованието му, да отиде да учи в чужбина. Така е справедливо.

    Коментиран от #6, #11

  • 4 Пучо Капучо

    19 1 Отговор
    Не достигат, щото ги задължавате да се ваксинират, а хората май не са толкова загубени. А тези, които все още работят и не са ваксинирани, си
    правят пък редовно тестове. Познайте кой плаща тестовете...и къде изобщо им излиза исапа?
  • 5 Дон Педро

    8 2 Отговор
    Обаче санитарки има бол.
  • 6 kvy

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "не достигат":

    Могат, нали за това ни приеха в ЕС. Работна ръка и нови пазари!
  • 7 ТАКА ДЕ

    5 5 Отговор
    ЛИПСВАТ В ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ...ЩО ЛИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Sieg

    6 1 Отговор
    Давайте им още по 500лв заплата и чакайте!!! Да ви.........

    Коментиран от #15

  • 10 НикогаСДСЧума

    6 0 Отговор
    "Кой не скача е червен." Помните ли, защото аз помня?
  • 11 ха ха

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "не достигат":

    Крепостничеството е отменено преди векове, хората са свободни да ходят където пожелаят. Егати първобитното мислене.

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Баба Тонка

    5 0 Отговор
    Премахнете медицинския факултет в СУ - той е излишен, няма нужда да произвеждаме толкова кадри за чужбина на свой гръб. Да останат само Медицинските академии в София, Пловдив и т. н.
    Онези, които учат за лекари, сестри, рехабилитатори и т.н. за държавна сметка, да подписват договор, че ще работят в България най-малко 10 години, за да върнат вложеното в тях от всички нас.
    На медицинските сестри вдигнете заплатите.

    Коментиран от #19

  • 13 Радка пиратка

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Ако си плащат обучението като чужденците, по техните много високи цени, тогава са свободни като птички - нека вървят по света, където искат. Но щом обучението е за сметка на държавата - тоест за сметка на всички нас, тогава ще работят тук, за да върнат парите на държавата. Иначе, ще внесем лекари от Индия и от Китай и ще затворим медицинските академии у нас.
  • 14 Българин

    3 2 Отговор
    На първо място в света сме по брой медицински персонал на глава от населението - 232 000 са общо...не само, че не трябва да назначавате нови, ами половината от настоящия медицински персонал трябва да бъде уволнен. Тези които останат да се взимат в ръце и да почват да работят, а не да си клатят краката по цял ден и да стават от стола само когато трябва да протестират.
  • 15 Учуден

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Sieg":

    500 лева??? Сестра с по малко от 1500 лв на месец няма и това е без бонуса от 1000 лв. Санитарките взимат минимум 800 лв.
  • 16 Мира

    5 0 Отговор
    Днес е 08.10.2021г. и още не са преведени 240 лв. за м.08 за мед. сестрите, същото се отнася и за кивидните.От гръмко обявеният бонус от 350 лв. се преспадат осигуровките от работодателя, след това личните осигуровки и резултата е 240 лв.
  • 17 КОВИД ГЕНОЦИД

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Бъркаш. Миналата година върнаха крепостничеството. В световен мащаб.
  • 18 Амиии

    3 2 Отговор
    Амиии... Гръцки - и от другата седмица, Италиански мед-сестри... Добре сте ни дошли 😉

    Може и да не знаете езика - бързо ще го научите. Но медицина определено знаете - щом не сте се наболи, дори и когато означава да си загубите хляба... 😊
  • 19 Само питам

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Баба Тонка":

    А инженери,програмисти,зооветеринари и др.по двайсет години да се закрепостят.Абе,направо Берлинска стена вдигайте.