ФАКТИ.БГ
  • здравословно хранене-
  • риба-
  • полезно-
  • аляски минтай

Диетолог посочи най-полезната риба

Тази риба е вкусна, достъпна и богата на полезни вещества

Публикувана: 15 Октомври, 2021 17:58
9 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6079
Диетолог посочи най-полезната риба - 1
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.

Ползите за здравето от консумацията на риба са добре известни на всички. Не напразно в повечето добри санаториуми има специален рибен ден и диетолозите, представящи балансирано меню за една седмица, винаги включват рибни ястия в него, посочва zdrave.to.

Този продукт е богат на хранителни вещества и е с ниско съдържание на калории, лек и отличителен вкус. Диетологът Лорън Манакър сподели информация за това коя конкретна риба носи най-голяма полза.

Фактът, че речните риби са по-малко полезни от морските, е добре известен. Въпреки това, рибата, чието местообитание е морето, има своя специфична миризма и вкус. Но трябва да се отбележи, че препоръчаната от Манакър риба няма остра миризма по време на готвене и има деликатен вкус. Нарича се Аляски минтай.

Специалиската обясни, че тази риба съдържа много важни витамини, например В 12 и D, богати на протеини, различни минерали, както и калий и селен.

Освен това се отличава с големи ползи за профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и заболявания от онкологичен характер. Една порция от този продукт има от 50 до 1000 mg омега-3, която е от съществено значение за организма.

Значителен недостатък на морските дарове е значителната вероятност от съдържание на живак.

Минтаят обаче е една от най-безвредните риби в това отношение. Той дори е включен в специален списък, отразяващ рибите с най-ниско съдържание на вредни вещества.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
оня с магарето
1 Отговор
колкото е по едра рибата толкова повече натрупани вредни вещества има...

Коментиран от #2, #9


Оценка:
-2 +9

Морето
2 Отговор

До коментар #1 от "оня с магарето":


Добре-ти яж цаца и сафрид само, а аз ще ям паламуд, лефер, кефал, треска, сьомга, заргана, океанска скумрия и да видим кой ще се отрови повече. Глупости пишеш , не е казано да се тъпчеш с риба всеки ден или два-три дни на седмица- достатъчно е два пъти на месец да си разнообразяваш менюто с морски дарове или риба, също така и с тарама хайвер, миди, скариди. Не е също въпроса и в парите-скумрия на скара, или панирано филе от акула не струва кой знае колко много. Хора, които живеят до реки и водоеми, предпочитат речна риба, а тези до морето-морска. Важното е да се яде риба, защото както се казва във филма "Васко да Гама от село Рупча" - в рибата има фосфор, а от фосфора се поумнява!

Оценка:
-5 +11

Рошко
3 Отговор
Неслучайно едно време рибата присъстваше в менюто един път седмично

Оценка:
-0 +7

Орел
4 Отговор
Сега рязко ще скочи консумацията на тази риба в България!

Оценка:
-0 +5

Ганди
5 Отговор
Много реклама и така не написаха каква риба. Лаици.

Коментиран от #8


Оценка:
-5 +1

Селяк
6 Отговор
Колкото по-едра е рибата толкова по-голямо количество живак има в нея! Факт! Също така колкото по-дълго живее една риба толкова повече живак се натрупва в нея. Факт! Не случайно на места където населението се храни с месо на китове, там е забранено месото да се консумира от деца, а родителите се тестват всяка седмица за нивото им на живак. Миди и стриди почти нямат живак, но те пък са известни с прочистването на водата, така наречените дробове на морето, без тях водата е мътна, за това не е добре да се консумират много и на често.

Оценка:
-1 +6

Речна
7 Отговор
Таранка.Или влашка саламура от бобий(костур), също речен

Оценка:
-1 +3

Абе ,
8 Отговор

До коментар #5 от "Ганди":


Някой май си пише само , без да чете ..

Оценка:
-1 +6

Пловдив
9 Отговор

До коментар #1 от "оня с магарето":


Въпросът е големината и да е като коефициент, защото различните риби достигат различни размери. Един съвет: Когато купувате риба от щандовете с обслужване в големите търговски вериги, правете всичко възможно да избягвате размразена риба! Купете си я прясна или замразена, оставете я да се размрази, в никакъв случай НЕ чрез микровълнова фурна и я пригответе тогава. Защото със сигурност са я замразявали повече от веднъж!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ коментира политическите си противници в парламента преди разискванията на поредния вот на недоверие:
Сега как да се работи - те седят вътре като болни прасета и се гушат, и не знаят какво ще правят."

Още бисери
ТОП 5