Ползите за здравето от консумацията на риба са добре известни на всички. Не напразно в повечето добри санаториуми има специален рибен ден и диетолозите, представящи балансирано меню за една седмица, винаги включват рибни ястия в него, посочва zdrave.to.
Този продукт е богат на хранителни вещества и е с ниско съдържание на калории, лек и отличителен вкус. Диетологът Лорън Манакър сподели информация за това коя конкретна риба носи най-голяма полза.
Фактът, че речните риби са по-малко полезни от морските, е добре известен. Въпреки това, рибата, чието местообитание е морето, има своя специфична миризма и вкус. Но трябва да се отбележи, че препоръчаната от Манакър риба няма остра миризма по време на готвене и има деликатен вкус. Нарича се Аляски минтай.
Специалиската обясни, че тази риба съдържа много важни витамини, например В 12 и D, богати на протеини, различни минерали, както и калий и селен.
Освен това се отличава с големи ползи за профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и заболявания от онкологичен характер. Една порция от този продукт има от 50 до 1000 mg омега-3, която е от съществено значение за организма.
Значителен недостатък на морските дарове е значителната вероятност от съдържание на живак.
Минтаят обаче е една от най-безвредните риби в това отношение. Той дори е включен в специален списък, отразяващ рибите с най-ниско съдържание на вредни вещества.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 оня с магарето
Коментиран от #2, #9
18:18 15.10.2021
2 Морето
До коментар #1 от "оня с магарето":
Добре-ти яж цаца и сафрид само, а аз ще ям паламуд, лефер, кефал, треска, сьомга, заргана, океанска скумрия и да видим кой ще се отрови повече. Глупости пишеш , не е казано да се тъпчеш с риба всеки ден или два-три дни на седмица- достатъчно е два пъти на месец да си разнообразяваш менюто с морски дарове или риба, също така и с тарама хайвер, миди, скариди. Не е също въпроса и в парите-скумрия на скара, или панирано филе от акула не струва кой знае колко много. Хора, които живеят до реки и водоеми, предпочитат речна риба, а тези до морето-морска. Важното е да се яде риба, защото както се казва във филма "Васко да Гама от село Рупча" - в рибата има фосфор, а от фосфора се поумнява!18:38 15.10.2021
3 Рошко
18:50 15.10.2021
4 Орел
19:01 15.10.2021
5 Ганди
Коментиран от #8
19:05 15.10.2021
6 Селяк
19:05 15.10.2021
7 Речна
19:22 15.10.2021
8 Абе ,
До коментар #5 от "Ганди":
Някой май си пише само , без да чете ..19:37 15.10.2021
9 Пловдив
До коментар #1 от "оня с магарето":
Въпросът е големината и да е като коефициент, защото различните риби достигат различни размери. Един съвет: Когато купувате риба от щандовете с обслужване в големите търговски вериги, правете всичко възможно да избягвате размразена риба! Купете си я прясна или замразена, оставете я да се размрази, в никакъв случай НЕ чрез микровълнова фурна и я пригответе тогава. Защото със сигурност са я замразявали повече от веднъж!12:04 17.10.2021